Foto: Shutterstock

Plody svým tvarem připomínají jahodu, povrchem se ale více podobají malině a chutnají i po ostružinách. Odtud název tohoto sytě červeného, sladkokyselého, omamně vonícího ovoce – malino-jahoda, japonská malina, ostružino-jahoda, nebo také ostružiník jahodnatý. Sázkou na jistotu, jak ji v zahradnictví poznat, je její latinský název Rubus illecebrosus.

Jak ji pěstovat?

Přestože jde o exotické ovoce, naši zimu hravě zvládne. Nevadí jí mrazy až do 34 °C. Přečká je totiž v zemi, odkud následující rok z pupenů zase vyrůstá. Takže když zhruba 50 centimetrů až jeden metr vysoký keřík na podzim zmizí, na jaře se jeho výhony velmi pravděpodobně opět objeví. 

Rostlina není náročná na pěstování. Má ráda neutrální, humózní půdu a nejlépe se jí daří na teplém, slunném a chráněném stanovišti, Nevadí jí ale ani polostín. Zálivku vyžaduje pravidelnou, půda nesmí úplně vyschnout, ani být delší dobu přemokřená.

Foto: Shutterstock

Dobrou chuť

Plody se objevují v průběhu léta. Pravda, není jich mnoho, ale zaručeně si na nich pochutnáte. Výborné jsou nejen při přímé konzumaci, ale také tepelně zpracované. Pak o to víc uvolní své aroma.

Čtěte také:

Reklama