Foto a recept: Svět zdraví

Suroviny:

  • 500 g dýně hokaido (1 malý ks)
  • 400 g luštěnin v konzervě (1 plechovka) (cizrna, bílé fazole nebo čočka)
  • 10 ml tuku (1 PL) (řepkový olej, olivový olej nebo přepuštěné máslo – ghí)
  • 5 g chilli papričky (1 ks)
  • 30 g cibule (žlutá cibule, šalotka nebo jarní cibulka)
  • 5 g česneku (1 stroužek)
  • 2 g kurkumy (1 ČL)
  • koření (lze nakombinovat dle chuti) (1 g mleté papriky – 1 ČL, 1 g skořice – 1 ČL, špetka mletého kmínu, 1 bobkový list)
  • sůl
  • pepř
  • 100 g quinoy

Postup:

Luštěniny propláchneme vodou a necháme okapat. Dýni omyjeme, rozkrojíme napůl, zbavíme vnitřku se semeny a nakrájíme na kostičky o hraně zhruba 1,5 cm. Dýně hokaido se nemusí loupat. V hrnci rozpálíme tuk a necháme na něm 1 minutu rozvonět koření kromě kurkumy a papriky. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, plochou nože rozmáčknutý česnek, kurkumu a lehce osolíme. Občas promícháme a po zesklovatění cibule vyndáme česnek a přidáme dýni, popřípadě mletou papriku a chilli papričku. Lehce podlijeme vodou, aby byla dýně z poloviny ponořená, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut dusit.
Quinou uvaříme podle návodu na obalu. K dýni přidáme luštěninu a necháme dusit dalších 5 minut. Curry po dovaření necháme 10 minut vychladnout a poté ho zhruba z jedné třetiny rozmixujeme tyčovým mixérem. Takto se vytvoří omáčka, kterou podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Curry podáváme s uvařenou quinoou.

2 porce, doba přípravy 40 minut,  908 kcal / 3814 kJ, 454 kcal / 1905 kJ na 1 porci

Poznámka: Quinoa je bezlepková obilovina známá jako merlík chilský. K dostání je ve více variantách. Kromě klasické bílé například i černá nebo červená. Její hlavní předností je vyšší obsah bílkovin než je tomu u obdobných potravin a také velmi dobrá schopnost zasytit.

Čtěte také:

Reklama