fazolovapolevka.jpg (96 KB)

Luštěniny obsahují velké množství vlákniny, bílkovin a minerálních látek. A výborně chutnají.

Luštěniny dlouho před jejich tepelným zpracováním namáčejte. Ideálně celou noc nebo den. Čím déle, tím lépe. Nadýmavé látky se totiž dostanou do vody. Tu před tepelnou úpravou slijte a luštěniny několikrát propláchněte. Už teď jste udělaly zásadní krok pro odstranění nadýmavosti.

Luštěniny vařte v odkrytém hrnci. Já už několik let přidávám do vody, ve které se vaří, saturejku a i ta by měla pomoci proti nadýmavosti luštěnin. Dalším trikem je lehké okyselení luštěnin, ne nadarmo se dělá čočka i fazole často „nakyselo“.

Suroviny

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 3 řapíky celeru
  • 3 rajčata (spařená a zbavená slupky)
  • 1 pórek
  • slunečnicový olej
  • 200 g uvařených fazolí (je jedno jaký druh)
  • 1 cibule
  • 6 brambor
  • sůl a pepř podle chuti
  • zelená petrželová nať
  • 1,5 l silného domácího vývaru (masový nebo zeleninový)

Postup

Nejprve si připravíme hrnec, ve kterém na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, celer a pórek. Po chvíli přidáme brambory nakrájené na menší kostky.

Spařená a oloupaná rajčata zbavíme zrnek a přidáme do polévky. Nakonec přidáme i uvařené fazole a vše zalijeme vodou dle potřeby. Osolíme, opepříme a necháme vařit, dokud nebudou brambory měkké.

Dobrou chuť přeje Solnička v kuchyni.

Husté luštěninové polévky

Rychlá bramborová polévka s červenou čočkou

polevka.jpg (299 KB)

Hrstková čočková polévka

cockova.jpg (100 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama