Dobrý den do redakce a všem ženám-in, mám banálně jednoduchý recept na výborné anglické sušenky,které lze kuchtit i mimo čas vánoční a v nepřeberném množství variací, ale vánoční verze je tato:
500g polohrubé mouky
1 x prášek do pečiva
250g másla (prosím žádné náhražky jako Hera a neidentifikovatelný rostlinný tuk podobný vybělenému motorovému oleji!)
100 g cukru (nejlépe hnědého třtinového, ale náš bělený cukřík stačí)
2 vejce
kůra (nastrouhaná) z jednoho středně velkého citrónu (utrženého na zahradě, jak jinak....)
100g sušených brusinek
50g kandovaného ovoce
Vše frkneme do dostatečně velké mísy (máslo si nakrájíme na proužky, aby to šlo pěkně hňácat) .....ne jako já, že mi to pak přepadává bokem. Nešleháme nejdřív vejce s cukrem jak jsme zvyklé, prostě to všechno dáme rovnou dohromady. Následně si umyjeme pořádně ruce, sundáme prsteny a zapomene na dlouhé nehty (drbe se to pak dost špatně). A ponoříme ruce do té hrozivě vypadající směsi a hňácáme do zemdlení, dokud z toho není kompaktní hmota hodná těsta na sušenky. Dáme těsto do potravinářské folie na deset minut do lednice odpočinout. Mezitím se snažíme tu hmotu dostat z rukou. Vyndáme těsto a užďibujeme z toho malé kousky a děláme kuličky, kterou následně splácneme na placičky. Pro fajnšmekry lze i lehce rozválet a vykrajovat vykrajovátkem. Hodíme to na pečící papír a do trouby to dáme na 180-200st. a pečeme dozlatova (dle typu trouby je to asi cca. 20min.)
Luxusní dárková varianta je,spodek sušenek namočit do čokolády a můžeme je dát do malých dárkových krabiček vystlaných hedvábným papírem a navrch krabičky dát mašli - je to malá pozornost.
Další obměny:
bez ovoce pouze s citronovou kůrou a vanilkovým cukrem nebo se skořicí
místo ovoce strouhané mandle, oříšky, čokoládové lupínky
jako sušené ovoce lze i fíky, datle nasekané na kousky
místo cukru lze použít i med
Tak příjemné pečení a dobré chutnání!
Eliana
Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.
Schovám si Eli tento recept v původním znění, už jen pro to mluvené slovo a způsob podání. Moc mě to bavilo. Sušenky o víkendu uhňácám s klidem Angličana! :-)) Míša
Dnešní téma pro vaše e-maily a příspěvky zní: Pečete vůbec na Vánoce cukroví? Jaké? Anebo si ho objednáte u profesionálů? Máte lepší recept na perníčky než náš Guru ? Máte nějaký jiný originální recept na vánoční cukroví?
Vaše příspěvky zasílejte, jako pokaždé na redakce@zena-in.cz
Samozřejmě ještě dnes najdeme chcípáka a borce a na konci dne odměníme váš vylosovaný příspěvek. A čím? No přece přepychovou marmeládou na vánoční cukroví!
Nový komentář
Komentáře
všechny suroviny krom mouky jsem smíchala v robotu a pak jen smíchala s moukou. rukou jsem na to nesáhla. jsou výborné, asi bude ještě jedna várka. Eli, díky!
mam sve zustanu u svych
Radši zůstanu u svých oblíbených ...a taky hňácám růčo
..........spravne podany clanek.Zitra jeste budu hnacat.....jak spravna anglicanka
rychlé, jdu na to
hm tak to vypadá fakt dobře
Eliana — #38 ale sní se to stejně, tak co
mio — #37 asi půl roku a jsou čerstvé.. možná časem koupíme malou moderní,ale teď asi ne, ale už jsem to dala kynout do mísy postaru a jde to...spíš to nikdy tak souměrně nerozšmrdlám a není to ono...
Eliana — #36 tak třeba přikoupíš novou, ty směsi mají nějakou trvanlivost, ne??
mio — #35 Já už ani nevím značku, ale jestli to nebyl Clatronic..no velká byl až moc, trošku to překáželo..jen mi teda zbyly směsi asi na 16 chlebů :-/ z Německa, tak to asi bude muset kynout postaru....
Eliana — #23 jo, tohle dělají ty starší typy (mám ETU, myslím tím ETU - u ostatních značek to možná dělají i ty novější)
nadenica — #32 Vidíš to, dobrá hospodyňka skočí na zahrádku pro krásný zralý citrónek.... akorát teď v prosinci si musí vzít sebou majzlík a rukavice, aby ho vysekala z ledu...
taky dobrý, asi to s dcerou zkusíme, nevypadá to špatně a je to jednoduché
ještě že se nám letos urodilo na zahradě tolik citronu, jinak nevim nevim, jaké by to byly Vánoce a cukroví bez domácích BIO citrónků

ToraToraTora — #30 To je teda hnusně venku, musela venku něco oběhat kolem domu a málem mi umrzly ruce u ramen ve vánici...
Eliana — #29 Já makám jak šroub, jsem ráda, že jsem se sem dneska dostala. od rána chumelí a chumelí, ale hned to zase taje, tak je tam jen hnusno a v tom jsem byla venku:(
ToraToraTora — #28 No konečně, kde se dneska touláš?
Tak samozřejmě se to v té čokoládě vymáchá, když se hospodyňka zapomene se slzou v oku z napětí jak to s tou Popelkou dneska v té televizi skončí....
enka1 — #26 Tak takhle vytůněnou pekárnu jsem neměla
, chuděra uměla jen 8 programů a velikost a tmavost chleba. Něco byly druhy chleba z toho jedno na rychlý chleba, jedno bylo jen těsto a jedno jen pečení. Uměla sekanou, marmeládu (nezkoušeno) a chlebíky či těsto.
Mohla bys psát kuchařky
.
K těm pekárnám - je tam přeci program na těsto na nudle,to by mohlo urvat, to snad nekyne ne? Ale ještě jsem ho nezkoušela