Taky se vám zdá, že naše babičky či maminky měly na všechno více času a mnohem více pochoutek připravovaly z domácích zdrojů? 
I moje maminka měla v době, kdy jsem byla ještě malá, poměrně velkou zeleninovou zahrádku a ovocné keře a stromy. Z velké úrody potom připravovala skvělé domácí kečupy, zavařené leča, džemy, zavařeniny či naložené okurky.  

Stejně jako maminka, plánuji si část našeho dvorku vyhradit pro užitkovou zahrádku a zasadit si také pár ovocných stromů a keřů. Určitě by neměla chybět švestka, třešeň, angrešt, maliny a ostružiny, jahody, hrášek, rybíz, cuketa, rajčata a papriky. A doufám, že pokud si zahrádku dobře rozplánuji, tak mi nezabere ani příliš mnoho místa.

Jak jsou na tom se zpracováváním ovoce a zeleniny naše čtenářky?
Většina z nich nemá svou vlastní zahrádku, celých 64 %. Proto se pro ně zavařování v žádném případě nevyplatí. Pro některé ale není absence zahrádky žádnou překážkou. Oblíbené plody si koupí a zavařují jako o život (asi 21 % čtenářek).

Pouhých 30 % čtenářek vlastní zahrádku a vlastní výpěstky si také zpracují, zavaří či jinak konzervují. 6 % čtenářek sice sklízí plody z vlastní zahrádky, ale většinu spotřebuje ihned po sklizení. 

Madulí džem
Maduli mi doporučila výborný džem, na který potřebujete jostu a rybíz, v poměru 1:1. Ovoce necháte normálně povařit, až se rozvaří, a vmícháte želírovací cukr (podle návodu na sáčku). Naplníte do skleniček, zavíčkujete, převrátíte víčkem dolů a máte hotovo!

Pokud se chcete inspirovat a připravit si na zimu vitaminové zásoby, zalistujte v rubrice Konzervování a možná si některý z receptů vyberete.
Co třeba Švestkový džem s vlašskými ořechy?

Zajímavé tipy najdete také v článcích, které vyšly na Vaření dříve. Jak na zavařování, najdete v článku Až se zima zeptá...

A pro zajímavost vám dnes ukážu, jak se zavařovalo podle Magdaleny Dobromily Rettigové :-)

Jablková zavařeninka
Oloupej, na čtvrtky rozkrájej mišenská jablka, ohrýzek vykrájej, jablek libru odvaž, zatím vyčisť tři čtvrtě libry cukru, dej ty jablka do něj, nech je mezi ustavičným mícháním tak dlouho vařit, až na hladkou kašičku rozvařené jsou a žádné žmolky se již nenalézají.
Kdo chce, může z jednoho citronu kůru na struhadle k tomu ustrouhat a s sebou povařit nechat, když jsou již dost vařené, tak se nechají vychladnout, pak se do skleněné nádobky dají a teprv druhý den lístkem voskem napuštěného papíru přikrejou, pak dobře papírem obvážou a v suchém, chladném místě k potřebě schovají.
Chceš-li chuť růžovou míti, tedy nech jablka, prv než je do cukru dáš, růžovou vodou polité rozvařit, tu však se kůra citronová vynechat musí.

Krásné fotky zavařenin jsou z TĚCHTO stránek.

Zavařujete? Máte svůj oblíbený recept?                                     
TÉMATA:
SEZONA