Zajímavě se k dnešnímu tématu vyjádřila také čtenářka s nickem eli.emanuela. Myslím, že tak jako ona, to má řada lidí. Tak i tak.

Dobrý den,
posílám příspěvek k dnešnímu tématu.

Mám to tak i tak
Z rodiny jsem byla zvyklá kupovat levné potraviny - nebyly peníze. Pak přišla láska a nový život. Když vydělávají dva, je to jiné, než když vydělává matka-samoživitelka, které navíc bývalý neplatí alimenty...
Až v manželství a s příchodem dětí jsem se začala zajímat o kvalitu potravin. Dítěti jsem nechtěla kupovat něco šizeného či nevhodné, co by mohlo utvářející se tělíčko poškodit. Začala jsem si číst složení a kupovat dražší, ale kvalitnější potraviny.
V současné době je to tak půl napůl. U některých potravin trváme na kvalitě. Například u párků si pečlivě čteme složení a kupujeme jen ty, které mají vysoký obsah masa a jsou s minimem dochucovadel a konzervantů. Stejně tak šunka pro děti. Zde si rádi připlatíme.

Ale u jiných potravin mi přijde zbytečné utrácet peníze za něco, kde kvalitu nerozpoznám. Například rýže, čočka, hrách, ... Z domu jsem si zvykla vše přebírat, a jak v těch drahých, tak v těch levných (pod privátní značkou supermarketů) nacházím kamínky a jiný nepořádek, co tam nemá co dělat. A na chuti rozdíl už vůbec nepoznám. Tak proč platit víc?

Je tu ještě otázka podpory českých výrobců. Snažíme se kupovat spíše české výrobky, například u másla či mléka, ale pokud je rozdíl mezi českým máslem a cizím máslem 15-20 Kč, to už raději vezmu to cizí. Proč musí být naše máslo tak drahé?

Jako dobrý způsob podpory českých zemědělců mi přijdou farmářské trhy. Sem tam se v našem okolí konají. Je velká škoda, že se nepořádají pravidelně a na více místech. Ten, který jsem navštívila, byl rajskou procházkou. Zelenina nádherná, čerstvá a vynikající! Žádné cosi, co dozrává cestou k nám přes oceán. A stejně tak ovoce. Rozdíl mezi domácím a dovezeným je zde obrovský.

Věřím tomu, že má cenu kupovat kvalitnější potraviny (otázku bio potravin ponechávám stranou). Už jen proto, že si své tělo nezaneřádíme například chemikáliemi z levných uzenin, které nám můžou později způsobit značné zdravotní potíže. (Četla jsem teď zajímavý článek o vlivu párků a salámů na rakovinu slinivky...) Snad ta troška peněz navíc, kterou teď dáme za lepší potraviny, se nám časem vrátí v tom, že ušetříme za léky v pozdějším věku...

Kdoví, zda by se v naší společnosti něco změnilo, kdyby lidé nekupovali šizené „jogurty“, levné šunky, ovadlou zeleninu, ..., ale trvali na kvalitě. Je vůbec reálné, aby supermarkety změnily své navyklé způsoby? Nebo cesta ke zlepšení povede přes malé místní dodavatele? Kdoví...

S přáním pěkného dne

eli.emanuela

Pozn. red: Text nebyl redakčně upraven

______________

Váš příspěvek je moc pěkný, mimo jiné mě zaujala myšlenka, - když si své tělo nezaneřádíme například chemikáliemi z potravin, ušetříme za léky v pozdějším věku…
Děkuji, že jste napsala.
Saša

Téma dnešního dne 25. ledna 2012
Potraviny – kvantita versus kvalita

  • Jaký je váš názor na kvalitu potravin v našich obchodních řetězcích?
  • A co potraviny u vietnamských prodavačů?
  • Máte špatné zkušenosti s trvanlivostí a kvalitou?
  • Kupujete do zásoby?
  • Pěstujete si nějaké vlastní suroviny?
  • Cítíte ten znatelný chuťový rozdíl?
  • Co říkáte na biopotraviny?
  • Co říkáte na neustále zdražování potravin, je úměrné kvalitě?
  • Vaříte i „podle peněženky“?

Vše o potravinách, vaše příběhy, názory a komentáře pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Jedna z pisatelek obdrží dárek: Dvě knihy kuchařek. Nahlédla jsem do nich, nejsou špatné :)

knihy

TÉMATA:
PŘÍBĚHY