Potřebujeme:
Na sirupový základ:
- 200 g třtinového cukru
- 800 ml vody
- šťáva z 1 citronu
- 20 bezových květů
Na džem:
- trocha zázvoru podle chuti
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 2 Želírfixy 2:1 Labeta
- kvítky ze 2 velkých bezových květů
Postup:
Sirupový základ
Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici.
Dokončení džemu
Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků.
Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Další bezové recepty najdete třeba ZDE.
Nový komentář
Komentáře
No super, zrovna jsem při procházce viděla, že černý bez už začíná kvést a říkala jsem si, že je čas na nějaký nový recept, marmelády u nás jedou ve velkém :) Jinak jsem bez používala vždy na sirupy a čaje, ale kolikrát je jednodušší vytáhnout sáček z krabičky na čaj, než vařit z čerstvého. Džem mě ale zaujal, to bude chutnat i dětem :)
Džem jsem ještě nikdy nikde neviděla. Musí být zajímavý. Snad se vyčasí a bude možno vyzkoušet
Sirup vařím každý rok, protože mám bez na zahradě. Džem jsem ještě nevyráběla, vyzkouším.