Jedním z na pohled obyčejných možných pomocníků našeho snažení je podle bylinkářů mimo jiné fenykl. A to dokonce ze dvou rovin! Ať již jako voňavá bylinka, či jako chutná a v našich končinách nepříliš rozšířená zelenina.

Podle léčivých rostlin Ursel Buhringové byl finocchio tj. zeleninový fenykl, vyšlechtěn v období renesance z aromatického fenyklu italským mistrem mezi zahradníky. Obsahuje takové množství vitamínu A a B, že stačí pouze 100 gramů finocchia na pokrytí doporučené  denní dávky. Kromě toho je považován za pročišťující zeleninu. Semena, listy i kořeny přidávají zvláště tlustí a líní lidé do polévek a nápojů, s cílem získat zpět ztracenou štíhlost a ohebnost (Wiliam Cole, 17. století).

V nedávné době vědci prokázali, že fenykl pomáhá při redukci váhy - tělesná hmotnost pokusných zvířat se následkem vyšší dávky snižovala. Fenykl váže tuky už ve střevech a díky tomu se tvoří málo tukových buněk. Fenykl jako zeleninu vřele doporučuji, svou nezvyklou chutí dokáže ozvláštnit nejeden čerstvý salát a i jako samotný je zajímavý a v podstatě léčivý.

Fenykl - rostlina jako léčivka - má hluboké kořeny v dávné minulosti moudrých kořenářek a lidových léčitelů. Jeho sílu využívali již naši předkové k léčení nadýmání a křečí zažívacího traktu, při pocitech plnosti a nechutenství, při poruchách trávení, u průjmů kojenců. Fenykl byl a je využíván jako prostředek pro uvolnění hlenu při nachlazení.
Historie fenyklu je podle dávných pramenů prodchnuta mýty a pověrami, bylinka byla v minulosti považována jako skvělý prostředek k odhánění démonů a zvlášť pro malé děti byl fenykl doporučen jako talisman přinášející štěstí. Pytlíček fenyklových semínek nošený na krku měl chránit před zlými pohledy. A v dobách ještě dávnějších se fenyklu používalo v hojné míře jako koření - staří Římané jej například přidávali ke kořenění octa, oliv a chleba.

Čtěte také: Semínka máku dokážou zklidnit organismus

Nažky fenyklu se v minulosti žvýkaly i z důvodu zachování štíhlé postavy a během dlouhých pěších pochodů sloužily k zahánění hladu. Ze svého obdivu k fenyklu se ve svých spisech vyznávala i svatá Hildegarda - jeho semena mají hřejivou povahu a jsou užitečná pro lidské zdraví. Foeniculum člověka zahřeje, podporuje trávení, odstraňuje zápach z úst, pomáhá proti slabému zraku i bolestem hlavy a slouží jako prostředek proti opilosti. Alkoholici s oblibou jedí fenyklová semínka, po nichž se cítí mnohem lépe, bylina prohřívá organismus a mírná síla fenyklu zkrotí člověka a zabrání mu provádět ztřeštěné kousky vyvolané předchozí konzumací vína. Z fenyklových semínek pro své zdraví můžeme připravit:

  • obklady na oči
  • čaj proti nadýmání
  • čaj pro tvorbu mléka
  • čaj proti nachlazení
  • čaj pro bolavá dětská bříška
  • mast proti nadýmání
  • pleťovou fenyklovou vodu
  • fenyklový krém na ruce a mnoho dalšího…
Reklama