Dobrý den do redakce a všem ženám-in, mám banálně jednoduchý recept na výborné anglické sušenky,které lze kuchtit i mimo čas vánoční a v nepřeberném množství variací, ale vánoční verze je tato:

500g polohrubé mouky

1 x prášek do pečiva

250g másla (prosím žádné náhražky jako Hera a neidentifikovatelný rostlinný tuk podobný vybělenému motorovému oleji!)

100 g cukru (nejlépe hnědého třtinového, ale náš bělený cukřík stačí)

2 vejce

kůra (nastrouhaná) z jednoho středně velkého citrónu (utrženého na zahradě, jak jinak....)

100g sušených brusinek

50g kandovaného ovoce

Vše frkneme do dostatečně velké mísy (máslo si nakrájíme na proužky, aby to šlo pěkně hňácat) .....ne jako já, že mi to pak přepadává bokem. Nešleháme nejdřív vejce s cukrem jak jsme zvyklé, prostě to všechno dáme rovnou dohromady. Následně si umyjeme pořádně ruce, sundáme prsteny a zapomene na dlouhé nehty (drbe se to pak dost špatně). A ponoříme ruce do té hrozivě vypadající směsi a hňácáme do zemdlení, dokud z toho není kompaktní hmota hodná těsta na sušenky.  Dáme těsto do potravinářské folie na deset minut do lednice odpočinout. Mezitím se snažíme tu hmotu dostat z rukou. Vyndáme těsto a užďibujeme z toho malé kousky a děláme kuličky, kterou následně splácneme na placičky.  Pro fajnšmekry lze i lehce rozválet a vykrajovat vykrajovátkem. Hodíme to na pečící papír a do trouby to dáme na 180-200st. a pečeme dozlatova (dle typu trouby je to asi cca. 20min.) 

Luxusní dárková varianta je,spodek sušenek namočit do čokolády a můžeme je dát do malých dárkových krabiček vystlaných hedvábným papírem a navrch krabičky dát mašli - je to malá pozornost.

Další obměny:

bez ovoce pouze s citronovou kůrou a vanilkovým cukrem nebo se skořicí

místo ovoce strouhané mandle, oříšky, čokoládové lupínky

jako sušené ovoce lze i fíky, datle nasekané na kousky

místo cukru lze použít i med

Tak příjemné pečení a  dobré chutnání!

Eliana

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.


Schovám si Eli tento recept v původním znění, už jen pro to mluvené slovo a způsob podání. Moc mě to bavilo. Sušenky o víkendu uhňácám s klidem Angličana! :-)) Míša

Dnešní téma pro vaše e-maily a příspěvky zní: Pečete vůbec na Vánoce cukroví? Jaké? Anebo si ho objednáte u profesionálů? Máte lepší recept na perníčky než náš Guru ? Máte nějaký jiný originální recept na vánoční cukroví?

Vaše příspěvky zasílejte, jako pokaždé na redakce@zena-in.cz

Samozřejmě ještě dnes najdeme chcípáka a borce a na konci dne odměníme váš vylosovaný příspěvek. A čím? No přece přepychovou marmeládou na vánoční cukroví!

TÉMATA:
MLSÁNÍ