Suroviny
na těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
špetka soli
špetka cukru krupice
jeden žloutek
trochu vody (dle potřeby)
na náplň:
0,5 l mléka
40 g mouky
75 g cukru krupice
kůra a šťáva z jednoho citronu
4 vejce
40 g cukru moučka
sůl
Postup
Ze surovin rychle zpracujeme těsto (nejlépe v robotu, aby se zbytečně nezahřívalo) a dáme 30 minut odpočívat do lednice.
Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu (průměr asi 30cm), propícháme vidličkou a dáme předpéct 10 minut do trouby předehřáté na 210°C
V kastrolku přivedeme k varu mléko s nastrouhanou citronovou kůrou, přidáme mouku a cukr a pořádně mícháme, až směs trochu zhoustne, odstavíme z plamene, necháme chvilku zchládnout a přimícháme citronovou šťávu a žloutky.
Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme na 180°C asi 25 minut.
Z bílků trošku soli a cukru ušleháme pevný sníh, který navršíme na koláč a dáme do trouby, kterou stáhneme na 120°C na dalších 15 minut.
Dobrou chuť přeje Beaute, http://beaute.blog.cz
Nový komentář
Komentáře
jak je tam bilek nahore tak to nechcu
jubouska — #2 určitě, jinak tam nemá co houstnout
Asi ho vyzkouším, vypadá...nevšedně:)
Vypadá nádherně, chci ho zkusit, jen nevím zda do náplně také hladká mouka?
To musí být úžasné!