Foto: Shutterstock
Tělesná váha, její sledování, udržování, a především snižování jsou tím, co řadu z nás pravidelně zaměstnává. Chceme se ve svém těle cítit dobře, líbit se sobě i svému okolí, nosit slušivé oblečení a v plavkách se nestydět za nevzhledné tukové polštáře. Jen málokomu se poštěstí, že má hezky tvarovanou postavu, aniž by pro to cokoli dělal. My ostatní si „musíme“ k ideálním křivkám trochu pomáhat. Kromě dalších věcí, které cestu za spokojenějším „já“ umí zjednodušit, jsou tu potraviny, koření či nápoje na zrychlení metabolismu.
Chilli papričky
Tohle je velmi pikantní a účinná klasika. Papričky obsahují chemickou látku kapsaicin, která dokáže zrychlit metabolismus, což v konečném důsledku znamená efektivnější spalování kalorií. Další výhodou kapsaicinu je fakt, že mírní chuť k jídlu. Tato skutečnost je potvrzena řadou studií, které se shodují, že kapsaicin při dávkách 9-10 mg denně (ekvivalent jedné papričky jalapeňo) pomůže tělu spálit okolo 50 kalorií denně navíc. Přidání kajenského pepře do jídla může kromě toho zefektivnit zpracování tuku, které tělo po energeticky náročném jídle přijme.
Foto: Shutterstock
Káva
Uctívaná i zatracovaná káva, jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě s řadou benefitů i případných rizik obsahuje kofein. Právě tato chemická látka umí zrychlit metabolismus a zlepšit výkon, proto kofein bývá obsažen také v některých tabletách na podporu hubnutí nebo v přípravcích pro sportovce. Některé studie potvrdily, že lidé konzumující alespoň 270 mg kofeinu denně (cca 3 šálky kávy) spálí až 100 kalorií navíc oproti těm, kteří kávu nepijí. Řeč je samozřejmě o kvalitním espressu bez mléka a cukru.
Foto: Shutterstock
Čaj
Čaj, podobně jako káva, patří k oblíbeným tradičním nápojům napříč světem. Obsahuje zdraví prospěšné sloučeniny zvané katechiny, které mohou fungovat v tandemu s kofeinem a výrazně zrychlit metabolismus. Zejména zelený čaj oolong a matcha pomáhají zvýšit oxidaci tuků a navýšit množství spálených kalorií. Kromě toho mohou oolong a jiné zelené čaje pomoci tělu efektivněji transformovat uložený tuk na energii a zvýšit schopnost spalovat tuky až o 17 %, jak potvrdila například tato studie.
Foto: Shutterstock
Zázvor
Zázvor, tradiční „lék“ hojně užívaný v lidovém léčitelství, lze také zařadit do skupiny potravin, které mají prokazatelný vliv na zrychlení metabolismu. Jeden z výzkumů například prokázal, že rozpuštění 2 gramů zázvorového prášku v horké vodě a pití spolu s jídlem pomůže spálit až o 43 kalorií více než pití samotné vody. Tento horký zázvorový nápoj zároveň snižuje pocit hladu a urychluje nasycení.
Foto: Shutterstock
Mořské řasy
Mořské řasy jsou potravinou budoucnosti. Mimo jiné obsahují vysoké množství jódu, minerálu nezbytného pro správnou funkci štítné žlázy. Její hormony mají řadu úkolů a jedním z nich je regulace rychlosti metabolismu. Pravidelná konzumace mořských řas tedy pomáhá uspokojit přirozenou potřebu jódu a udržovat ve formě metabolické zdraví. Hnědé mořské řasy navíc obsahují fukoxanthin, který podle některých studií metabolismu přímo zrychluje.
Foto: Shutterstock
Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Potraviny bohaté na bílkoviny (například vejce nebo luštěniny) patří mezi další z možností, jak prostřednictvím stravy zrychlit metabolismus. Proteiny (bílkoviny) jsou jednou z nejúčinnějších živin (nejen) díky efektu rychlejšího spalování, protože organismus spotřebuje na jejich zpracování více energie než v případě tuků nebo sacharidů. Vědci tento energetický výdej nazývají termický efekt potravy (TEF), případně dietou indukovaná termogeneze (DIT). Studie s osobami, jejichž celkový denní příjem tvořily z 29 % bílkoviny, potvrdila, že se metabolismus zkoumaných osob prokazatelně zvýšil oproti osobám konzumujícím pouhých 11 % bílkovin v rámci celodenního stravování.
Foto: Shutterstock
Zelená listová zelenina
Také špenát, kapusta a další listová zelenina mohou díky vyššímu obsahu železa zrychlit metabolismus – železo je nezbytným minerálem pro jeho správnou funkci. Tyto druhy zeleniny jsou dobrým zdrojem tzv. nehemového železa (železo pocházející z rostlinných zdrojů); zkombinujete-li konzumaci ještě s kvalitním zdrojem vitaminu C, zvýšíte vstřebávání tohoto stopového prvku. Listová zelenina poskytuje i nezanedbatelné množství hořčíku, dalšího minerálu podporujícího metabolické funkce.
Foto: Shutterstock
Čtěte také:
- Češi konzumují málo luštěnin. Jak je přidat do jídelníčku a čím prospívají našemu trávení?
- Existuje prevence infarktu? S potravinami na ochranu cév zčásti ano
Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com
Nový komentář