dýňový dort

Podzimní dort musí být moc čokoládový, s ořechy a třeba s dýní. Že jste ještě dýňový dort nejedli? Tak to bude premiéra. Možná vás tato chuťová kombinace překvapí, ale věřte, že dort je výborný!

Já jsem tento dort vymyslela a upekla pro další Lidl Food Challenge. Zadání bylo jasné. Všechny suroviny se musí dát koupit v Lidlu a téma je Halloween. Nechtěla jsem tvořit žádné strašidla, duchy, krvavé dorty a ozdoby ve tvaru hrobečků. Soustředila jsem se tedy na to, že při Halloweenu hrají jednu z hlavních rolí dýně.

Suroviny

na korpus

  • 6 vajíček
  • cukru krupice tolik, kolik váží vajíčka ve skořápce
  • polohrubé mouky tolik, kolik váží vajíčka ve skořápce (od celkové váhy odečtěte 40 g a místo toho použijte…)
  • 40 g holandského kakaa
  • 12 lžic horké vody

na krém

  • 500 g mascarpone
  • 200 g dýňového pyré
  • 100 g medu

na polevu

  • 400 g smetany ke šlehání
  • 400 g čokolády s vysokým obsahem kakaa

na dýně

  • 200 g najemno umletých vlašských ořechů
  • 200 g moučkového cukru (nachystejte si trochu navíc, kdyby byla směs řídká)
  • 60 g dýňového pyré z Hokkaido

na ozdobení

  • 100 g vlašských ořechů
  • 3 lžíce cukru krupice

Postup

Kolik váží vejce ve skořápce (zvažte právě ten počet vajec, která chcete použít), tolik navážíte cukru krupice. Polohrubé mouky nevažte opět podle vajíček, ale od této váhy odečtěte 40 g. Místo toho použijte kakao. Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody. Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou a kakaem vmíchávejte do pěny.

Těsto na piškot nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení. Použijte kulatou rozevírací formu o průměru 26 cm.

Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Doba pečení závisí na velikosti a výšce korpusu. Většinou je to od 30 až do 50 minut. První půlhodinu určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá.

Korpus nechejte důkladně vychladnout. Až poté prokrojte a to dvakrát, takže vám vzniknou tři vrstvy korpusu.

dýňový dort

Příprava dýňového pyré

Dýňové pyré bude potřebovat na krém i na ořechové dýněčky. Připravte si ho z jedné dýně hokkaido. Pravděpodobně vám část pyré zbyde. Záleží, jak velkou dýni koupíte. Ze zbylého pyré můžete připravit třeba výbornou omáčku na těstoviny nebo udělat pyré ještě více (ze dvou dýní) a udělat dýňovou polévku.

Dýni omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtiny. Velkou lžící vyberte semínka s měkkou vlasovou dužinou. Od dýně odkrojte stopku a zbytek dýně nakrájejte na malé kousky. Dejte do pekáče a pečte odkryté v troubě vyhřáté na 170 °C doměkka. Bude to trvat  asi 45 minut, ale záleží hlavně na tom, jak velké kusy dýně jste nakrájeli.

Když si před pečením dýně připravíte i těsto na korpus, můžete péct dýni i korpus v jedné troubě společně, na horkovzduch. Tuto variantu doporučuji. Ušetříte čas i elektřinu.

Upečenou dýni rozmixujte na hladké pyré. Nechejte úplně vychladnout.

Příprava karamelových ořechů

Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a dejte spolu s cukrem na pánvičce. Zahřívejte pomalu, až se cukr rozpustí a začne obalovat ořechy a karamelizovat. Sundejte z plotny a nechejte vychladnout. Rozmixujte v mixéru. Vznikne vám trochu hrubý a trochu jemný prášek úžasné a dokonalé chuti. Tento ořechovo-karamelový prach použijete dovnitř dortu a také na ozdobení.

lidl food challenge

Příprava krému

Ušlehejte mascarpone s dýňovým pyré a medem. Med můžete i přidat, podle vaší chuti. Krém si rozdělte na dva díly. Nejdříve na spodní díl dortu namažte jednu část krému. Posypejte částí karamelových ořechů. Přiklopte středovou částí korpusu, kterou pomažete druhou částí krému a posypete karamelovými ořechy. Přiklopte horní částí korpusu. Nechejte vychladit v lednici.

Příprava čokoládového krému

Smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte deset minut bez jakéhokoliv pohybu. Potom rozmíchejte metličkou dohladka. Krém nechejte vychladnout při pokojové teplotě a potom dejte vychladit do lednice. Vychlazeným krémem ozdobte celý dort.

dýně z ořechů

Příprava ořechových dýní

Ozdobné dýně pro mě byly nejzajímavější výzva. Chtěla jsem, aby byly jako z marcipánu, ale více podzimní. Proto jsem zvolila vlašské ořechy. Ty rozmixujte najemno, přidejte moučkový cukr a dýňové pyré. Promíchejte lžící a dejte vychladit do lednice. U vodnatějšího pyré se vám může stát, že budete muset přidat více cukru nebo ořechů. Výsledkem bude hmota, ze které půjdou tvarovat malé dýně.

Oddělte vždycky kousek těsta. V rukách uválejte kuličku, tu lehce zmáčkněte, aby se podobala dýni. Doprostřed udělejte prohlubeň a dírku na stopku. Dřevěným párátkem udělejte rýhy, abyste dokončili podobu dýně. Z kousku ořechové směsi udělejte malý váleček – stopku. Tu můžete udělat i s kousku čokolády. Dýně pěkně posaďte na dort ozdobený čokoládou. Nahoře ještě dort posypejte zbytkem karamelových ořechů.

Dejte do druhého dne vychladit do lednice.

halloween dort

Dobrou chuť a strašidelný Halloween přeje Elly.

Čokolády není nikdy dost...

cuketové brownies

chupa chups

čokoládový koláč

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama