DSC_0346.jpg (117 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Focaccia zaboduje nejen u dětí. Na povrchu je pěkně křupavá, uvnitř nadýchaná a vláčná. Voní po kvalitní olivovém oleji a chutná báječně nejen na svačiny, ale také jako příloha ke grilovaná nebo třeba k pečenému masu.

Když ji prokrojíte, můžete ji naplnit masem, uzeninou, sýrem, zeleninou, domácí pomazánkou. Možností je nekonečně. Je upečená za chvilku a s její přípravou vám můžou pomáhat i děti.

Suroviny

1 kg hladké pšeničné mouky (můžete použít i hladkou špaldovou mouku)

1 sáček sušeného droždí

800 ml vlažné vody

jemná mořská sůl

kvalitní olivový olej

hrubá mořská sůl

DSC_0334.jpg (117 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Droždí promíchejte s moukou, kterou jsme ochutili asi lžičkou jemné mořské soli. Umíchejte řidší těsto, které nechejte hodinu kynout na teplém místě.

Připravte si dva plechy, vymažte je olivovým olejem. Těsto na ně rozdělte na poloviny, malinko postříkejte olivovým olejem a prsty roztahujte po celém plechu. Já jsem si prsty občas namočila v mouce, šlo to lépe.

Povrch těsta posypejte hrubou mořskou solí. Kdo chce vylepšovat, může také bylinkami, olivami a čímkoliv jiným. 

Pečte v troubě vyhřáté na 220-250 °C, asi 20-30 minut, podle tloušťky focaccie.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tipy na svačiny nejen pro školáky

Bageta s masem a majonézou z pečených rajčat

11.jpg (138 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Křupavé domácí rohlíky

22.jpg (74 KB)

Foto: Darina Egerová

Vajíčková pomazánka

33.jpg (71 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama