Podzimní dýňové hody pokračují dalším skvělým receptem. Tentokrát na hlavní jídlo s výborně vyladěnou chutí. K dýni se chuťově hodí šalvěj. Ale napadlo by vás zkombinovat ji s omáčkou z lišek a s rybím masem? My jsme to vyzkoušeli a byli jsme nadšení.
Dýňové noky jsou každoročně oblíbená podzimní pochoutka. Můžete je kombinovat s masem, zeleninou, sýrem. Ale s rybou jsme je vyzkoušeli poprvé.
Recept na dýňové noky doporčuju opravdu vyzkoušet. Noky jsem připravovala podle různých receptů, ale tyto jsou nejlepší a už u nich zůstanu.
Suroviny
na noky
- 450 g pyré z pečené dýně Hokkaido
- 100 g hladké mouky
- 1 žloutek
- sůl
- muškátový oříšek dle chuti
na omáčku a rybu
- 1 sklenička lišek ve slaném nálevu (cca 250 g)
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř a špetka muškátového oříšku
- 2 lístky šalvěje nasekané najemno
- 4 kousky oblíbené ryby - my jsme použili filet z aljašské tresky
na ozdobení
- několik lístků čerstvé šalvěje
- slunečnicový oleje
Postup
Připravte si dýňové pyré. Hokkaido rozpůlte, vydlabejte vlákna a semínka. Nakrájejte na malé kousky, které dejte do pekáče. Lehce osolte a opepřete. Pečte doměkka. Hotové kousky dýně rozmixujte na hladké pyré a nechejte vychladnout.
Do pyré přidejte žloutek, mouku, sůl a muškátový oříšek. Vytvořte těsto, ze kterého na pomoučeném vále vytvarujte dlouhé válečky. Mě se dobře pracovalo tak, že jsem si těsto rozdělila na osm stejných dílů a válela postupně osm válečků. Každý váleček nakrájejte na kousky. Výsledný nok by měl mít zhruba 3 x 2 cm. Ale záleží, jak se vám budou líbit :-)
Vidličkou lehce zmáčkněte a otiskněte do každého noku tvar vidličky.
Noky nechejte hodinu vychladnout v lednici. Poté dejte do velkého hrnce vřít osolenou vodu. Až dosáhne bodu varu, lehce uberte teplotu, aby stále probublávala. Do vody dejte vařit všechny noky. Noky budou hotové, až vyplavou na hladinu.
Omáčka a ryba
Rybí kousky osolte a opepřete. Dejte opéct na pánev s kapkou oleje. Ne dlouho, ještě se prohřejí v omáčce, tak aby ryba nebyla vysušená.
Kousky ryby dejte stranou a na oleji osmahněte lišky ze sklenice, okapané od nálevu. Opékejte pět minut. Zalijte smetanou, ochuťte solí, špetkou pepře a muškátovým oříškem. Zvyšte teplotu a nechejte smetanu pár minut probublávat, až omáčka trochu zhoustne.
Vhoďte do omáčky lístky šalvěje nasekané najemno. Promíchejte, vraťte na pánvičku rybu a nechejte ještě trochu prohřát.
Podávejte s hotovými dýňovými noky.
Ozdobte velice chutně zpracovanou šalvějí. Rozehřejte si slunečnicový olej a vhoďte do něj lístky šalvěje. Opečte dokřupava, lístky ztmavnou. Mají opravdu výbornou chuť. Těmito lístky ozdobte jídlo.
Dobrou chuť přeje Elly.
Dýňové pochoutky na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
rybu nedám, chlapi nejí, ale mám podušené žampiony nasbírané na louce, udělám omáčku a těmi noky by to mělo být super. Díky za tip
risina — #9Já jsem pekla špagetovou v remosce a tu jsem jen vyložila pečícím papírem. Pekla jsem řezem nahoru. U Hokkaido to bude upečené rychle, pokrájí se na kousky, neloupat - jen vydlabat. Pro dobrý pocit můžeš jenom zastříknout vodou.
Ten pekáč, do kterého dám péct kousky dýně, mám něčím vymazat?
Krásná barva
super nápady...
Já bych si ty noky posypala strouhaným sýrem, k tomu zeleninový salát - tyhle kombinace miluju.
ty noky s liškovou omáčkou mě zajímají
hm, celý recept vypadá skvěle .. snad si na to troufnu
Noky mě hodně zaujaly, vyzkouším!
Noky zkusím, to neznám a vypadají moc hezky.