Na čtyři porce fazolové polévky budete potřebovat:
- 300 g sušených fazolí
- 300 g bílého zelí
- 100 g vepřového bůčku (špek)
- 1 l zeleninového nebo hovězího vývaru
- olej na restování zeleniny
- 1 cibuli
- polovinu bulvy celeru
- 3 menší petržele
- 3 mrkve
- 3 stroužky česneku
- 1 bramboru
- 250 g rajčat
- tymián, pepř a bylinkovou sůl
Postup:
Fazole nechte přes noc namočené ve studené vodě. Do jednoho hrnce nalijte vývar, přidejte fazole a špek a uvařte doměkka. Cibuli, celer, petržel a mrkev nahrubo nakrájejte, česnek prolisujte, vše dejte do druhého hrnce na polévku a na oleji orestujte. Na kostičky nakrájejte bílé zelí, bramboru a rajčata a přimíchejte do hrnce s orestovanou zeleninou. Ochuťte kořením, zalejte trochou vody a nechte vařit. Jakmile máte uvařené fazole, přidejte jejich čtvrtinu do polévkového hrnce. Ze zbytku udělejte pyré, přimíchejte také do polévkového hrnce. Špek můžete nakrájet na kostičky, přidat do talíře a servírovat.
Na našem webu najdete i jiné recepty na výborné polévky:
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Fazolačku vyzkouším.