Dýňové pyré je perfektní způsob jak uchovat dýni v mrazáku. Připravte si větší množství pyré a to zamrazte. Když potom budete potřebovat pyré na koláč, polévku nebo hlavní jídlo, stačí vytáhnout sáček nebo krabičku a rozmrazit.

Pyré můžete připravit ze všech druhů dýní. Jen si potom druh dýně napište na sáček nebo krabičku. Proč? Protože třeba máslová dýně je úplně ta nejlepší do dezertů, polévka je zase úžasná z dýní se sytě oranžovou dužinou. 

Dýni nejprve nakrájejte na kusy. Včetně slupky. U hokaido můžete po upečení nebo uvaření zpracovat dýni včetně slupky. U dalších druhů dýně po tepelné úpravě vydloubněte pouze dužinu. Slupky vyhoďte.

DSC_7969.jpg (268 KB)

Kousky dýně na dýňové pyré tepelně upravíme buďto uvařením ve vodě (nebo ve vývaru, když budete používat pyré do slané kuchyně) nebo upečením v troubě. Doporučujeme raději péct, upečená dýně má výraznější dýňovou chuť, uvařená je jemnější. 

Pokud chcete pyré na sladký dezert, tak kousky dýně naskládejte na pekáč a upečte do měkka. Bez soli, pepře, oleje, prostě jen tak. Ihned po upečení rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

Pro budoucí slanou úpravu dýňového pyré (třeba do polévky nebo omáčky), nezapomeňte dýni pokapat trochou olivového oleje, osolit a opepřit. Klidně můžete přidat oblíbené bylinky. Kombinaci, kterou jste dochucovali, si opět napište na sáček nebo krabičku do mrazáku. Ať neupečete sladký dýňový koláč z česnekového pyré. Dále postupujte stejně jako u univerzálního dýňového pyré.

DSC_0136.jpg (74 KB)

Velice důležité je rozmixovat tyčovým mixérem dýni ihned po vytažení z trouby nebo uvaření ve vodě. Dýňové pyré bude krémovější, hladší než kdybyste dýni nechali vychladnout.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, doměkka, což bude trvat asi půl hodiny. Čím menší kousky, tím kratší doba pečení. Dýni na pekáči můžeme podlít trochou vody, ale opravdu stačí trocha.

Dýně můžeme samozřejmě péct i rozkrájené na menší kousky. Někdo dýni před pečením jen rozpůlí, vyskládá na plech, podlije vodou a peče. Zbytečně se tak prodlužuje doba pečení, takto připravená dýně se peče hodinu, až hodinu a půl.

K čemu dýňové pyré použít?

Čokoládový dýňový dort

dort1.jpg (206 KB)

Snadná dýňová polévka

40568557_300501917348108_2637203605865627648_n.jpg (591 KB)

Dýňové noky

noky.jpg (126 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama