Na vaření pravé francouzské cibulačky jsem se chystala už dlouho. Teď, když jsem ji konečně vyzkoušela, tak nevím, proč jsem z ní měla takový respekt. Hlavním a nejdůležitějším úkolem je vytrvat při opékání cibule. A výtečná polévka je na světě!
Pročetla jsem spoustu receptů na internetu a v kuchařkách a nejvíce jsem se inspirovala na stránkách šikovného mladého kuchaře, o kterém jsem dosud ani netušila. Mrkněte...
Suroviny
500 g cibule
100 g másla
trochu bílého vinného octa
1 dcl suchého bílého vína
sůl a pepř
tymián nebo jiné oblíbené bylinky, které se do této polévky (podle vaší chuti) hodí
3 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
1 l domácího vývaru - masového nebo zeleninového
francouzská bageta nebo pár plátků bílého toastového chleba
sýr Gruyére
Postup
Cibuli si nakrájíme na tenká půlkolečka. V hrnci rozpustíme máslo, na které cibuli vsypeme. V žádném případě máslo nenahrazujte olejem nebo čímkoliv jiným. Chuť másla je prostě nenahraditelná. :-)
K cibuli přidáme bobkový list a bylinky, které jsme si vybrali, a restujeme asi pět minut, dokud cibule nezměkne. Poté snížíme teplotu a přichází zdlouhavá fáze míchání a hnědnutí cibule, která zaplní celou vaši kuchyni a vlastně i ostatní místnosti úžasnou vůní. Při této části vaření nám cibule zkaramelizuje, krásně zhnědne a rozvine svou dokonalou chuť. Je důležité vydržet, míchat a hlídat, alespoň hodinu. Cibule se vám začne také trochu přichytávat k hrnci. Neděste se a míchejte. Vytrvale. :-)
Až je cibule krásně hnědá a voňavá, přidáme asi půl lžíce bílého vinného octa a víno. Opět důkladně promícháme a necháme tekutinu vyvařit. Zasypneme lžící hladké mouky, důkladně promícháme a zalijeme vývarem.
Dochutíme solí a pepřem a ještě provaříme, alespoň půl hodiny.
Hotovou polévku rozdělíme do mističek a nahoru dáme plátky francouzké bagety, které posypeme sýrem a dáme zapéct do trouby pod gril. Tady jsem se trochu držela rady ze stránek šikovného kuchaře Keby a na polévku jsem dala větší kostičky toastového chleba, aby se lépe nabíraly na lžíci. Přiznám se ke strašnému barbarství. Zmiňovaný originální sýr jsem prostě neměla poruce, takže nastoupila improvizace a na toastovém chlebu je „obyčejný“ ementál. Ale opravdu ementál, žádná náhražka. :-) Takže budiž mi odpuštěno. :-)
Polévka má nasládlou chuť a je prostě dokonalá!
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Jen doplním, že to s tou jednou bagetkou nám řekl rodilý francouz, prý jim stačí... nám tedy nikoli, nakonec jsme jich měli každý min. 6.
Vyzkoušeno, moc nám chutnala. Bagetek jsme měli každý několik, jedna se mi zdála málo.
Zajímavý recept, vyzkouším ho
Vypadá dobře, dělám ji trošku jinak, ale myslím, že výsledná chuť je prakticky stejná
včera jsem vařila, postup trošičku jiný, ale výsledná chuť skvělá
vařím ji jinak, kilo cibule rozdělím na dvě poloviny, jednu smažím dozlatova na oliváči, pak zasmažím trochou mouky, přidám koření (dávám kmín, kuličky pepře, bobkáč, provensálské koření, bylinky a trochu bílého vína - polévka je lepší trochu nakyslá), zaleju slepičím vývarem z kostky a vařím asi čtyřicet minut, potom přidám druhou půlku syrových cibulí a vařím dalších cca 45 minut až hoďku. do misky naleju polévku, nahoru opečený toast, na něj plátek sýra a zapeču
Tuto polévku jsem viděla několikrát v pořadu Prostřeno, ale neláká mě...
To ale neznamená, že nemůže být dobrá.
alespoň hodinu, bejvávalo, teď se snažím práci si ulehčovat, zkouknu recept znovu, jak to obejít...
Já ji jednou ochutnala v restauraci a podotýkám, že to nebyla restaurace 4.cenové skupiny, to bych se asi neodvážila
a nijak mně nenadchla.
Vypadá dobře
teeeeda, tak na tu se chystám už spoustu let a neměla jsem zatím odvahu.
myslím, že do francouzské by ale měla přijít bílá cibule (to jsem někde vyčetla).
vždycky mě odradí vinný ocet a bílé víno, to u nás doma nikdy není
tak možná zkusim cibulačku na pivu
Jala — #27 jsou tam velice měkké kousky cibule. Některé kousky se rozvaří úplně, což polévku lehce zahustí.
Cibuli miluju, ale tuto polévku jsem nikdy nedělala, ani nejedla. Ta cibule je tam křupkavá, jsou tam kousky nebo se úplně rozvaří skoro do krému?
Trefa:cibulacku tedy tuto polevku vubec nevarim.jiz jsem slysela recepty v televizi.odvahu na ni nemam.
Takže se vaří celkem minimálně 1,5 hodiny ? Hm, děkuji, to si ji raději dám v restauraci, i když věřím že může být dobrá...
wich — #8 A neni on nějakej divnej?
Nikdy nebude taková, jako v Paříži
Cibuli nemůžu,ani tepelně zpracovanou
vyzkousim
Hodinu tedy nevydržím míchat. Však já si to nějak usnadním....