Sklokeramická deska, nebo raději plynové hořáky? To je otázka skoro do pranice. Já jsem měla možnost vyzkoušet obojí a můžu říct, že bych sklokeramickou desku za plyn už neměnila. Když jsem tenhle názor vyslovila před naším šéfem Radkem, srdnatě oponoval. „Na varné desce nikdy neuděláš takový steak jako na plynu.“ A skoro se rozněžnil, jak popisoval plameny olizující wok, až se nám všem sbíhaly sliny. Ale s ním se do potyčky okolo vaření raději nepouštím, protože on je určitě lepší kuchař, než jsem já. Kdybyste slyšely těch báječných receptů cestou na reportáž…
Ale zpět k našemu sporu. On to vlastně nebyl žádný spor, já jsem si myslela své a tiše ustoupila.
Na to moje vaření mi sklokeramická deska úplně stačí. A když náhodou jednou za rok dostanu chuť na dobrý steak, zajdu si na něj raději do restaurace. Na to si nepotřebuji pořizovat plynový sporák. A ani ten by mi nebyl zárukou, že budu místo šťavnatého masíčka žvýkat něco, co se podobá gumové podrážce.
Možná v tom hraje roli i estetická stránka, proč jsem ráda, že mám v kuchyni sklokeramickou desku. Připadá mi nejen hezčí, lépe udržovatelná, ale i hygieničtější.
Ze začátku mi dělalo trochu problém se na ní naučit vařit ekonomicky a nenechávat plotýnku, jak se říká, na plné pecky. To se pak hodiny protáčely jako moje panenky, když jsem spatřila účet za elektřinu.
Ale abych byla upřímná, poslední dobou toho stejně moc nenavařím a desku spíš udržuji v čistotě, když si na ní kuchtí své pokrmy má dcera.
To pak i na škrabku dojde, protože „připečená“ kola z přeteklých těstovin jen tak lehko nesmyjete. Ale jak už jsem napsala, i údržba je poměrně jednoduchá. Hlavně nemusíte nic rozebírat jako u plynového sporáku, stačí pár minut, pak přeleštit a je zase jako nová.
Nemám pravdu? Tak mi oponujte.
Na čem vaříte vy, milé ženy-in? Dáváte přednost elektřině, nebo plynu? Napište nám svůj názor. Obhajte si to své.
Nový komentář
Komentáře
Máte na domě někdo prosím instalované fotovoltaické panely? Už o tom nějakou dobu uvažuji, co se vlastně děje s energií, která se vyrobí ale nespotřebuje?
Já raději na plynu, když jsme jeli na elektřinu, tak se nám skřípnul kabel a až reflektometr nám zjistil, že je závada na něm
na elektřině jsem vařila kdysi,taky to pak byly pořádné pálky za elektřinu,dneska vařím na plyně
.... ani nemluvim
Eva_Fl — #56 to je
Cukrovka je taky blbá
Nejvíc mě se.e, že s tou bezlepkovou přibírám..Je to takový průvodní jev. A přitom jím míň než předtím a vše si musím sakra hlídat..Musím přidat na tom pohybu jinak se za rok nepoznám!!
mio — #55 ja na tom jsem s cukrovkou vicemene stejne. Ale jini jsou na tom hur a maso + zelenina je prece moc prima.
Eva_Fl — #54 to zní moc dobře, jen těch krevetek bych tam já snesla jen omezené množství. Já mám s těstovinama (nejen) všude krom doma připravených taky utrum - s tou mou bezlepkovou dietou smůla. Ještěže aspoň maso se zeleninou si můžu dát veskrze všude.
mio — #51 muj favorit jsou krevetky s testovinama v syrove omacce ( Shrimp Fettucine Alfredo ). Je tam i lehce ( velmi lehoucce ) brokolice, kterou jsem nejedla driv ale vubec, kousky mrkve a tak, ale celkova chut je bajecna. Bohuzel testoviny nesmim, tak mam po prdeli. Tohle jidlo je v pytli - prej rodinny baleni, no naji se z toho 2. VON by to sned cely.
mio — #51



Eva_Fl — #50 kdysi jsem byla s kamarádky dětma na letním kině na lampionáku a místo pohádek jim pustili toto
Eva_Fl — #50 no prostě pubertální chlapec to dělá s tím jablečným koláčem..nebo teda spíš DO něho..
Já mražený hotový jídla nekupuju, tak nevím, jestli u nás dosahují stejné kvality..Ale spíš bych si tipla, že ne
Tanzánie — #49 tohle se mi nepovedlo zkouknout, myslim, ze jsem vydrzela 5 minut, tak nevim.
mio — #48 to jo a taky mam to stesti, ze kdyz mam chut, zajedeme si do jake restaurace je libo. Jinak se jim teda musi priznat, ze jsou tady miliony hotovejch jidel zamrazenejch a nestalo se mi, ze by mi nejake nechutnalo. Jsou fakt chutny a nektery i bajecny.
Eva_Fl — #47
to si teda myslím taky..i když jsem ještě neměla tu "čest" ochutnat tu americkou..jo a ty máš hlavně velkou výhodu, že si umíš navařit kdyžtak sama
mio — #45 u nas je milion lahodnejch specialit! Ceska kuchyne je sice krapet nezdrava ( stejne jako ta americka ), ale je aspon bajecna. Tihle sulinci umej uzasny steaky a Chicken Buffalo Wings, ale to je asi tak vsechno. Mistni jablecnej kolac je hnus, stejne jako mrkvovy a jiny. Varit neumej. Nastesti jsou tady statisice Italu a Cinanu a Thajcu a....... no a Cechu.
Jedině indukce
A s tím nádobím to fakt není tak horký, stačí projít s magnetem v ruce to , co je doma a nebo obchod a dá se pořídit dobré a levné... A reaguje to stejně rychle jako plyn a je to čisté... a nic se nepřisuší na desku, všechno jen hadříkem setřu
Eva_Fl — #44
jo, já to tak taky chápu
U nás jsou zase jiný speciality. Ale s tou velikostí steaku jsi mi připomněla, jak jsem onehdá četla starou korespondenci mé mámy s babičkou a máti popisovala, jak nám sousedi věnovali ze zabijačky táááák velkou jitrnici, že jsme z toho měli oběd na 3 dny..Tak to mě fakt HODNĚ pobavilo
mio — #42 jo, on to zase nekdo bere jako utok na Cesko, ale proste se tady jinak porcuje maso a steak je jedno jedine jidlo, ktere je tady jedinecne. T bone, New York strip, Ribeye, Tenderloin, to jsou nazvy steaku ( samozrejme hovezich ) podle toho, z ceho a jak a odkud jsou uriznuty, T-bone ma kost ve tvaru pismene T, jak jiz nazev prozrazuje. Muj prvni steak tady byl velikosti podobny tomu, co jsem doma kupovala jako jidlo pro triclennou rodinu na vikend.


Pracuju v Plynárnách, ale sporák mám celý život elektrický a plynový bych nechtěla ani za nic..:) Když vařím na plynu u kamaráda, tak se mi to nelíbí ani trochu.Právě to , že u vypnutí el. se to ještě dlouho dováří samo, beru jako velkou výhodu.
Odjakživa vařím na plynu a peču v el. troubě. Když jsme u tchánovců se švagrovou hlídaly týden psy a měla jsem vařit na jejich sklokeramice, tak jsem z toho byla na nervy..nehledě na to, že tchýně vypiglovala tak důkladně značky, která plotýnka je kde, že je to totální chaos. Drhnutím má vygumované i značení trouby, vč. stupňů. Takže meruňkový koláč jsem vytáhla totálně spálený a letěl hned do popelnice
Tchýně si taky dlouho nemohla na tu keramiku zvyknout (po plynu) a už by prý neměnila. Zvyk je železná košile.
Eva_Fl — #39 to je asi fakt. Kdo jednou zkusí, nechce jinak. My si pochutnáme i na těch českých, ale měli jsme tu návštěvu z Austrálie a ti byli silně rozčarování, že u řezníka nemohli sehnat maso na T bone steak..(lépe řečeno řezník - více řezníků - se na ně dívalo jak tele na nový vrata, cože to chtějí
)