Původ: Jižní Amerika, odtud se rozšířilo téměř do všech tropických a subropických oblastí světa.
Chuť: Připomíná olivy a oříšky. Dužina se ochucuje solí, pepřem, česnekem. worcesterskou omáčkou, aj.
Obsahuje: Vitaminy A, D, K, C a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík.
Použití: Studené osvěžující polévky, předkrmy, pomazánky, saláty, dezerty, zmrzliny, koktejly a sorbety.
Datle
Původ: Severní Afrika, Irán, Izrael, Mexiko a Kalifornie.
Chuť: Aromatická a sladká, lehce karamelová či muškátová.
Obsahují: Hodně ovocného cukru a bílkovin, vápník, fosfor, železo a balastní látky, podporující trávení.
Použití: Ideální na jednohubky. Datle můžeme plnit žervé nebo sekanými ořechy či obalit anglickou slaninou, napíchat na špízy a krátce grilovat.
Fíky
Původ: Přední Asie, dnes jsou doma kolem Středozemního moře a v subtropech.
Chuť: Velmi sladká.
Obsahují: Hodně hroznového cukru, balastních látek, vitaminy A a B, dále také draslík, vápník, železo, fosfor. Čistí krev a rovněž podporují trávení.
Použití: Vhodné k šunce, tvarohu nebo s ořechy na sýrové míse. Jako dezert s whisky nebo koňakem.
Granátové jablko
Původ: Persie, dnes se pěstuje v celém Středomoří.
Chuť: Sladce nakyslá, podobná červenému rybízu.
Obsahuje: Hlavně minerální látky, draslík a fosfor.
Použití: Lžičkou vyjmeme jádra (vhodná do salátů). Dřeň zjemňuje dezerty i omáčky. Šťáva svařená s cukrem je grenadina.
Cherimoya
Původ: Ekvádor a peruánské Andy, k nám se dováží i ze Španělska.
Chuť: Smetanová, sladká, asi jako když se smíchají hrušky s jahodami nebo malinami. Obsahuje: Především hroznový cukr a bílkoviny. Je lehce stravitelná.
Použití: Plod rozpůlíme po délce, vyjmeme jádra a dužinu vyjídáme lžící. Ideální je také ke zmrzlině, na dezerty nebo do mléčných koktejlů.
Kiwano
Původ: "Bodlákový meloun" z Afriky je příbuzný s okurkou a melounem. Pěstuje se na Novém Zélandu a v Izraeli.
Chuť: Šťavnaté ovoce, tak trochu směs banánu a limetky s podtónem okurky.
Obsahuje: Draslík a hořčík.
Použití: Prožízneme a vybereme lžící. Hodí se jako omáčka, nebo základ pro zmrzlinu a dezerty. Dužina se protlačí sítkem a vylepší koňakem či citronem.
Karambola
Původ: Jihovýchodní Asie, dnes se pěstuje v Karibiku, Jižní Americe, na Floridě a v Izraeli. Chuť: Sladkokyselá, osvěžující.
Obsahuje: Hodně vitaminu C, dále draslík, vápník, hořčík a fosfor.
Použití: Omyjeme, nakrájíme napříč (získáme atraktivní hvězdy). Vhodná na obložení ovocných salátů, koláčů, sladkých pokrmů a nápojů. Pokud toto zajímavé ovoce upečeme, získáme neobvyklou přílohu k pokrmům z ryb a bílého masa.
Liči
Původ: Jeho pravlastí je Čína, dnes i jinde v subropech. Chlupatý příbuzný se jmenuje rambutan.
Chuť: Jemně sladká, kořeněná, vůní nám trochu připomíná muškát a růže.
Obsahuje: Vitamin C.
Použití: Oloupeme je a zalijeme sektem. Dobře se hodí ke sladkokyselým jídlům a také jako kompot.
Mango
Původ: Barma a Indie, dnes i jinde.
Chuť: Sladké, velmi šťavnaté ovoce.
Obsahuje: Vitaminy A, B, C a E.
Použití: Přidává se do čatní, marmelád, dezertů. Dužina se nesnadno odlučuje od jádra. Slupku "vykroutíme". Podporuje trávení.
Mangostan
Původ: Malajsie. Je považován za krále všech tropických plodů.
Chuť: Jako ananas s pomerančem, či meruňka, hroznové víno a mandarinka současně. Obsahuje: Vitamin C a vápník.
Použití: Nejlepší je čerstvý. Slupku prorazíme nebo nařízneme nožem.
Mochyně
Původ: Domovem je Peru, ale rozšířila se pod jménem kapský angrešt z jižní Afriky.
Chuť: Sladkokyselá.
Obsahuje: Fosfor, železo a velké množství vitaminů A, B a C.
Použití: Ovocné saláty, koláče. Slupku odstraníme až těsně před konzumací.
Mučenka
Původ: "Rodným" krajem je Brazilie, jinak celá Střední a Jižní Amerika.
Chuť: Sladká, aromatická, připomíná trochu angrešt.
Obsahuje: Vitamin A, velmi bohatá také na minerální látky.
Použití: Tvrdou slupku rozpůlíme nožem, dužinu podobnou želé vyjmeme lžící i s jadérky . Rozmačkané ovoce je vhodné na dezerty, šťávy, drinky či do marmelád.
Nashi
Původ: Pravlastí je Japonsko, dnes také v Koreji, na Novém Zélandu, v Austrálii, USA a Chile.
Chuť: Jako jablko a hruška dohromady.
Obsahuje: Zejména železo, fosfor a vápník.
Použití: Čerstvé či jako kompot, je to chutná příloha ke zveřině. Pokud ho chceme přidat do salátů, pokapeme je citronem, jinak by zhnědlo.
Opuncie
Původ: Mexiko a Jižní Amerika.
Chuť: Sladká, podobná želé.
Obsahuje: Vitaminy B a C, vápník.
Použití: Syrové či do krémů a marmelád. Na ostny tohoto "fíkového kaktusu" použijeme raději rukavice (záněty).
Papája
Původ: "Stromový meloun" pochází z Mexika, dnes už je pěstován po celém světě v
Chuť: Sladká, měkká dužina trochu opravdu připomíná meloun.
Obsahuje: Velké množství vitaminu A, dále rovněž B1, B2, a C.
Použití: Předkrm ke krabímu masu či šunce. Z nezralých je chutné čatní.
Rajčenka
Původ: Příbuzná rajských jablíček z peruánských And.
Chuť: Jak jinak než rajčatová.
Obsahuje: Hodně vitaminu C, dále vápník, fosfor a železo.
Použití: Hořkou slupku a stonek odstraníme. Lze naložit jako dýni i vařit jako běžnou zeleninu.
Tomel
Původ: Jeho domovem je Čína a Japonsko, dnes i jinde.
Chuť: Podobná meruňkám, u některých druhů vanilková.
Obsahuje: Vitamin A, bílkoviny.
Použití: Do salátů, příloha k masu. Může se ochutit rumem. Trpkou slupku je nutné oloupat.
Nový komentář
Komentáře
Já miluju granátová jablka. Kam se hrabe všechno místní ovoce dohromady
jednou jsem si v restauraci dala vepřové s avokádovým krémem - prostě skvělé.
sumsi: to je fakt divné, a škoda, tam by přece mohly být pořád.
Majucha: No, to je fakt. V Hypernově jsem dělala brigádu na pokladně a když si náhodou někdo tohle cizokrajné ovoce kupoval, tak to muselo konzultovat asi pět pokladních dohromady, abychom zjistily, co to je a jaký to má kód. Kupodivu ani zákazník většinou nevěděl, jak se které ovoce, co si kupuje, jmenuje.
Taky miluju čerstvé fíky, ale tady jsem je ještě neviděla.
Já zase ochutnala z avokáda tzv. Guacamole - mňam na ntou. To se rozmixuje avokádo na kašičku, ochutí cibulí, citronem, osolí, opepří.
.
A čerstvé fíky nemají chybu, jsou lepší než sušené. Bohužel v Praze k dostání ve Fruit de France, kde jsou drahé jako