Elektrické varné desky můžeme rozdělit do dvou skupin. Klasické varné desky s litinovými plotýnkami a sklokeramické varné desky.
Desky s litinovými plotýnkami jsou sice stále k dostání, ale používají se málo, protože jejich provoz není příliš úsporný.
Sklokeramické varné desky jsou v dnešní době velice oblíbené. Není to jen pro jejich snadnou údržbu, ale i pro úsporu času a energie při vaření (dokáží ušetřit 20–30 % elektrické energie).
V základních sklokeramických deskách mají plotýnky klasickou elektrickou spirálu. Vyšší příkon mají tzv. Hi-Light plotýnky, které se rozehřívají rychleji. Stejnou výhodu mají i desky s halogenovým ohřevem.
Pokud si koupíte desku s indukčním ohřevem, určitě za ni zaplatíte nejvíce peněz, ale domů si také odnesete nejvyšší kvalitu. Používat se na nich musí pouze nádobí z materiálu, který může magnetizovat (ocel, smaltovaná ocel, litina), protože obsahují indukční cívky, které vytvářejí magnetické pole, a vzniklá energie přechází přímo do pokrmu. Znamená to také, že při vaření nemáte horkou plotýnku, a když nádobu sundáte z plotny, proudění energie se zastaví, a proto jí neplýtváte.
U některých sklokeramických desek můžete mít i plotýnku, která po nastavení zvětší svou velikost, takže můžete vařit ve větší nádobě. U dražších typů desek jsou plotýnky tak „inteligentní“, že samy poznají tvar nádoby a přizpůsobí jí ohřev.
Sklokeramické desky jsou nejen užitečné, ale i hezké. Barva keramické desky může být buď neprůhledná tmavá, nebo kropenatá. Rámy bývají většinou nerezové, bílé nebo černé, ale k dostání jsou i desky s různě barevnými rámy. Rohy bývají zaoblené, nebo různě zkosené.
Ovládání může být dvojí. Buď otáčíte klasickými knoflíky, nebo si dopřejete senzorové ovládání, které se daleko lépe udržuje.
Další vybavení sklokeramické desky pak závisí na ceně. Můžete používat ukazatele zbytkového tepla (zobrazují, zda je plotýnka ještě teplá, či ne), digitální ukazatele výkonu, automatické vypínání po určité době a různé programovatelné a automatické doplňky.
Povrch sklokeramické desky je tvrdý a odolný. Při běžném provozu se nedá poškrábat. Spadne-li vám na ni ale z větší výšky nějaký těžší předmět, může deska prasknout a nedá se již opravit. Nenapravitelnou škodu můžete způsobit také tím, že se vám na její povrch vysype cukr, sůl nebo jiná krystalická látka a zataví se do povrchu. Ten pak zhrubne a nádoby už na desku nedoléhají.
Na čištění sklokeramických desek dnes existuje řada přípravků, určených jak speciálně na sklokeramické desky, tak na běžné kuchyňské nečistoty. Záleží jen na vás, který čistič vám bude vyhovovat.
Když se vám něco na desce přiškvaří, počkejte, až spálenina vychladne, a použijte speciální škrabku, která je dodávána u varné desky, nebo ji koupíte v domácích potřebách.
Pomohli jsme vám při rozhodování? Už víte, jestli plyn, nebo sklokeramiku? A na čem doma vaříte vy?
Já na sklokeramice a jsem velice spokojená...
Nový komentář
Komentáře
Ťapina: A zkoušela jsi to? Nebo jen ach jo, že na to nebyl čas? Jinak já mám doma skvělou pěnu na čištění, můžu mrknout na název, ale asi se ti bude obtížně shánět, v obchodech se běžně neprodává.
Já jsem převzala sporák se zažranou špínou kolem jednoho hořáku a za 4 roky jsem to nebyla schopná vyčistit. Ach jo.
Je fakt, že ty knoflíky mě u sporáku štvou, věčně jsou špinavé a tak blbě se to čistí. Takže to senzorové ovládní by nebylo špatné.
Omlouvám se " s čištěním".To je ostuda
I já mám velké problémi z čištěním.Mám tam stále takové,jako by olejové skvrny,které nejdou pryč.Nemá někdo nějaké zkušenosti?????????
Mám sklokeramickou desku a je to super. I senzorové ovládání je báječná věc, žádné drhnutí knoflíků a navíc to má zámek, který je taky výhodou. Doporučuji.
ta deska se mi ale čistí špatně. Hlavně když vaří manžel...
Chystá se koupit sporák se sklokeramickou plotýnkou.Je to můj sen.Snad se mi brzy splní.
Ťapina: to záleží na tom, jestli je budeš chtít platit
Ale jinak se snad ještě prodávají vložky do trouby ... myslím, že šamotové
a stávaly několik desetikorun.
man-mimo: Jaké jsou nejlepší na bábovku? Poradíš?
A do prosince by se hodily ještě nějaké na dort
Ťapina: a jaké bys chtěla?
A kolik palet?
Chci už dávno sklokeramickou desku,ale sponzor,bohužel stávkuje.Snad někdy.....
bleksoft: Tak to jsme na tom stejně. Jelikož střešní tašky nemám, nepeču nic vysokého (bábovky), ale jenom nízké buchty na plech - ty docela jdou.
blesksoft: Tchýně měla v plynový troubě stčený dvě střešní tašky ...
Este jsem zapomela, rek prodavac, ze to jde cistit octem, jako okna. Kdyz dosla srada opravdova, fungoval ocet dobre a i se to blejskalo.
Eva-Fl ja kupuju ve WalMartu Weiman Cook Top for Smooth Top Ranges. Ale maji to zasity mezi uplne jinyma vecma a nikdy to nemuzu najit aniz bych se zeptala. Funguje dobre. Taky Sears ma, ale jmenuje se to jinak.
Mám plynový sporák a trouba to je katastrofa.Už jsem vyzkoušela všechny rady. Stále máme buchtu dole spálenou a nahoře bílou. Strašný!
Na sklokeramiku nedám dopustit, čistím ji škrabkou a nebo Cifem mlíkem, vyleští a nepoškrábe. Vyčistí i nečistoty hladké, na které škrabka nezabírá, třeba kolečka apod. Po pěti letech je jako nová a to vařím kažký den.
s tím jističem to bude záležet od potřebiče. nemohu se zbavit dojmu, že my tu desku máme zapojenou na 220 V, teď bychom v bytě žádnej třífázovej jistič mít neměli.
Když jsem se vdala, bydlela jsem v místnosti kde muselo topit a vařit na propanbutanové bombě. Teď bydlím v paneláku a vařím na plynovém sporáku. Paráda! Sklokeramická deska by už byl pro mě moc velký luxus