Češi přiznávají, že si bez perníčků nedokážou Vánoce představit. Ať už si na nich jen pochutnávají, nebo je používají k ozdobě vánočních stromků či adventních věnců. Nezbytnou součástí jsou v tomto období pro 66 procent z nich. Ostatní, kteří perníčky o Vánocích opomíjejí, preferují buď jiné druhy cukroví (65 %) nebo přiznávají, že je neumějí upéct (19 %).

Jak ale potvrdil průzkum, tři čtvrtiny těch, kteří si na perníčkách pochutnávají, se pravidelně věnují pečení této typické vánoční pochutiny. Ti, kteří perníčky přímo nepečou, je kupují v obchodech (13 %) nebo je dostávají od svých příbuzných a známých (12 %).

Pečení perníčků v kruhu rodiny
5fc773b3a6020obrazek.jpg

Pečení perníčků se věnujeme převážně s našimi nejbližšími. Nejčastěji je připravujeme s dětmi (48 %) nebo partnerem a partnerkou (30 %). Zajímavé přitom je, že 34 procent domácností začíná s pečením již ve druhé polovině listopadu, téměř každá druhá pak v první půlce prosince. To odpovídá skutečnosti, že podle většiny receptů je nezbytné je před konzumací nechat několik týdnů odležet, aby změkly.

Desítky receptů, desítky chutí

Zatímco některé recepty si vystačí jen se směsí perníkového koření, jinde se do perníčků přidávají nejrůznější tradiční i méně tradiční ingredience. Kromě téměř nepostradatelné mouky je druhou nejčastěji používanou surovinou také med. Ten v předvánočním čase obecně hojně využíváme. „V období před Vánoci tradičně roste poptávka po medu, protože lidé pečou cukroví. Během listopadu a prosince se zájem zákazníku zvýší zpravidla o více než dvě třetiny oproti průměrným prodejům v průběhu roku,“ potvrzuje Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert. „Velké zvýšení poptávky v závěru roku můžeme potvrdit také u perníkového koření,“ dodává.

Z těch netradičních surovin je při pečení perníčků také velmi populární například i kakao nebo rum. Naopak jenom pár domácností využívá sádlo, fenykl či zázvor.

K perníčkům bílková poleva prostě patří5fc77397523ccobrazek.jpg
Stejně jako má každá rodina svůj osvědčený recept na vánoční perníčky, liší se také zdobení. Mezi nejčastější způsoby patří domácí bílková poleva (73 %). Desetina dotazovaných si pomáhá kupovanými tubičkami na zdobení. Dalšími ingrediencemi, kterými dodáváme perníčkům jedinečný vzhled, jsou čokoláda (6 %), mandle či jiné ořechy (4 %), a také cukrové sypání (2 %).

Více na ALBERT.CZ
5fc773e702f54obrazek.jpg

*Průzkum Instant Research zpracovala pro obchody Albert agentura Ipsos na reprezentativním vzorku 522 respondentů.

TÉMATA:
ALBERT PEČENÍ