French press

French press je vlastně velice jednoduché zařízení, které vám pomůže získat lahodnou kávu během chvilky. Jedná se o skleněnou konvičku, vybavenou dvěma hlavními komponenty - pístem a filtrem, které oddělí nápoj (přefiltrovanou kávu) od kávové sedliny.

Připravte si dané množství velmi hrubě namleté kávy. Kávu následně nasypte do french pressu a zalijte vodou, horkou, ne vařící (měla by mít asi 90 °C, takže ji po uvaření nechte chviličku odstát), a ne až po okraj. Nejprve použijte malé množství vody a teprve po chvíli dolijte do plna. Kávu zamíchejte, následně zakryjte víčkem s vysunutým pístem a po pár minutách (3-4 min) píst přitlačte pomalu ke dnu. Káva je v tento okamžik připravena k nalévání. 

64a7de9e45743obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Filtr

Také příprava filtrované kávy v dripperu je velice jednoduchá. Dripper představuje trychtýřek, do kterého se vkládá filtr. Může být plastový, skleněný, keramický či kovový. Dripper s filtračním papírem se vloží na nádobu, ve které chceme mít přefiltrovanou kávu. Následně se filtr propláchne horkou vodou a nasype se hrubě namletá káva. Ta se spaří horkou vodou (opět ne vařící) a jen v takovém množství, aby se voda vsákla do kávy. Po několika vteřinách dolévejte krouživými pohyby od středu filtru ke kraji (ne až na papír) zbytek vody a to v těsné blízkosti nad dripperem.

64a7ded586251obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Moka konvička

Mezi milovníky kávy je oblíbená také moka konvička. Chuť kávy z moka konvičky se, více než z jiných alternativních postupů přípravy kávy, podobá espressu. Šálek kávy z moka konvičky bude mít také menší objem (stejně jako espresso). Jak už asi všichni víme, princip přípravy kávy z moka konvičky nespočívá v zázraku, ale v prosté fyzice. Středně namletou kávou se naplní střední část konvičky (po okraj či po rysku) a do spodní části konvičky se nalije voda. Konvičku následně postavíme na vařič, a jakmile se v ní voda přivede k varu, začne stoupat a filtruje se přes kávu. Že je hotovo poznáme podle pískání.

64a7df33048fbobrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Džezva

Džezva je známá zejména proto, že se v ní vaří tradiční turecká káva, a to za použití jemně mletých zrn a koření (kardamom, skořice, hřebíček nebo chilli). Kovová nádobka s rukojetí, která připomíná malý rendlík, se do dvou třetin naplní studenou vodou, poté se přidá co nejjemněji namletá káva, koření, případně cukr a postaví se na vařič. Zahřívá se do chvíle, než káva začne pěnit po okraj (pozor, aby nepřetekla) a poté se na chvíli odstaví z plamene. Tento proces se zopakuje třikrát a nakonec se džezva stáhne z ohně, sklepne se její obsah a nalije se do předehřátých hrníčků.

64a7e07538acfobrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Zdroj info: komparitocoffeespotcoffeespot2, kava-kromerizlazenskakavakavarnik

Čtěte také: