Flíčky s hovězím ragú na boloňský způsob s rajčaty a parmezánovým bešamelem
Pro 4 - 6 osob:
- Hovězí mleté 500 g
- Vepřové mleté 200 g
- Extravirgin olej 0,4 dc
- Flíčky Panzani 1x balení
- Cibule střední 1ks
- Mrkev střední 2ks
- Česnek 4 stroužky
- Řapíkatý celer 2x stonek (lze nahradit i obyčejným oloupaným celerem 100 g)
- Chilli dle chuti - nemusí být
- Bobkový list 6ks
- Rozmarým 1 větvička
- Rajský protlak 1 dcl
- Drcená rajčata: 1x malá plechovka cca. 400 g
- Bílé víno 1 dcl
- Mléko tučné
- Sůl, pepř, dle chuti
Suroviny parmezánový bešamel:
Máslo 50 g, obyčejný olej 6 pol. lžic, hladká mouka cca. 3 - 5pol. lžic, tučné mléko 3 dcl, parmezán
Postup:
Na extravirgin oleji orestujeme na drobnou nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Poté přidáme maso, které osolíme, opepříme, přidáme česnek a dál restujeme. Cca. po 10 min přidáme protlak, drcená rajčata, koření, bílé víno a podlijeme vodou cca. 2 dcl. a dusíme do měkka, min 1 hod. V případě, že je třeba, můžeme ještě znovu podlít vodou. Výsledkem by měla být spíše hustší masová směs, která má výraznou chuť masa, rajčat, zeleniny a bylinek.
Mezi tím si uvaříme flíčky Panzani v osolené vodě na způsob al dente, scedíme, prolijeme chladnou vodou a necháme v cedníku okapat.
Bešamel:
V hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme hladkou mouku, zamícháme v hustou hmotu, sundáme z plotny a vmícháme mléko. Poté opět zahříváme do zhoustnutí. Pokud je hmota moc hustá, podlijeme mlékem, aby byla konzistence krémová. Na konec přidáme parmezán, ochutíme solí a pepřem.
Na závěr vrstvíme do pekáče tak, že přidáme na dno cca. 1 - 2 cm bešamel, směs masa smícháme s uvařenými flíčky a nasypeme na bešamel, překryjeme další vrstvou bešamelu, opět posypeme parmezánem a zapečeme v rozehřáté troubě na 180 stupnů cca. 30 – 45 min.
Nový komentář