Kdo z nás zvládá jíst ryby dvakrát týdně? Já se přiznám, že určitě ne. Ale snažím se, co nejčastěji to jde. Dostupnost čerstvých mořských ryb u nás není moc dobrá, takového českého pstruha či kapra však sežene téměř v každém městě. Vcelku dobře dostupný je i losos.
Ostatní ryby kupuji jako mražené filety, ale z velice kvalitního zdroje. Vím, není to ideální, ale znáte to: lepší vrabec v hrsti... Často kupuji hejka, sumečka nebo halibuta. A jsem velice spokojená.
Rybu před úpravou nechám při pokojové teplotě rozmrazit, okořením a ihned zpracovávám.
Suroviny
4 filety z hejka
sůl a pepř
150 g sušených rajčat naložených v oleji
2 šalotky
150 ml bílého vína
150 ml smetany ke šlehání
máslo
trocha olivového oleje
zelená petrželová nať
Postup
Rybí filety z obou stran osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. V kvalitní pánvičce si rozehřejeme oleje s máslem, na kterém filety osmahneme z obou stran do zlatova.
Filety se smaží a my si nakrájíme šalotku na půlkolečka a sušená rajčata na kousky. Hotové filety vyjmeme z pánvičky a uschováme na teplém místě. Do pánve s výpekem z ryb vsypeme šalotku i s rajčaty a restujeme asi 5 minut. Zalijeme vínem, které necháme z pánvičky prudkým varem úplně vyvřít.
Pánvičku stáhneme z teplé plotny, přidáme smetanu, kterou důkladně rozmícháme. Můžeme přidat ještě pár kousků vychlazeného másla pro zjemnění a lehké zahuštění omáčky.
Úplně nakonec zasypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Podáváme s čerstvým pečivem nebo rýží.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
To muže být dobrota
Dobré a zdravé, akorát syn nejí sušená rajčata.
Docela dlouho jsme neměli rybu. Zkusím to navrhnout, tohle by mělo projít schvalovacím řízením
hmm to bych si dala asi vyzkouším o víkendu k obědu
tak to bych si dala
rybička mňam
Vypadá to dobře.
to je moje gusto,mňam
sušená rajčátka jsou mňam, takže to bude dobrota
Ryby nesmím,ale na kuřecí bych to dala také
Vypadá to fakt dobře
sušená rajčata miluju
Tohle jídlo jsem nikdy nedělala, vypadá to skvostně!
hmm , to vypadá krásně - ryby prostě miluju :)
Ryby už jsem neměla ani nepamatuji. Ale teď jsem na ně dostala šílenou chuť!
mňam , mňam
Ryby jsou u nás na jídelníčku velmi často, máme je rádi a navíc pracuji u rybářského svazu, takže o přísun čerstvých rybiček není nouze.
Samé dobré věci,všechno můžu
Už na ně mám chuť
ryby miluji a všechny a v jakékoliv podobě a úpravě , dala bych si a klidně ke snídani