Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 6 vajec
- 180 g třtinového cukru
- 150 g másla
- 400 g čočkové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 g dýňového pyré
- 2 lžičky skořice nebo perníkového koření
- špetka soli
- 300 g kefíru
Foto: Alena Kolaříková
Postup
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte do tuha, žloutky s cukrem do pěny. Do žloutků s cukrem vmíchejte dýňové pyré, rozpuštěné máslo, kefír, koření, špetku soli.
Opatrně vmíchejte na střídačku mouku smíchanou s práškem do pečiva a bílkový sníh.
Vlijte do formy, kulaté, hranaté, dortové, jak chcete. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, zhruba 45 minut. Jestli je koláč hotový zjistíte tím, že do středu vpíchnete špejli a musí vyjít ven čistá.
Nechejte vychladnout, prokrojte a namažte povidly nebo džemem.
Ještě lépe koláč chutná tehdy, když jej polijete čokoládovou polevou. Stačí ohřát smetanu až k varu a poté do ní nalámat kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa a touto polevou koláč polít. Postačí vám 200 ml smetany ke šlehání a 100 g čokolády.
Dobrou chuť přeje Elly.
Na co se dá využít dýňové pyré?
Těstoviny s dýňovým pyré a kuřecím masem
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Ráda zkouším různé mouky, teď jsem dělala banánový chlebíček z čirokové a pohankové