Foto: Alena Kolaříková
Frito Mallorquin se, jako spousta dalších lokálních jídel, nepřipravuje podle jednoho jediného správného receptu. Většinou se používá směs jehněčích jater, srdce, ledviny, maso, zelenina, olivy, brambory. Nemáte-li jehněčí, použijte klidně vnitřnosti vepřové nebo kuřecí. Klidně jen játra.
Zeleninu můžete použít co dům dá. My jsme do směsi dali třeba i kousek červené řepy a kapustu. To by asi na Mallorce neudělali :-)
Suroviny
- 400 g směsi jater, srdcí, ledvin (klidně jen játra)
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 - 2 velké brambory
- 1/2 červené a 1/2 žluté papriky
- 1 malá cuketa
- kousek čerstvé kapusty
- kus pórku
- 2 jarní cibulky
- sůl a pepř
- čerstvý tymián
- 150 ml olivového olej
- dvě hrsti oliv
Postup
Ve velkém hrnci (ideálně litinový hrnec s poklicí) rozehřejte olivový olej, na který dejte opékat játra a další vnitřnosti, které jste předtím nakrájeli na menší kousky. Až jsou ze všech stran opečené a měkké, vyjměte je děrovanou naběračkou ven, do misky. Na olej přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky. Opékejte na střední teplotu.
Mezitím si nakrájejte na kousky i ostatní zeleninu. Opečené brambory vyndejte z oleje.
Klidně přidejte ještě trochu oleje a opékejte i ostatní zeleninu. Nejprve dejte do pánve cibuli a nasekaný česnek. Potom bílé části jarní cibulky a pórek a také tymián. Cuketu a zelené části jarní cibulky přidejte až nakonec, aby příliš nezměkla. S těmi už opékejte jen chvilku.
Všechno nakonec vraťte do pánve, ochuťte solí a pořádně čerstvě mletým černým pepřem. Promíchejte a pár minut společně prohřívejte. A podávejte... ideálně se sklenkou výborného vína.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Opékaná játra se sázeným vejce
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář