IMG_9494.jpgFoto: Alena Kolaříková

Dobře uskladněná podzimní úroda dýní vám v pohodě vydrží po celou zimu. Vy potom můžete snadno vykouzlit sladké i slané pokrmy téměř po celý rok. Pokud nemáte dýně doma, určitě je seženete v obchodě.

Hodí se jako rychlá snídaně na cestu do práce, svačina do školy pro děti, nebo jako skvělý dezert ke kávě či čaji, když se schází rodina nebo přátelé. Podle chuti můžete přidat oříšky, čokoládu nebo různé koření, jako je skořice nebo muškátový oříšek.
Pojďme tedy zapomenout na chladné počasí venku a zahřejme se dokonalým dezertem.

Jak skladovat dýně?

  • Ujistěte se, že dýně jsou zralé, nemají viditelná poškození, měkké skvrny nebo známky plísně. Stopka by měla být pevně připojena, ale ne příliš dlouhá.
  • Dýně by měly být skladovány v suchém prostředí, protože vlhkost může vést k růstu plísní. Vyhněte se se přístupu přímého slunečního světla.
  • Ideální teplota pro skladování dýní je mezi 10 až 15 °C. Vyhněte se skladování dýní v mrazu nebo v teplotách nad 20 stupňů Celsia.
  • Ujistěte se, že mezi jednotlivými dýněmi je dostatek prostoru pro cirkulaci vzduchu. To pomáhá zabránit hromadění vlhkosti a snižuje riziko plísní.
  • Pravidelně kontrolujte dýně, zda se na nich nevyvinuly známky hniloby nebo plísně. Jakmile objevíte poškozenou dýni, okamžitě ji odstraňte, aby se zabránilo šíření problémů na ostatní dýně.
  • Při manipulaci s dýněmi buďte opatrní, abyste nepoškodili jejich slupku. Jakékoliv poškození může poskytnout vstupní bránu pro bakterie a houby.

Suroviny

  • 300 g dýně hokkaido
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 100-200 g podmáslí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 100 g arašídových kostek (nebo nasekaných arašídů)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce směsi Perník Avokádo
  • špetka soli

na posypání

  • arašídové kousky

Postup

Dýni nakrájejte na malé kostky. Uvařte doměkka ve vodě. Dýni hokkaido můžete používat i se slupkou, není nutné ji loupat. Uvařenou dýni rozmixujte na jemné pyré a nechejte vychladnout.

Smíchejte mouku, cukr, arašídové kostky, prášek do pečiva, sodu, perníkové koření a špetku soli. Do dýňového pyré přimíchejte vejce, rozpuštěné prochladlé máslo a podmáslí. Nejprve 100 g a pak přilévejte podle potřeby. 
Umíchejte těsto.

Připravte si formu na muffiny a do ní papírové košíčky. Z uvedeného množství těsta budete mít asi 12 až 20 muffinů. Podle velikosti formy a košíčků. 

Na plnění košíčků jsou nejlepší kleště na zmrzlinu. Těmi dáte do každého košíčku přesnou dávku těsta.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, přibližně 25 až 30 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

1.jpgFoto: Alena Kolaříková

2.jpgFoto: Alena Kolaříková