403c92316dc11-obrazek.jpg

NEJLEPŠÍ KUCHAŘI SVĚTA 

Na vrcholu letošního ročníku ocenění stanuli tři výjimeční šéfkuchaři, jejichž vizionářský přístup od základu proměňuje moderní gastronomii: 

1. MÍSTO: Rasmus Munk – Alchemist, Dánsko 

Munkův avantgardní přístup k práci v restauraci Alchemist v sobě spojuje prvky divadla a inovace v gastronomii. Hosté si tak odnášejí komplexní zážitek, který šéfkuchaři právem vynesl celosvětové uznání. 

2. MÍSTO: Albert Adrià – Enigma, Španělsko 

Ikona gastronomických experimentátorů v restaurantu Enigma neustále boří hranice. V jeho práci se snoubí vypravěčství s moderními technikami a jeho vliv na celé odvětví je nesporný. 

3. MÍSTO: Eric Vildgaard – Jordnær, Dánsko 

Vildgaard proslul svým úsilím o udržitelnost a čistotu a jeho kreace v podniku Jordnær dokládají mistrné zvládnutí lokálních skandinávských surovin, což mu zajistilo celosvětovou proslulost. 

ZVLÁŠTNÍ OCENĚNÍ 

V rámci (r)evolučního nového systému hodnocení The Best Chef Awards byli dále oceněni šéfkuchaři, kteří dosáhli mimořádných výsledků ve specifických oblastech: 

  • Cena za nejlepší vývoj/revoluci: Albert Adrià, Enigma (Španělsko) 
  • Cena pro nejlepšího pekaře/cukráře: René Frank, Coda (Německo) 
  • Cena pro nejlepšího nováčka: Mei Kogo, Sushi-Meino (Japonsko) 
  • Cena za nejlepší terroir: Jaime Rodríguez, Celele (Kolumbie)  
  • Cena za nejlepší vědecký výkon: Ángel León, Aponiente (Španělsko) 
  • Cena za nejlepší kulinární umělecké dílo: Julien Royer, Odette (Singapur) 
  • Cena pro hvězdu nastupující generace: Michele Lazzarini, Contrada Bricconi (Itálie) 
  • Cena za nejlepší kulinářský zážitek: Vaughan Mabee, Amisfiled (Nový Zéland) 
  • Cena za nejvyšší kreativitu: Paco Méndez, Come Restaurant (Španělsko) 
  • Cena pro nejlepší dubajskou restauraci: Himanshu Saini, Trèsind (Spojené arabské emiráty) 
  • Cena profesionálů: Ana Roš, Hisa Franko (Slovinsko) 
  • Cena za propojení historie a budoucnosti: (1) Eva, Lilian, Emilie Rihani, Three by Eva (Spojené arabské emiráty), (2) Mohamad, Wassim, Omar Orfali, Orfali Bros (Spojené arabské emiráty) 

OCENĚNÍ NOŽE 

Podstatnou změnou v systému oceňování v rámci cen The Best Chef Awards je nově zavedený systém symbolů nože, který je odstupňovaný do tří úrovní a má za cíl nabídnout komplexnější a inkluzivnější pohled na gastronomické mistrovství. Namísto tradičního hodnocení šéfkuchaře oceňuje podle jejich vlivu a schopností ve třech kategoriích. Celkem bylo takto ohodnoceno 521 gastronomických profesionálů ze šesti světadílů: 

  • Tři nože (nejlepší): nejvyšší úroveň gastronomického umění – toto ocenění získalo 91 kuchařů, kteří dosáhli 80 či více procent maximálního počtu bodů. 
  • Dva nože (světová úroveň): toto ocenění získalo 168 kuchařů, kteří dosáhli 40 či více procent maximálního počtu bodů. 
  • Jeden nůž (vynikající): toto ocenění získalo 262 kuchařů, kteří dosáhli 20 či více procent mj. za nepominutelný přínos celému odvětví. 

TO NEJLEPŠÍ ZE SVĚTOVÉ GASTRONOMIE V DUBAJI 

Předávání cen završilo tři dny vzrušujících akcí, mezi nimiž nechyběly podnětné panelové diskuse, konference Food Meets Science a exkluzivní gastronomické zážitky. Ročník 2024 přivítal více než 3 000 návštěvníků a šéfkuchařům, oborovým leaderům a gastronomickým nadšencům připravil jedinečnou příležitost k setkávání, spolupráci a vzájemné inspiraci. 

Dubajská dynamická gastronomická scéna se na oceněních The Best Chef Awards 2024 předvedla v tom nejlepším světle, jelikož značný počet kuchařů oceněných symboly nože na všech úrovních pochází právě z Dubaje. Toto uznání je odrazem rostoucí důležitosti města na gastronomické mapě světa: 

  • Tři nože: Grégoire Berger (Ossiano) a Himanshu Saini (Trèsind) 
  • Dva nože: Mohamad Orfali (Orfali Bros) a Daniel Birk (Row on 45) 
  • Jeden nůž: Rahul Rana (Avatara), Solemann Haddad (Moonrise) and Tom Allen (Dinner by Heston) 

Ahmed Al Khaja, generální ředitel organizace Dubai Festivals and Retail Establishment, která spadá do gesce Dubajského úřadu pro hospodářství a turistiku, prohlásil: „Úspěch letošního předávání cen v Dubaji podtrhuje statut našeho města jakožto globálního centra gastronomie, které je skvělým místem nejen k oslavě globálních kulinářských talentů, ale i k setkávání celého odvětví, sdílení zkušeností a zkoumání možností inovace. Všem šéfkuchařům, kteří letos získali ocenění, srdečně blahopřejeme, a jsme hrdí na to, že jsou mezi nimi i naše vlastní dubajské gastronomické naděje a že přispívají k naplňování naší ambice stát se nejlepším městem k návštěvě, životu i práci.“ 

Cristian Gadau, spoluzakladatel The Best Chef Awards, řekl: „To, že se ocenění The Best Chef Awards letos poprvé předávala v Dubaji, je pro nás přelomovým momentem a jen těžko bychom si pro takovouto událost mohli zvolit vhodnější město. Dubaj a její ambice, duch a odhodlání být nejlepší vytvořily dokonalé prostředí pro kuchařské talenty, jejichž umění jsme mohli při letošním ročníku cen vidět na vlastní oči. Srdečně blahopřeji všem oceněným kuchařům – vaše práce je inspirací pro celý gastronomický svět. Možnost setkat se s tolika talentovanými lidmi z celého světa, kteří se sešli, aby sdíleli svoji vášeň a umění, nám připomíná, čím je odvětví gastronomie tak výjimečné.“ 

Úspěšnost akce The Best Chef Awards v Dubaji posiluje postavení města jako prvotřídní gastronomické destinace a zdůrazňuje jeho odhodlání podporovat zahraniční talenty a inovace. Přelomový ročník akce dále povýšil reputaci Dubaje jakožto globálního centra gastronomie a nesmazatelně se zapsal do historie mezinárodní gastronomické scény. 

Úplný seznam vítězů ocenění The Best Chef Awards 2024 naleznete na thebestchefawards.com