
Foto: Alena Kolaříková
Focaccia zaboduje nejen u dětí. Na povrchu je pěkně křupavá, uvnitř nadýchaná a vláčná. Voní po kvalitní olivovém oleji a chutná báječně nejen na svačiny, ale také jako příloha ke grilovaná nebo třeba k pečenému masu.
Když ji prokrojíte, můžete ji naplnit masem, uzeninou, sýrem, zeleninou, domácí pomazánkou. Možností je nekonečně. Je upečená za chvilku a s její přípravou vám můžou pomáhat i děti.
Suroviny
1 kg hladké pšeničné mouky (můžete použít i hladkou špaldovou mouku)
1 sáček sušeného droždí
800 ml vlažné vody
jemná mořská sůl
kvalitní olivový olej
hrubá mořská sůl

Foto: Alena Kolaříková
Postup
Droždí promíchejte s moukou, kterou jsme ochutili asi lžičkou jemné mořské soli. Umíchejte řidší těsto, které nechejte hodinu kynout na teplém místě.
Připravte si dva plechy, vymažte je olivovým olejem. Těsto na ně rozdělte na poloviny, malinko postříkejte olivovým olejem a prsty roztahujte po celém plechu. Já jsem si prsty občas namočila v mouce, šlo to lépe.
Povrch těsta posypejte hrubou mořskou solí. Kdo chce vylepšovat, může také bylinkami, olivami a čímkoliv jiným.
Pečte v troubě vyhřáté na 220-250 °C, asi 20-30 minut, podle tloušťky focaccie.
Dobrou chuť přeje Elly.
Tipy na svačiny nejen pro školáky
Bageta s masem a majonézou z pečených rajčat

Foto: Alena Kolaříková

Foto: Darina Egerová

Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Na foccaciu je to moc vysoké, ta je plochá. My ji děláme do tvaru podlouhlé placky s rozmarýnem nebo tymiánem a černými olivami.
foccaciu dělávám v létě ke grilovačkám, do těsta přidávám hlavně olivy a sušená rajčata. Všichni se olizují.