60547f419c37cobrazek.png
Foto: Shutterstock

Suroviny

  • 250 g frankfurtských párků
  • 200 g brambor
  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • podle chuti sůl a černý pepř
  • troška plnotučného mléka
  • ideálně hovězí vývar

frank2.jpg (124 KB)

Foto: Šárka Škachová

Postup

Jak připravuje frankfurtskou polévku Šárka Škachová, autorka několik kuchařských knih?

Cibulku restuji na másle jen do zpěnění, aby mi netmavla. Jíšku dělám bledou a řidší. Červená sladká paprika musí být čerstvá a voňavá. Brambor krájených na drobné kostičky jen hrst.

Polévku zjemňuji pouze dobrým mlékem a párky frankfurtské, tence krájené na kolečka (s vysokým podílem masa!) přidávám v samém závěru a pak mírným varem krátce prohřeji.

Sůl a pepř dle potřeby, ale uzenina je slaná sama o sobě ze své podstaty, tak zbytečně moc nekořením. Pravé frankfurtské párky voní bílým pepřem a muškátovým květem i oříškem, tak ať je to v polévce cítit.

Když se polévka nechá chvilku stát, je chuťově lepší.

Uvaření polévky trvá přibližně 20 minut. 

frank3.jpg (113 KB)
Foto: Šárka Škachová

Dobrou chuť přeje Gurmánka - Šárka Škachová.

Ďábelsky pálivá gulášovka

gulasovka9.jpg (99 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Silná česneková polévka

cesnecka1.jpg (134 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Celerová krémová polévka s hruškami

celerhruska2.jpg (106 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama