I moje maminka měla v době, kdy jsem byla ještě malá, poměrně velkou zeleninovou zahrádku a ovocné keře a stromy. Z velké úrody potom připravovala skvělé domácí kečupy, zavařené leča, džemy, zavařeniny či naložené okurky.
Stejně jako maminka, plánuji si část našeho dvorku vyhradit pro užitkovou zahrádku a zasadit si také pár ovocných stromů a keřů. Určitě by neměla chybět švestka, třešeň, angrešt, maliny a ostružiny, jahody, hrášek, rybíz, cuketa, rajčata a papriky. A doufám, že pokud si zahrádku dobře rozplánuji, tak mi nezabere ani příliš mnoho místa.
Jak jsou na tom se zpracováváním ovoce a zeleniny naše čtenářky?
Většina z nich nemá svou vlastní zahrádku, celých 64 %. Proto se pro ně zavařování v žádném případě nevyplatí. Pro některé ale není absence zahrádky žádnou překážkou. Oblíbené plody si koupí a zavařují jako o život (asi 21 % čtenářek).
Pouhých 30 % čtenářek vlastní zahrádku a vlastní výpěstky si také zpracují, zavaří či jinak konzervují. 6 % čtenářek sice sklízí plody z vlastní zahrádky, ale většinu spotřebuje ihned po
Madulí džem
Maduli mi doporučila výborný džem, na který potřebujete jostu a rybíz, v poměru 1:1. Ovoce necháte normálně povařit, až se rozvaří, a vmícháte želírovací cukr (podle návodu na sáčku). Naplníte do skleniček, zavíčkujete, převrátíte víčkem dolů a máte hotovo!
Pokud se chcete inspirovat a připravit si na zimu vitaminové zásoby, zalistujte v rubrice Konzervování a možná si některý z receptů vyberete.
Co třeba Švestkový džem s vlašskými ořechy?
Zajímavé tipy najdete také v článcích, které vyšly na Vaření dříve. Jak na zavařování, najdete v článku Až se zima zeptá...
A pro zajímavost vám dnes ukážu, jak se zavařovalo podle Magdaleny Dobromily Rettigové :-)
Jablková zavařeninka
Oloupej, na čtvrtky rozkrájej mišenská jablka, ohrýzek vykrájej, jablek libru odvaž, zatím vyčisť tři čtvrtě libry cukru, dej ty jablka do něj, nech je mezi ustavičným mícháním tak dlouho vařit, až na hladkou kašičku rozvařené jsou a žádné žmolky se již nenalézají.
Chceš-li chuť růžovou míti, tedy nech jablka, prv než je do cukru dáš, růžovou vodou polité rozvařit, tu však se kůra citronová vynechat musí.
Krásné fotky zavařenin jsou z TĚCHTO stránek.
Zavařujete? Máte svůj oblíbený recept?
Nový komentář
Komentáře
nedělám u nás sw moc nejí
džemy děláme rádi
Ľubica — #14 ani me ne
Chybička se při komunikaci vloudila... džem se pochopitelně dělá pouze ze šťávy. Ale jinak je opravdu
Fíha! Jostu jsem v životě neviděla
svetluszka: Musíš mít pořádně vyvařené sklenice,dokonale umyté ovoce,či zeleninu, zavřít víčkami Omnia a po uzavření převrátit vzhůru nohami, aby se ze sklenic dostal vzduch-takto zavařuji již roky a nikdy se nic nezkazilo
Meander: http://www.edenkert.hu/pics/kertapolas/josta.jpg
Meander: josta je kříženec angreštu s černým rybízem, aspoň pokud si dobře vzpomínám... máme jí na zahradě několik keřů
Meander: asi angrešt, ne? Nebo ne?!
Jsem asi nedouk, ale co je to josta?
Zavařuju rybíz ala brusinky, to žerou snad i k řízku. Zrovna včera jsem zavařovala hříbky nakyselo, snad po 15 letech, můj
přinesl domů snad 6 kilo hřibů, tak suším a suším a zavařuju a ještě mrazím....
a jostu s rybízem jsem nezávisle už letos zavařila
- zatím jediná zavařenina, nepočítám rozvařené jahody s cukrem, které už děti sežr..y
Ferdicka: esunad: a k tomu ještě povidla
Ferdicka: já si to taky pořád pletu,kdysi se říkalo že v jednom jsou kousky ovoce a v druhém ne,teď se podle EU smí používat název marmelada jen u výrobků s určitým obsahem citrusových plodů,to si prý prosadili angličani,zavařenina je asi název jak pro džem tak i marmeládu a někdo to používá i pro kompot,někde se ještě používá název klevela,slatko apod.U nás doma používáme název marmeláda
Madulí džem: Jenom rozvařit? A co jadérka, ta se nerozvaří ani omylem.
Já bych tááák zavařovala..
... je nějakej zaručenej fígl, jak to provést a nemuset mít strach, že se mi to všechno zkazí?... Raděj dávám všecko do mražáku...