Entomofagie. Ten termín v těch z Vás, které nevíte, co znamená, nejspíš nevyvolává vůbec nic. V těch, kteří vědí, vyvolá určitě buď znechucení, nebo naopak chuť.
Entomofagie je využívání hmyzu jako potravy. Zkrátka - pojídání hmyzu. Dáte si?
Lidé zřejmě pojídají hmyz tak dlouho, jak dlouho jsou na planetě. Poučit se můžeme u opic, které používají jeden z mála nástrojů právě k tomuto účelu. Aby si pochutnaly na báječných křupavých termitech, rozkoušou stéblo trávy, které následně otvory strkají do termitího příbytku. Hmyz, ve snaze vypudit vetřelce, na stéblo útočí. Stačí chviličku „šťourat“ a sousto je na světě. V Africe se schází celé vesnice na hostinu z housenek, v Asii je delikatesou například smažený pavouk nebo podobně upravené včely, v Japonsku si je dávají ke sváče při práci a kobylky v pálivé krustě z Mexika chutnají báječně. Vlastně - jen my a Američané nejíme hmyz. V mnoha částech světa je hmyz nejen pochoutkou, ale základním stavebním kamenem boje o přežití.
Proč hmyz? Z několika důvodů:
- Hmyzu je habaděj. Více než jeden tisíc čtyři sta jedlých druhů, jen mravenci a termiti představují plnou desetinu vší hmotnosti živočišstva Země. Velice často ho lze sbírat doslova „na kýble“.
- Je v podstatě všude. Pojídá se ve 113 zemích světa.
- Je velice výživný. Kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny (omega), jejichž podíl je ve hmyzu značný, tučný i „nízkotučný“. Ze všech jedlých živočichů je hmyz zrovna tím, který se dá konzumovat celý.
- Prase v panelákovém bytě nevypěstujete (zřejmě). Cvrčky, moučné červy a jiné pochoutky ano.
Máte chuť? Dostali jste? Na oříšky? Pak si dejte termity. Kaviár? Alternativou jsou larvy znakoplavek. Kdo má rád jablka, dá si kněžnice, slaďoučcí jsou mravenci. Proto se upravují například s karamelem. Receptů je mnoho, v podstatě lze hmyz přidat do jakéhokoliv jídla. Báječně se hodí například k televizi. Může být stejně dobrým, ne-li lepším „zákusem“, a navíc zdravým.
Smažení červi s chilli, cvrčci na česneku, sarančata v těstíčku, to jsou pochoutky nejen k oblíbenému seriálu, ale i pro chlapy k pivu, pro děti na svačinu (dokážete si představit ten poprask? :)). A pro maminky na figuru.
Cítíte se všelijak po četbě těchto řádků? Nemusíte. Hmyz je zdravý. Jediný důvod, proč ho nejste zvyklá jíst, je ten, že Vás to prostě nikdo nenaučil. Předsudky hoďte za hlavu. Vím, o čem mluvím. Když jsem ty kobylky z Mexika viděl... jenže, ony mi fakt chutnaly.
Pojídání si vyzkoušela nedávno i redakce ZDE.
Nový komentář
Komentáře
fůůůůůůůůůůj....
fuj
Sahi — #10 Ty jsi prima-já jsem taky na maso,ale brouci to nebudou
Kdo může ať jí brouky,kdo nemůže zůstane u masa.
Sunny.B — #6 stačí přestat posílat humanitární pomoc do afriky a dalších zemí a riziko, že stejky už nebudou se výrazně oddálí.
nějak nemám chut
Sunny.B — #6 obavam se, ze mas pravdu... Budou se vyrabet steaky synteticky a jedina prirodni bilkovina budou svaby a jiny hmyz....
Myslím, že jednou nás to čeká všechny. Lidí je čím dál víc, na polích místo obilí rostou bytové domy, takže za chvíli bude jídlo vzácnost. Já jsem zkoušela nejakou tu potvoru zalitou v karamelu. Vůbec nebylo poznat, že kromě cukru je tam i brouk. Je to jen blbej pocit. Samozřejmě si také raději dám dobrej steak než smažený kobilky, ale kdo ví, co jednou budeme jíst....
Nemusim zkouset vsechno.
Pěkně děkuju mám pochuti asi dneska nebudu jíst!
fůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůj
no fuj nikdy je mě z toho šoufl