Podzimní bramborový salát si založte mezi recepty, které se hodí nejen k filetu ze pstruha. Výborný bude s pečenými kuřecími stehny, ale i s řízkem. Nebo jen tak, bez masa. Protože je opravdu plný zajímavých chutí.
Hlavní hrdina dnešního receptu není vůbec krásné filátko ze pstruha. Pstruh je prostě dobrý, jen tak na másle, s trochou soli a pepře. Není potřeba ho zbytečně kořenit, protože výrazné koření přebije jeho jemnou chuť.
A výraznou chuť má dnes na talíři hlavně salát. Kombinace jablek, brambor, vlašských ořechů a domácí majonézy je výborná. Nemáte-li majonézu domácí, použijte nějakou osvědčenou a dobrou kupovanou. Návod jak na domácí majonézu najdete TADY. Tak ji děláme u nás doma a zvládnou ji i děti. Vidíte tu na fotce se pstruhem? Je maličko tekutější než by mohla být, ale dělalo ji devítileté dítě, tak myslím, že je super :-)
Jak už jsem napsala - pstruh je jasný. Kupte filety nebo celého pstruha, pokud umíte filetovat. Rybu stačí jen lehce osolit, opepřit a lehce opéct na másle. Na salát, i když je jednoduchý, vám přinášíme rychlý recept.
Použila jsem brambory vařené ve slupce. Vždycky když připravuji bramborový salát, tak je tak vařím. Jste-li zvyklí dělat salát z brambor oloupaných a vařených, klidně.
Surovin
- 1 kg brambor uvařených ve slupce doměkka
- 2 červená jablka
- 2 cibule - ideálně alespoň jedna červená
- 2 hrsti vlašských ořechů
- máslo
- sůl a pepř
- domácí majonéza
- trochu jogurtu (může být, ale nemusí - klidně stačí majonéza)
- nasekaná zelená petrželová nať
Postup
Uvařené a vychladlé brambory nakrájejte na menší kousky. Ořechy nasekejte nahrubo.
Cibuli nakrájejte na větší kostičky, jablka také. Ve velké pánvi rozehřejte asi dvě lžíce másla. Na něm osmahněte cibuli. Asi po čtyřech minutách přidejte jablka a opět asi tři až čtyři minuty opékejte. Nemusíte na nejsilnější teplotu. Jablka i cibule by měly lehce změknout, zjemnit svou chuť.
Do pánvičky přidejte ořechy a dejte směsi ještě minutku. Ochuťte solí a pepřem. Obsah pánve vsypejte do mísy k nakrájeným bramborám.
Zelená petrželka salát nejen příjemně ochutí, ale také barevně rozzáří. Přimíchejte ji proto k surovinám v míse.
Poslední krok je domácí majonéza. Tu můžete nakombinovat s jogurtem.
Promíchejte a získáte úžasně nápaditý a chutný podzimní salát.
Já ho ráda dělám z horkých brambor a podáváme ho ještě teplý, ne horký. Výborný je i studený.
Tip na obměnu: Místo jablek použijte hrušky.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
gerda — #8Já mam taky radši syrovou, ale pak to jím sama. Ale díky za tip s tou solí, to vyzkouším!
Prima tip
já cibuli nahrazuji posekaným pórkem
violinist — #7Cibuli stačí pokrájenou posolit a nechat hodinku vypotit. Pak není palčivá a zároveň neztratí pikantnost a křupavost. Osmažená chutná jinak. I když taky samozřejmě špatná není. Já mám ale radši v salátech tu syrovou.
Ten salát je zajímavý. Manžel nejí syrovou cibuli, takže většina tradičních salátů či pomazánek jsou u nás tabu, ale tahle varianta vypadá nadějně.
vypadá to moc dobře
sbíhají se mi sliny na ten salát
pstuhy peču klidně celé
Ten bramborový salát vypadá luxusně a láká k ochutnání!
Domácí majonézu dělám pomocí tyčového mixéru v úzké nádobě, to je opravdu pak otázka několika vteřin
.
Salát beru
Ale nezdá se mi recept na domácí majonézu, zkoušela jsem ji dělat ručně metličkou dle návodu ve starých kuchařkách a nadřela se jak Bulhar. A stejně to furt nebylo ono, nutilo mě to zbytečně přidávat olej. Takže se mi osvědčilo vzít normální mixér, na dno dát celé vajíčko (bez skořápky), pokapat olejem, mixér spustit a otvorem v umělohmotném uzávěru při mixování pramínkem přilévat olej. Je vidět, jak to houstne, v ten moment přestat. Ingredience se dají přimíchat potom, důležité je dosáhnout hustoty a nepřelít olejem. Množství majonézy lze samozřejmě zvýšit počtem vajec a přiměřeným množstvím oleje.