Foto: Shutterstock

Uměřenost je jedním z antických ideálu, díky kterému v zjednodušeném výkladu dosáhnete blaženosti. Při bližším ohledání zjistíme, že být uměřený se vyplácí téměř ve všem. Přesně takový je stravovací styl, který dostal název flexitariánství. Jde však pouze o omezení konzumace masa s novou nálepkou. Proč ji návyk, jenž by měl být přirozený, vlastně potřeboval?

Ze statistik vyplývá, že devět z deseti Čechů konzumuje maso pravidelně a nijak se neomezuje. Naopak například v Turecku se masu vyhýbá téměř polovina populace. Vegetariáni a vegani tvoří mezi Čechy pouze 4 %. Přitom přílišná konzumace masa z historického hlediska nedává smysl. Šlechtici umírali v bolestech na dnu a poddaní jedli maso jen jednou týdně. Maso si častěji než dva dny v týdnu nedopřávali lidé do první poloviny dvacátého století. Nejvíce se u nás konzumace rozjela počátkem devadesátých let a eskalovala 21. stoletím, kdy jsme se plně pustili do neřízeného konzumerismu. Nadužívání masných produktů nepomohla ani kultura fastfoodů.

Foto: Shutterstock

Nejznámějšími flexitariány jsou Gwyneth Paltrow či Cameron Diaz. Ale i my v redakci jíme maso maximálně dvakrát týdně

Co je flexitariánství

Flexitariánství myslí na člověka a na jeho zdraví stejně jako na enviromentální problém. Maso a živočišné produkty omezuje tak, aby jejich konzumace dávala smysl. Výsledkem může být nejen to, že budete pomáhat planetě. Podle výzkumu asociace American Heart vyplývá, že flexitariání jsou o 15 % štíhlejší než masožravci a žijí v průměru o čtyři roky déle.

Produkce masa je zodpovědná za 15 % všech emisí

Nevýhodou většiny stravovacích návyků je to, že nad jídlem musíte neustále přemýšlet. Omezení konzumace masa a živočišných výrobků nebylo ale nikdy jednodušší než v dnešní době. I v běžných fast foodech si můžete dát bezmasou variantu burgeru, který je chutí téměř k nerozeznání od masového. Poslední dobou nás překvapila třeba i chuť bezmasových kuliček, které nám chutnaly mnohem více než ty masové. A samozřejmě existuje mnoho zdravých receptů nejen z luštěnin a skvělé je třeba i tofu. Flexitariánství je trend, který byl už v jeho vzniku oproštěný od možného zaniknutí. Měl by se stát stravovacím návykem budoucnosti a být samozřejmostí jako omezování plastových výrobků nebo třídění odpadu.

Čtěte také:

Reklama