Jaký je váš názor na aktuální situaci z hlediska pohostinství?
Současná situace podle mě jasně ukazuje, jak je pohostinství pro lidi důležité - asi každý z nás pociťuje zvýšený diskomfort způsobený karanténními opatřeními, omezením pohybu a sdružování se… Proto si myslím, že i pohledy žen na to, proč muži „nutně potřebují“ jít do restaurace či hospody a pohledy mužů na „setkávání s kamarádkami v kavárnách“ v budoucnu otupí mnohé extremistické názory na věc. Pohostinství je ideálním nástrojem k naplňování naší potřeby sociálních kontaktů. Proto jsem přesvědčen, že oboru sice současná situace způsobí podstatné šrámy, ale brzy se z nich zotaví.

Domníváte se, že by mohla být situace pro váš podnik kritická?
Základy pro to, aby kritická nebyla, máme vcelku dobré: provozujeme restaurace ve vlastních prostorách (tedy nejsme v nájmu), nemáme žádný úvěr a „pro strýčka příhodu“ jsme si v minulosti vytvořili určitý finanční polštář. Ke všemu portfolio našich gastronomických podniků oslovuje různorodé skupiny zákazníků, věříme, že se k nám zejména domácí hosté budou moci již brzy vrátit.

Přemýšlel jste nad snížením cen nebo upravením nabídky?
Jakmile se trh uvolní a začne se vracet do „normálních kolejí“, budeme se všemi úvahami – tedy i zaměřením nabídky a úrovní cen – intenzivně zabývat.  Jisté je nyní akorát to, že ty „normální koleje“ nebudou totožné jako před událostmi spojenými s pandemií.

Týkají se vás nějaké příspěvky státu, a pokud ano, pomohou vám?
Od počátku vzniku těchhle krizových událostí jsem se řídil zásadou „nejjistější pomocnou ruku najdeš na konci svého ramene“. O všech možných zamýšlených (a určitě dobře míněných) formách pomoci a podpory už jsem přestal i číst. Nicméně musím říci, že program na podporu udržení zaměstnanosti nám pomoc přináší a vítáme jej.

Myslíte si, že se po uvolnění nařízení zlepší úroveň pohostinství a gastronomie v Čechách?
Podle mě před začátkem pandemie byla úroveň pohostinství a gastronomie v Čechách na slušné úrovni. Současné události budou pro snad každého v našem oboru znamenat významné ekonomické (a i psychické) ztráty. Usuzuji, že se gastronomický trh významně „proseje“ a zůstanou ti odolní. Práce v gastronomii je krásná, ale velmi náročná. A ti odolní budou garantem toho, že úroveň gastronomie Čechách rozhodně neupadne.

Jsou nějaké aspekty, které v této nelehké době shledáváte jako pozitivní?
Současná situace je ideální prověrkou lidských charakterů. Kdy jindy než teď lépe zjistíte, kdo stojí za Vámi, kdo vedle Vás a kdo proti Vám? Těší mě, že už za těch pár týdnů jsem měl možnost si ověřit, že těch, co stojí za mnou či vedle mě je valná většina. To mě těší a dodává mi to energii.

Foto: restaurace Triton

Reklama