Kdo má doma dítě jakéhokoli věku, určitě potvrdí, že kombinace malého človíčka a jídla není vůbec samozřejmá a ani trochu jednoduchá. Od miminka se většina maminek potýká s tím, že jejich dítko buď jíst nechce, nebo jí příliš nebo nejí něco, co dozajista ke zdravému vývoji potřebuje a tak dále a tak déle. Co dítko, to jiné potřeby a požadavky.
Všude je to stejné. Připravíme snídani a potomek se jí ani nedotkne (zaspal, nemá hlad a tisíc dalších výmluv). Zabalíme mu s sebou svačinu a on ji nelení cestou do školy za nejbližším rohem vyhodit. A to mnohdy ani netušíme, zda chodí na obědy do školní jídelny. Večeři už většinou vyřešíme narychlo, vždyť ještě musíme vyprat, vyžehlit a … škoda slov. A při všem tom shonu ani nevnímáme, co vlastně svému dítěti připravujeme k snědku. Kolikrát narychlo usmažené knedlíky s vajíčkem nebo párek s chlebem. A když už jim na talíř dáme něco zeleniny, obličeje našich zlatíček se změní v adepty na „škleb“ století.
Často si to ani neuvědomujeme, ale máme starosti především o to, aby se dítko pořádně najedlo. Méně už pak vnímáme, že ho „přecpáváním“ vlastně ohrožujeme. Jak?
Zakládáme mu na obezitu a s tím spojenými problémy (nemocné klouby, zvýšená hladina cholesterolu, zvýšený tlak atd.). To však není všechno. Ostatní děti se mu začnou smát, v lepším případě ho ozdobí přezdívkou Cvalík, a to citlivou dětskou dušičku bolí víc, než si myslíme.
A
Zas tak velká věda to není, ale je dobré vědět, co našim dětem dát na talíř:
- Dostatečné množství bílkovin rostlinného a živočišného původu, které jsou nezbytné k růstu, vývoji, tvorbě protilátek atd. (nezbytné živočišné bílkoviny jsou obsaženy např. v mase, mléce a mléčných výrobcích).
- Dbejte na příjem tuků (živočišných a rostlinných), které jsou důležité pro vstřebávání vitaminů v nich rozpustných a podílejí se na správné funkci kůže a mozku. Celkem by měly představovat maximálně 30-35 % z celkového denního energetického příjmu. I pro děti tuky pečlivě vybírejte: měli bychom dodržovat poměr 2/3 tuků rostlinných (jsou dobré pro zdraví) a 1/3 živočišných (ve větší míře škodí srdíčku a zaděláváme jimi dětem na obezitu). Je vhodné dávat přednost libovým druhům mas, z uzenin vybírat libovou kuřecí či krůtí šunku, alespoň jednou týdně zařazovat do jídelníčku ryby.
- Důležité jsou sacharidy. Jednoduché sacharidy (cukr, sladkosti, dorty, slazené limonády) mají ve výživě význam pouze jako zdroj energie, způsobují nadváhu, obezitu, vznik zubního kazu. Dopřejte dětem více polysacharidů obsažených v celozrnném pečivu, luštěninách, zelenině a ovoci. V těchto potravinách dodáváte tělu dítka také vlákninu důležitou pro správnou funkci střev, prevenci zácpy a snížení hladiny cholesterolu.
- Naučte děti jíst zeleninu a ovoce – nejlépe 5 porcí denně (k snídani jablíčko, k svačině papriku, atd.). Jsou významným zdrojem vitaminů a minerálních látek a díky nim je možné předcházet různým neduhům (např. nachlazení).
- Nesmíme zapomínat ani na pitný režim – známe to sami u sebe. Když nedostatečně pijeme (a nemáme na mysli víno, pivo J, ale vodu), bolí nás hlava a jsme unavení. To samé cítí děti, jen nevědí, čím je to způsobené. Děti by měly denně vypít 2,5–
- A jaká je nejčastější chyba? Abychom ušetřili čas, navaříme jedno jídlo na více dní. To je sice fajn, trochu si odpočineme, ale tím dělám
- „Ve zdravém těle zdravý duch“ – klišé? Víte, co se stane, když vezmete děti na procházku, na kolo, do bazénu? Když si s nimi zařádíte na kolečkových bruslích, na lyžích? Zkuste to a uvidíte.
Tip: Co dělat, aby zdravé jídlo nebylo pro naše miláčky utrpením?
Začněte den veselou snídaní. Namažte chléb jemnou Florou Crema a doprostřed nožem vykreslete sluníčko. Místo paprsků dejte úzké plátky žluté papriky a doprostřed kolečko rajčete. Že Vás ten veselý chlebíček dohnal k úsměvu? A to teprve uvidíte, s jakou chutí se do něj Vaše dítko zakousne…
Seriál připravují nutriční terapeutky bezplatné Informační linky Flora 800 175 324, info@flora.cz, www.flora.cz
Příště: „Děti a cholesterol“
Nový komentář
Komentáře
Vivian připadá mi to jako když si pisatelky představují, že jsme včera slezly ze stromů. K umělým tuků mám vůbec výhrady, k výrobě se používá mléčná syrovátka a i palmový a kokosový olej a to já nemusím. A vůbec mám výhrady k náhražkám.
To jsou teda plky
moje děti jí zeleninu na kila,
doma přezdíváme králík
Máslo ani margaríny nepoužíváme, zatím nikdo necítil potřebu si rohlík nebo chleba mazat máslem nebo něčím takovým, proč taky?
"Škleb" století by vykouzlilo naservírování knedlí s vajcem
Vivian: jak víš, že to jsou "autorky"?
emma: mně ten článek vůbec připadá místy silně mimo. Podle autorek žádné české dítě nemá ani ponětí, co je to pohyb, nesnáší zeleninu a akorát se přežírá hamburgry a volný čas prosedí u televize. Připadá mi to psané, s prominutím, jako pro blbce. Věty typu "Víte, co se stane, když vezmete děti na procházku?" nebo "Naučte děti jíst zeleninu a ovoce" jsou toho zářným příkladem. Jako by český dítě nemělo ani tušení, co je to procházka, a v životě nevidělo mrkev
No to teda dík...
Autorky se tváří, jako by šířily osvětu v nějakém kmeni primitivů
A korunu zdravému jídelníčku nasadíme, když namažeme děcku chleba syntetickým tukem
mě teda zarazila věta v článku poukazující na to, že ŽÁDNÉ dítě nejí rádo zeleninu...
to jsem myslela, že patří do dob minulých, do dob, kdy zelenina rovnala se dušená mrkev k vepřovému nebo sterilovaný hrášek v rizotu
hm, tak nevím, knedle s vejci nesmažím, párky míváme vyjímečně v neděli k snídani, malá zeleninu miluje, kromě toho taky jogurty, a domácí chleba nám mažu máslem. Když už. A když nemám čas na vaření, tak radši koupím třeba grilované kuře, nebo použiju nějaký zmrazený polotovar, tuhle jsem hodila na pánev rýži se zeleninou a kuřecími kousky, bylo to rychlé a dobré. A pijeme všichni taky hodně, malá ředěného kubíka, my dospělí čaje, vodu nebo ředěnou šťávu...
Vivian: no vždyt já jsem tady příklad....taky nemám vysoký cholesterol z jídla nebo z tuků....myslím,že když se nepřejídá ..tak se nic neděje....vždyt dříve si cukrovkáři museli vážit maso a dneska...můžou skoro všechno,ale mín...
sara.l: ono máslo samo o sobě škodlivé určitě není... já sama jím jedině máslo a cholesterol mám na dolní hranici. Podle mě se zatím neví nic jistého, pořád se to zkoumá, každou chvíli se něco tvrdí a po čase se zase tvrdí něco jiného...
Jak je to dlouho, co lidi s vysokým cholesterolem nesměli jíst vejce? A dnes zase všude píšou, že hladina cholesterolu s konzumací vajec vůbec nesouvisí. To samý máš se slavným mlíkem a osteoporózou...
podle mě je to jen reklama...na výrobky od FLORA.....
.... nevím jak 5x denně honit děti k jídlu...myslím,že samy vědí kdy mají hlad..nebo jen na něco chut...a navíc bych je stejně nedohonila
to je tedy úplně hloupý článek.
Už jen ten druhý odstavec, co začíná slovy "všude je to stejné". NENÍ to všude stejné. Moje děti milují ovoce a zeleninu, snídají a svačí, nemají párky k večeři. Nemám ráda zevšeobecňování.
Kaca: já dávám dětem jedině máslo...sobě kupuju ve zdravé výživě Provamel..je to Margarin...slunečnicový..BIO...je to sice dražší,ale dusím na něm zeleninu...přidávám ho různě do jídel....hlavně neobsahuje cholesterol....umělým margarínům nevěřím....a dětem je dávat nebudu....nikdo mi nevymluví,že máslo je škodlivé
..taky bych ho jedla,ale cholesterol mi to zakázal
Clerenc: cim to je,ze kdyz si dam rano ke snidani jogurt, je mi pak skoro cely den spatne od zaludku?
My chleba s "necim" taky snidame. Teda jenom o vikendu, v tydnu snidam bily jogurt.
Nake musli tehle baste nesahaj ani ke kotnikum
Takovej cerstvej chleba s maslickem a rerichou, syrem nebo medem...
My chleba s "necim" taky snidame. Teda jenom o vikendu, v tydnu snidam bily jogurt.
Nake musli tehle baste nesahaj ani ke kotnikum
Takovej cerstvej chleba s maslickem a rerichou, syrem nebo medem...
V umělých tucích (Flora apod.) se nacházejí látky, se kterými si tělo nedokáže poradit.
Nejlepší je klasické máslo, samozřejmě ne ve velké vrstvě. Používám hodně také pomazánkové máslo. To mají děti rády.
Gabi: to víš, před dvaceti lety byly názory na výživu úplně někde jinde a "chleba s něčím" se snídal úplně běžně
Nebo třeba párky
Dnes už jedině ovoce
A jsem fresh...
Já si vzpomínám, že jsme často mívali kakao a já jsem po něm byla vždycky tak odrovnaná, že bych místo cesty do školky znovu zalehla a spala...
Vivian: no jasne, vzdy prece jedi i oci...alespon tak se to u nas rika
Lilinka: viď
A mně ta jídelní tvůrčí činnost vydržela dodnes, často si na jídlo maluju a různě ho výtvarně upravuju
Po letech jsme se zcela vrátili k máslu a je to super. Lepší kvalitní potravina v malém množství, než ...
"Obličejíčky" na chleba dětem dělám, ale nepamatuji se, že bychom měli někdy chleba k snídani - u nás to je jogurt, kefir, mléko + müsli.
Nam maminka taky kreslila obrazky a myslim, ze to zabiralo.Tak nechapu,rpoc se vam to nelibi.A tolik casu a nervu to tedy nezabere!