Ingredience:

  • 500 g ovoce (jablka, meruňky, borůvky, jahody apod.)
  • 150 g mouky
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • sklenice mléka (3dcl)
  • 100 g cukru
  • vanilkový lusk
  • 1 lžíce másla

Postup:

Základem dezertu je palačinkové těsto. V míse smícháme mléko, vejce, mouku a špetku soli. Do hotového těsta přidáme máslo a vanilkový lusk. Pečícím papírem si vyložíme připravený rendlík a naklademe ovoce. Pokud se chcete držet původního francouzského receptu, použijte švestky nebo hrozinky. Pokud máte doma zrovna jiné ovoce, vyberte si ingredience dle libosti. Hodí se například lesní ovoce nebo hroznové víno. Vybrané ovoce poté zalijte těstem. Pokud se rozhodnete pro pečení na grilu či v ohništi, počkejte s přípravou až na konec grilování. Koláč se připravuje na žhavém uhlí, na plápolajícím ohni by se spálil. Rendlík s těstem vložte mezi uhlíky. Několik jich naklaďte také na pokličku, aby byla teplota zajištěna i z horní strany. Pečte přibližně 20 minut, koláč raději kontrolujte. Hotový dezert poté opatrně vyklopte z rendlíku, odstraňte pečící papír. Na závěr posypte moučkovým cukrem.

Popis:

Horké uhlíky vložte pod rendlík i na pokličku. Tak dosáhnete požadované teploty ze všech stran.

Tip sommeliera Martina Heřmánka: Tramín červený se velmi dobře hodí k sladkým dezertům, moučníkům a ovocným salátům. Velmi dobře se hodí také jako aperitiv.

Reklama