filet z hejka s omáčkou ze sušených rajčat

Kdo z nás zvládá jíst ryby dvakrát týdně? Já se přiznám, že určitě ne. Ale snažím se, co nejčastěji to jde. Dostupnost čerstvých mořských ryb u nás není moc dobrá, takového českého pstruha či kapra však sežene téměř v každém městě. Vcelku dobře dostupný je i losos.

Ostatní ryby kupuji jako mražené filety, ale z velice kvalitního zdroje. Vím, není to ideální, ale znáte to: lepší vrabec v hrsti... Často kupuji hejka, sumečka nebo halibuta. A jsem velice spokojená.

Rybu před úpravou nechám při pokojové teplotě rozmrazit, okořením a ihned zpracovávám.

Suroviny

4 filety z hejka
sůl a pepř
150 g sušených rajčat naložených v oleji
2 šalotky
150 ml bílého vína
150 ml smetany ke šlehání
máslo
trocha olivového oleje
zelená petrželová nať

Postup

Rybí filety z obou stran osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. V kvalitní pánvičce si rozehřejeme oleje s máslem, na kterém filety osmahneme z obou stran do zlatova.

Filety se smaží a my si nakrájíme šalotku na půlkolečka a sušená rajčata na kousky. Hotové filety vyjmeme z pánvičky a uschováme na teplém místě. Do pánve s výpekem z ryb vsypeme šalotku i s rajčaty a restujeme asi 5 minut. Zalijeme vínem, které necháme z pánvičky prudkým varem úplně vyvřít.

Pánvičku stáhneme z teplé plotny, přidáme smetanu, kterou důkladně rozmícháme. Můžeme přidat ještě pár kousků vychlazeného másla pro zjemnění a lehké zahuštění omáčky.

Úplně nakonec zasypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Podáváme s čerstvým pečivem nebo rýží.

Dobrou chuť přeje elly.

TÉMATA:
MASO A RYBY