Sacharidy jsou hlavní zdroj energie, ale zároveň jedna z příčin nadváhy, obezity a následně dalších zdravotních potíží. Jsou mezi nimi ale dost zásadní rozdíly. V dalším díle video seriálu Vím, co jím poradí výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček, na které sacharidy si dát pozor a jaké množství ideálně konzumovat.
Polovina energie ze sacharidů
Podle doporučení pro vyváženou stravu mají sacharidy ve výživě člověka tvořit 50–55 % z celkového energetického příjmu. „Vyšší podíl sacharidů je vhodný pro osoby, které mají normální hmotnost a poměrně vysoký energetický výdej. A naopak nižší příjem sacharidů, v průměru 45–50 % z celkového příjmu energie, je žádoucí u lidí s nadváhou a obezitou, včetně osob s cukrovkou 2. typu,“ říká Karolína Hlavatá.
Sacharidy v potravinách
Nejvhodnější jsou potraviny bohaté na polysacharidy, tedy rýže (ideálně hnědá neloupaná), brambory (nejnižší glykemický index mají brambory vařené ve slupce), těstoviny (nejlépe celozrnné), ovesné vločky a celozrnné snídaňové cereálie, chléb, pečivo, zelenina a luštěniny. V ovoci a ovocných šťávách se kromě vitaminů skrývá i množství jednoduchých sacharidů. Právě proto je důležité to s ovocem nepřehánět. „Ostražití bychom měli být vůči jednoduchým sacharidům, které jsou v nápojích, sladkostech obecně a také ve sladkých alkoholických nápojích,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá. Právě obsah jednoduchých sacharidů ohlídá na potravinách a v nápojích logo Vím, co jím/Vím, co piju.
Sacharidy i při hubnutí
„Sacharidová potravina by měla být součástí každého denního jídla, a to i v případě, že chcete hubnout,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Hlavní pravidlo tedy zní – omezit, ale nevynechávat. „Optimální je snížit příjem sacharidů na 120–150 g/den, což v praxi znamená jeden krajíc chleba nebo dalamánek ke snídani, na svačinu 100 g ovoce, k obědu 80 g těstovin nebo rýže a k večeři stejnou porci sacharidů jako v případě snídaně nebo oběda,“ radí dietoložka. Teprve v případě přísnějších redukčních diet je doporučováno vynechat sacharidy k večeři. V rámci hubnutí zabraňuje přiměřený příjem sacharidů nežádoucímu poklesu bazálního metabolismu a celkově zlepšuje vyhlídky na úspěšnou redukci.
Správná kombinace potravin pro delší pocit sytosti
Sacharidová potravina by měla být vždy kombinována s bílkovinou nebo další potravinou bohatou na vlákninu (zeleninou, luštěninami). Bílkovina nebo vláknina zajistí rychlejší pocit zasycení, zůstáváme sytí po delší dobu a máme vyrovnanější hladinu krevního cukru. Je tedy výhodnější kombinovat ovoce s mléčným výrobkem nebo sýrem, pečivo s vejcem, rýži s masem, misku cereálií zalijte pořádnou porcí mléka apod.
Logo Vím, co jím jasně a přehledně deklaruje, že produkt prošel odborným posouzením a že je z hlediska nutriční vyváženosti vhodný pro zdravý životní styl. Garantuje nízký obsah rizikových živin, jako jsou jednoduchý přidaný cukr, sodík, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny nesoucí logo mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro naše zdraví nezbytná. V současné době je označeno 300 výrobků a další přibývají. |
---|
Nový komentář