Když si člověk vybírá dietu s cílem snížení váhy, zjistí, že už dnes naprostá většina ozkoušených a nabízených diet staví zejména na omezení sacharidů. Je to dáno tím, že když tělu snížíme příjem sacharidů, vezme si zdroj energie z tuků, což je u hubnutí žádoucí efekt. Důležité je ale říct, že sacharidu tělu neubližují, vždy je důležité, co a v jaké míře do těla přijímáme a nedělat si ze sacharidů „strašáka“, po kterém nabíráme kilogramy.
Foto: Shutterstock
“Za nízkosacharidovou dietu lze označit tu, při které se konzumací jídel nepřekročí limit 200 g sacharidů za den. U těch nejstriktnějších se doporučuje nepřekročit 30–50 g, tehdy jsou ale vaše možnosti velmi omezené, do startu tedy takto přísnou variantu nedoporučujeme,” říká výživová specialistka Markéta Salačová. Pro většinu lidí jsou vhodnější diety, které nejsou tak striktní (100–140 g sacharidů na den) – vyřadíte sladké, omezíte ovoce na jednu porci něčeho méně sladkého (více viz níže) a klasické sacharidové přílohy (pečivo, rýže, brambory, těstoviny…) nahradíte zeleninou (houby, brokolice, cuketové špagety, květáková rýže, dušená/grilovaná zelenina apod.).
Nepřejídejte se a hlídejte si i tuky
Mnoho lidí zařadí low-carb jídelníček a zjistí, že stejně nehubne. Je totiž i důležité jíst střídmě, pravidelně a na noc se nepřejídat. Taková vepřová kotleta je sice bez sacharidů, ale obsahuje mnoho tuku, takže pokud si jí dáte jako půlnoční svačinku, tak sice low-carb jídelníček dodržujete, ale hubnoucí efekt moc mít nebude. Obecně se nedoporučuje jíst tlusté maso a jídlo s vysokým obsahem nezdravého tuku. Vaše srdce potažmo cholesterol vám za to poděkuje.
Jak začít s nízkosacharidovou dietou?
Sepište si seznam přirozeně lowcarb potravin a podle něj si plánujte jídelníček. Sestavte si jídelníček alespoň na pár dní dopředu a nezapomínejte v něm zohlednit vaše aktivity, abyste měli dostatek energie ve dnech, kdy vás čeká větší fyzická zátěž. Vyhledejte na sociálních sítích profily a podpůrné skupiny, které tuto dietu “vyznávají” - naleznete tam jak recepty, tak i rady, čeho se na začátku chytit. Pokud si nejste jistí, zkuste to pozvolně – do jídelníčku zahrnujte více výše uvedených potravin, kterými nahradíte ty, které se ve vašem jídelníčku doposud vyskytovali. Místo pečiva si dejte ke snídani granolu bez cukru či vejce se zeleninou, na svačinu zvolte proteinovou tyčinku či ořechy. Je to jednoduché a brzy zjistíte, že takto můžete nahradit v jídelníčku postupně skoro vše “problematické”.
Vhodný low-carb jídelníček?
Aby vše bylo vyváženo, doporučuje se zvýšit příjem zdravých tuků a proteinů. Právě díky této zásadě se dostavuje delší pocit sytosti. Sami to znáte – jídla obsahující převážně sacharidy (například svačinka založená na klasickém pečivu) vás zasytí na poměrně krátkou dobu a brzy se dostaví pocit hladu. Když ale místo zmíněného pečiva zvolíte kombinaci zeleniny, ořechů a proteinu, hladu se na delší dobu vyhnete. Zkuste tedy místo svačinek založených na pšeničném pečivu zvolit to nízkosacharidové, nebo jej vynechte úplně a nachystejte si místo toho například humus s mrkví a okurkou, které si do humusu budete “namáčet”. Protein naleznete v sýrech a mléčných výrobcích, ve vejcích, tofu a různých náhražkách masa i v mase samotném. V zelenině se téměř žádné meze nekladou, zato s ovocem je to náročnější. I tak jej ale nemusíte vynechat úplně – například maliny, ostružiny, meloun, švestky, jahody, mandarinky, kiwi či broskve si nemusíte odpírat, ale i tak je třeba jich konzumovat podstatně méně, než jste byli zvyklí.
Zdroj infromací: tiskové informace, nutriční terapeutka Markéta Salačová
Nový komentář