Před patnácti lety byly na celém světě 2 miliony akrů, osetých geneticky modifikovanými rostlinami. Dnes jich je ke stovce milionů! Odborníci odhadují, že ve Spojených státech bude do 10 let devadesát procent produkce hlavních zemědělských produktů (kukuřice, brambory, luštěniny, burské oříšky) geneticky upravených. Aktivisté Greenpeace dělají, co mohou, už ale není sporu o tom, že GM plodiny jsou tu a už tady zůstanou. To se samozřejmě týká také konzervativní Evropy, i když se brání. Naši zákonodárci sice rozhodli o povinnosti výrobců označovat GM potraviny na obalu, takový předpis se dá ale obejít tisíci způsoby.
Máme se tedy čeho bát? Jak píše Matt Ridley v knížce Genom, byly provedeny desítky tisíc bezpečnostních pokusů bez nějakých nepříjemných překvapení. Koneckonců, když naši předkové v dávných časech tak dlouho křížili divoké trávy, až vytvořili pšenici a rýži, nebylo to nic jiného než manipulace s geny. Je pravda, že za tak krátkou dobu prostě nemůžeme vědět s naprostou jistotou, „co to udělá.“ Ale pravda je i to, že důsledkem genetických manipulací je zvýšení odolnosti rostlin proti nemocem a škůdcům, a tím také snížení spotřeby herbicidů a jiných fujtajblů, což zní docela ekologicky. Máme dnes rajčata a jahody s pevnější slupkou, takže se tak snadno nepomačkají a nehnijí; bavlnu, odolnou vůči květopasu bavlníkovému; brambory, které si poradí s mandelinkou.
Nejednoznačnost celého problému Matt Ridley jasně ukazuje na následujícím případu: „V roce 1992 vložila společnost Pioneer, největší obchodník se semeny, do sójových bobů gen z ořechů para. Účelem bylo učinit sójové boby zdravější pro ty lidi, pro které je sója stěžejní potravinou, a to tím, že vylepší jejich přirozený deficit látky zvané methionin. Nicméně se brzy ukázalo, že někteří lidé na světě mají na para ořechy alergii a že jsou pro ně alergenní i tyto pozměněné boby. V tomto bodě Pioneer upozornil příslušné úřady, publikoval výsledky a projekt rozpustil. A to navzdory faktu, že nová alergie na sójové boby by pravděpodobně nezabila víc než dva Američany za rok a mohla by zachránit stovky tisíc lidí po celém světě před podvýživou. Přesto, místo aby se z toho stal doklad o nesmírné opatrnosti firmy, environmentalisté tento příběh převyprávěli jako pohádku o nebezpečích genetického inženýrství a bezohledné podnikatelské chamtivosti.“
A co si myslíte o geneticky upravených potravinách vy? Myslíte si, že je to velká pomoc pro hladovějící lidstvo (přestože je to u nás, v srdci Evropy, nepředstavitelné, pořád je hladovějících lidí podstatně víc než těch, kteří žijí v dostatku), nebo je považujete za velké nebezpečí a časovanou bombu?
Nový komentář
Komentáře
Blueberry a Rikina. Je vidět, že o GMO opravdu nic nevíte. Na stránky Greenpeace bych moc nespoléhala, protože jejich argumenty jsou často neúplné a tudíž nepřesné.
Možná bych mohla (pokud budu mít čas) poslat redakci článek, který by vám tuto problematiku alespoň stručně vysvětlit, včetně všech ochranných opatření. Mohla bych zde rovněž popsat základní argumenty, které používají odpůrci GMO a vysvětlit, jak to ve skutečnosti je,co je a co není pravda.
Ve stručnosti to funguje tak, že se do rostlin vkládá vždy jeden gen (tj. část DNA). Existují geny, které kódují jen jednu určitou vlastnost a právě s těmi se pracuje. Nebezpečí přenosu jiných vlastností tak nehrozí (narozdíl od běžného křížení, kdy se přenáší polovina všech informací od každého rodiče).
K přenosu se používají v podstatě dva způsoby. 1) K přenosu části DNA, která obsahuje příslušný gen, se používají tzv. agrobacteria. Je to bakterie, která za normálních okolností sama vnáší svou DNA do rostlin a vytváří nádor na rostlině. Takovéto rostliny jsou vlastně taky GMO, ani o tom nevíte. Vědci místo části DNA, která způsobuje nádory, vloží do bakterie část DNA s příslušným genem. Bakterie gen sama zanese do buňky rostliny.
2) Nastřelení DNA do buněk. Část DNA se vysráží na nepatrných částečkách zlata nebo wolframu (tzv. broky) a ty se pod vysokým tlakem helia vystřelí do buňky. V několika málo buňkách (z obrovského množství buněk) je zasaženo jádro a DNA se včlení do DNA rostliny.
Nakonec je v obou případech nutné z jedné jediné buňky vypěstovat celou rostlinu.
Pro bliží informace: http://cs.wikipedia.org/wiki/Geneticky_modifikovan%C3%BD_organismus
Nejsou zde však uvedena možná rizika a jak se jim bránit.
Nevim, co je horsi, geneticka modifikace nebo chemikalie. Ovsem jestli se pouzivaji chemikalie i na geneticky upravene potraviny (coz asi ano), lidstvo na teto planete uz dlouho nepobude.
geneticky upraveným potravinám nevěřím
Nicméně je třeba rozlišovat - křížení divokých trav zmíněné v článku, stejně jako šlechtění psích ras, je něco poněkud jiného. Genetické modifikace jsou změny dědičného materiálu, kterých se nedá dosáhnout přirozenou rekombinací, ale jenom vložením cizího genu. Dědičného materiálu cizího druhu. Tudíž jisté riziko, že se původní záměr nepovede a vznikne například trifid, existuje. Viz stránky Greenpeace, kde se tomu riziku věnují velmi důkladně. Člověk ale mění přírodu kolem sebe již dlouhá tisíciletí, jenom dnes má trochu větší možnosti...
Když si člověk uvědomí, co všechno se skrývá pod prostým slovem "pes" - jenom ty genetické manipulace dřív trvaly trochu déle.
Mickey Mouse:
Strach z geneticky upravených plodin (a možná časem i zvířat) je jen strach z neznáma. Kdysi lidé také měli strach z vlaků. Ono to přejde....
Argumentace alergiemi mi v podobných souvislostech přijde mimořádně pitomá. Alergie je problém alergika, ne té potraviny