fritmallorquin.jpg (168 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Frito Mallorquin se, jako spousta dalších lokálních jídel, nepřipravuje podle jednoho jediného správného receptu. Většinou se používá směs jehněčích jater, srdce, ledviny, maso, zelenina, olivy, brambory. Nemáte-li jehněčí, použijte klidně vnitřnosti vepřové nebo kuřecí. Klidně jen játra. 

Zeleninu můžete použít co dům dá. My jsme do směsi dali třeba i kousek červené řepy a kapustu. To by asi na Mallorce neudělali :-) 

Suroviny

  • 400 g směsi jater, srdcí, ledvin (klidně jen játra)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 - 2 velké brambory
  • 1/2 červené a 1/2 žluté papriky
  • 1 malá cuketa
  • kousek čerstvé kapusty
  • kus pórku
  • 2 jarní cibulky
  • sůl a pepř
  • čerstvý tymián
  • 150 ml olivového olej
  • dvě hrsti oliv

Postup

Ve velkém hrnci (ideálně litinový hrnec s poklicí) rozehřejte olivový olej, na který dejte opékat játra a další vnitřnosti, které jste předtím nakrájeli na menší kousky. Až jsou ze všech stran opečené a měkké, vyjměte je děrovanou naběračkou ven, do misky. Na olej přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky. Opékejte na střední teplotu. 

Mezitím si nakrájejte na kousky i ostatní zeleninu. Opečené brambory vyndejte z oleje. 

Klidně přidejte ještě trochu oleje a opékejte i ostatní zeleninu. Nejprve dejte do pánve cibuli a nasekaný česnek. Potom bílé části jarní cibulky a pórek a také tymián. Cuketu a zelené části jarní cibulky přidejte až nakonec, aby příliš nezměkla. S těmi už opékejte jen chvilku. 

Všechno nakonec vraťte do pánve, ochuťte solí a pořádně čerstvě mletým černým pepřem. Promíchejte a pár minut společně prohřívejte. A podávejte... ideálně se sklenkou výborného vína.

Dobrou chuť přeje Elly.

Játra v křupavém trojobalu

1.jpg (201 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Opékaná játra se sázeným vejce

2.png (596 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama