Na zahrádce mojí babičky je momentálně pusto a zryto. Osamoceně tam zůstalo trčet jen několik různě velikých a barevných dýní. A já už dnes vím, jak ty chudinky skončí. Zavařené jako "ananasový" kompot a babička nám je bude celou zimu nutit.    

Prohledala jsem proto své zásoby receptů, recepty na internetu, a dokonce jsem narazila i na novou výbornou dýňovou kuchařku...

Dýňové čatní
Suroviny:
1,25 kg dýňové dužiny nakrájené na 2cm kostky, 750 g oloupaných a nahrubo pokrájených jablek, 1 lžíce soli, 3-4 červené chilli papričky nakrájené na proužky, 75 g čerstvého zázvoru nakrájeného na nudličky, 2 lžíce bílých a 2 lžíce černých hořčičných semínek, 1 l ovocného octa, 500 g bílého (nebo jemného hnědého) cukru.
Postup: Všechny přísady (kromě cukru a soli) vložíme do kastrolu a promícháme. Uvedeme do varu, plameny zmírníme a směs necháme probublávat 20-25 minut, dokud dýně nezměkne. Přidáme cukr a sůl a za stálého míchání asi hodinu mírně vaříme dál, dokud se většina tekutiny nevypaří a směs nezhoustne.
Naplníme do horkých sklenic a uzavřeme.
Konzumovat můžeme už za měsíce, ale po delší době je čatní chutnější.
TIP: Dýňové čatní se u nás nejlépe uplatní vždycky při letním grilování, ke grilovanému masu.
ZDROJ: knihovnička PŽ

Něco málo o dýni
Dýně obsahuje 90 % vody a poměrně málo sacharidů. Je bohatá na draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor a chlor. Působí projímavě a má močopudný účinek, který nedráždí ledviny.
Většinou se zpracovává tepelně, ale je výborná i syrová, nastrouhaná do salátu třeba s mrkví.

Dýňový džus
Suroviny:
3 kg dýně, 2,5 l vody, 1,2 kg cukru, 1 lžíce kyseliny citronové, 2 celé citrony (plátky), 10 l převařené vody, 1 l šťávy (citronové, pomerančové).
Postup: Dýni, 2,5 l vody, cukr, kyselinu citronovou a plátky ze dvou citronů dáme do hrnce a necháme 24 hodin stát.
Pak vše uvaříme, rozmixujeme, přidáme 10 l převařené vody a šťávu.
Dáme do lahví a pijeme chlazené.
(ZDROJ)

Dýně s koprem a smetanou
Suroviny:
2 kg dýně, 3 lžíce másla, 1 střední cibule, 1 slepičí nebo hovězí bujon, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, čerstvý kopr
Postup: Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kostky nebo na nudličky. Na másle osmažíme cibulku pokrájenou na kostičky a přidáme dýni. Ihned podlijeme trochou vody.
Osolíme a přidáme bujon. Až začne dýně měknout, tak přidáme smetanu, ve které jsme rozšlehali mouku, a dobře povaříme. Nakonec přidáme nadrobno pokrájený kopr a můžeme dosolit, podle chuti. Můžeme dochutit i octem, nebo místo sladké smetany použít kysanou.

Z receptů na Vaření
Dýňový štrúdl
Dýně po čínsku

Originální dýňová kuchařka
Zaujalo vás dýňové vaření? Spoustu úžasných receptů najdete v nové knížce Dýně, kterou vydala Lenka Požárová. Ta se rozhodla ve svém vydavatelství vydávat ryze české knížky.
V knížce je padesát receptů, které jsou připravovány z dostupných surovin, doplněny krásnými fotkami.
Tahle kuchařka prostě nemá chybu a neměla by ve vaší sbírce kuchařských knih určitě chybět!

   
Reklama