DSC_0749.jpg (119 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 6 vajec
  • 180 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 400 g čočkové mouky 
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g dýňového pyré
  • 2 lžičky skořice nebo perníkového koření
  • špetka soli
  • 300 g kefíru

DSC_0764.jpg (138 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte do tuha, žloutky s cukrem do pěny. Do žloutků s cukrem vmíchejte dýňové pyré, rozpuštěné máslo, kefír, koření, špetku soli.

Jak připravit dýňové pyré

Opatrně vmíchejte na střídačku mouku smíchanou s práškem do pečiva a bílkový sníh.

Vlijte do formy, kulaté, hranaté, dortové, jak chcete. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, zhruba 45 minut. Jestli je koláč hotový zjistíte tím, že do středu vpíchnete špejli a musí vyjít ven čistá.

Nechejte vychladnout, prokrojte a namažte povidly nebo džemem. 

Ještě lépe koláč chutná tehdy, když jej polijete čokoládovou polevou. Stačí ohřát smetanu až k varu a poté do ní nalámat kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa a touto polevou koláč polít. Postačí vám 200 ml smetany ke šlehání a 100 g čokolády.

Dobrou chuť přeje Elly.

Na co se dá využít dýňové pyré?

Těstoviny s dýňovým pyré a kuřecím masem

1.jpg (140 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Čokoládový dýňový dort

2.jpg (206 KB)

Foto: Alena Kolaříková