Stává se vám to někdy? Nezvladatelná chuť na NĚCO čokoládového. Ta poslední mě chytla jeden pošmourný zářijový podvečer...
Tmavý čokoládový koláč se mi nedařilo v šedivém podzimním počasí vyfotit, snažila jsem se. A na druhý den ráno? Už nebyl ani kousek. :-) Většinou totiž rozdáme degustační porce všem v okolí. Sousedům, rodině a kamarádům. Je to milé, oni potom nezapomínají na nás, když něco dobrého uvaří nebo upečou, a skvělé taky je, že potom tu hromadu čokolády nejíme sami a zbytečně nekyneme. ;-)
Chuť na čokoládu byla tu a ve spíži poslední dvě tabulky čokolády. Našla jsem recepty na mnoho čokoládových moučníků. Nejvíce mě lákal jeden, na který byla spotřeba 700 g čokolády. :-D Čokoládový korpus, čokoládový krém, čokoládová poleva. No tak... recept jsem si přeložila a napsala na jinou příležitost. Potřebovala jsem trochu méně čokoládový.
A našla. Byl... BOŽSKÝ! K němu kopeček neslazené vyšlehané smetany. Ale pozor. Opravdu stačí kousek, maličký.
Suroviny
- 125 g másla
- 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 100 g cukru krupice
- 3 vejce
- 50 g holandského kakaa a ještě trochu toho samého na posypání
Postup
Čokoládu s máslem dáme do hrnce a rozpustíme, při mírné teplotě. Promícháme.
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Raději než cukr krupice na toto šlehání používám „caster“ cukr, který kupuji v Marks & Spencer. Vypadá jako velice jemný cukr krupice a je výborný na vyšlehání s vejci, protože výsledná směs je více našlehaná, jemnější, pěnovější. Ale cukr krupice určitě stačí. K vyšlehané směsi přidáme kakao a opatrně vmícháme čokoládu s máslem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, ve formě o průměru cca 20 cm. Pečení trvá asi dvacet minut.
Vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a před servírováním posypeme kakaem. Podáváme se šlehačkou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
zkusím
Kdyz ctu recept, tak abych mela aspon kousek cokolady a zahnala chut.Zkusim,jenom aby se mi povedl.
Tehle recept vypadá dobře. Celkem snadný a není na něho potřeba mnoho surovin. Takové recepty bývají nejlepší. Hned si ho ukládám.
Peču ho také jen se po něm zapráší
elly — #19 Je ti odpuštěno
Já se obětovala a "vyluxovala" část krabice s čokoládou
a zbytek rodiny tak zachránila minimálně před zubním kazem, žlučníkovým záchvatem, oblečením od čokolády, kilama navíc, atd. Ještě že mě mají!!!
pohadka — #18pardon
To jsem nechtěla...nebo vlastně chtěla
Sice nijak lákavě nevypadá, ale podle vypsaných surovin musí být výborný. Dala bych si hned. A rovnou si jdu něco dobrýho najít, protože mi elly vyprovokovala svým článkem chuť na čokoládu.
Už jsem si vytiskla recept
Hned bych si dala.
určitě je moc dobrý a není to dusivka
Řekla bych, že by byl krásný v kombinaci s bílou šlehačkovou čepicí. A ještě bych si tam dala višně...jéžiš, radši si to nepředstavovat. Sladké moc nemůžu, kalorie taky nemůžu...no nic, dopiju své hořké kafe a pohlídám oběd
A takový nástolec jsme měli kdysi taky, jenomže do růžova
. Kde je mu konec...přesně na takové moučníky je na stůl výborný.
není to takový ten co k němu dávají višně ??
datura — #11je to jen hromada čokolády s vysokým obsahem kakaa...tak je tmavě hnědý
Mně připadá jako spálený, chuť bych na něj teda neměla
luneta — #8 marianaant — #9strašně blbě se to fotilo. Je to tmavý, byla tma a někdy lituju, že mi chybí "profi" světla. Proto se snažím vařit, péct a fotit přes den, kdy je světlo lepší. Tohle byla fakt rychlovka a zoufalá čokoládová potřeba :-D
taky se mi vzhledově moc nelíbí
moc hezky nevypadá
Mňam, mňam, mňam, hned bych si kousek dala
maja2010 — #4děkuji. Opravím. Psala jsem včera s migrénou
gerda — #2Právě, že bez mouky. Je to takový ten vlhký dezert...