image.jpgIlustrační foto: Shutterstock

Na čtyři porce fazolové polévky budete potřebovat: 

  • 300 g sušených fazolí
  • 300 g bílého zelí
  • 100 g vepřového bůčku (špek)
  • 1 l zeleninového nebo hovězího vývaru
  • olej na restování zeleniny
  • 1 cibuli
  • polovinu bulvy celeru
  • 3 menší petržele
  • 3 mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 1 bramboru
  • 250 g rajčat
  • tymián, pepř a bylinkovou sůl

Postup: 

Fazole nechte přes noc namočené ve studené vodě. Do jednoho hrnce nalijte vývar, přidejte fazole a špek a uvařte doměkka. Cibuli, celer, petržel a mrkev nahrubo nakrájejte, česnek prolisujte, vše dejte do druhého hrnce na polévku a na oleji orestujte. Na kostičky nakrájejte bílé zelí, bramboru a rajčata a přimíchejte do hrnce s orestovanou zeleninou. Ochuťte kořením, zalejte trochou vody a nechte vařit. Jakmile máte uvařené fazole, přidejte jejich čtvrtinu do polévkového hrnce. Ze zbytku udělejte pyré, přimíchejte také do polévkového hrnce. Špek můžete nakrájet na kostičky, přidat do talíře a servírovat. 

Na našem webu najdete i jiné recepty na výborné polévky:

Rychlá kmínová polévka

4.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Polévka z pečené mrkve

6.jpg

Foto: Alena Kolaříková5ce662bdaa3a9obrazek.png