S moderními přípravky na výrobu džemů, marmelád a zavařenin, trvá vaření domácích pochoutek doslova pár minut. Ovoce stačí trochu povařit, rozmixovat, vmíchat želírovací přípravek, nalít do sklenic, zavíčkovat a máte hotovo. Kdo chce mít jistotu, tak sklenice ještě zavaří. Takováto marmeláda nebo džem si zachovají krásnou barvu a výbornou chuť.
Někdo je zvyklý používat při zavařování želírovací cukr, jiný zase zvolí cukr obyčejný, ke kterému přidá práškový pektin.
Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?
Dříve se říkalo, že marmeláda je bez kousků ovoce, hustá a tužší. Naopak džem je řidší a jsou v něm kousky ovoce, navíc jde dobře roztírat. Od roku 2004 nám do rozlišování džem a marmeláda vstoupila Evropská unie, která tvrdí, že marmeládou můžete nazývat pouze produkty z citrusových plodů. Přitom podíl citrusových plodů musí být minimálně 20%.
Džem oproti tomu může být ostatního ovoce, klidně i z více druhů najednou.
Tohle je však slovíčkaření a v praxi je to tak, že někdo říká džem a jiný marmeláda a všichni myslí tu úžasnou sladkou dobrotu z letních plodů.
Suroviny
- 1500 g jahod nebo třešní (případně jiného ovoce)
- 500 g Želírovacího cukru Dr. Oetker
- zajímavá dochucovadla - snítky máty, tymiánu, čokoláda, špetka pepře, trocha rumu nebo koňaku...
Postup
Očištěné, zralé (ale ne přezrálé) ovoce, zbavené pecek a stopek, dejte do hrnce. Rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud nechcete úplně hladký džem, nechejte kousky.
Přidejte Želírovací cukr a velice dobře promíchejte. Přidejte zvolenou příchuť, případně můžete potom hotový džem rozdělit na více částí a každou dochutit jinak.
Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte minimálně 5 minut. Po této době zůstane džem krásně barevný a ovoce neztratí svou chuť.
Zbavte džem pěny a naplňte do připravených vyvařených, čistých a suchých sklenic. Víčko vytřete rumem nebo vodkou a pevně sklenice zavíčkujte. Otočte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.
Náš tip
Menší ovoce můžete mixovat až na závěr, po uvaření.
Jak zjistíte, že je džem správně tuhý?
Po uvaření kápněte trochu džemu na talíř a nechejte vychladnout. Pokud byste chtěli, aby byl tužší, přidejte do džemu 2 lžičky kyseliny citronové.
Nejlepší kombinace džemů
- jahoda - máta
- jahoda - vanilka
- jahoda - pepř
- jahoda - rebarbora
- borůvka - levandule
- borůvka - citron
- broskev - levandule
- meruňka - levandule
- švestky - skořice
- hrušky - zázvor
Dobrou chuť přeje Elly.
Ty nejlepší džemy na našem magazínu
Jahodové džemy s limetou, pepřem a vanilkou
Tradiční i netradiční třešňové džemy
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Zrovna jsem vařila hrušku s mátou. Oblíbená rodinná kombinace.
HM zajímavé kombinace
Vyzkouším.
a co malina? Co k ní?