Na podzim se těším z mnoha důvodů. Jedním z nich je sezóna dýní, které jsou v naší republice čím dál více populární.
Dříve jsem znala jedinou úpravu dýní. Dýně a la ananas. Přeslazený kompot s ananasovou trestí nepřirostl k srdci ani mě, ani mnoha dalším lidem. A i když babička byla skvělá kuchařka, tak tuhle „dobrotu“ jsem si s chutí odpustila.
Po letech, v mé vlastní kuchyni, mi do ruky přišla dokonalá odrůda dýně – Hokkaido. Jasně oranžová, ne příliš velká (i když záleží, jak moc si ji třeba na zahrádce necháte vyrůst). Oproti jiným dýním má velkou výhodu – může se spotřebovat téměř celá, není nutné ji loupat. Slupka je po upečení měkoučká a můžete ji rozmixovat spolu s dužinou.
Trochu práce dá rozkrojení dýně napůl. To chce ostrý nůž, opatrnost a sílu. Po rozkrojení vybereme velkou lžící měkkou část dužiny, spolu s peckami. Pecky můžeme omýt a použít na další rok – k zasazení na vlastní zahrádce. Odkrojit a vyhodit můžeme i stopku a „bubáka“ na spodní straně dýně. Zbytek dýně nakrájíme na kousky, tak velké jak potřebujeme pro vybraný recept a pustíme se do tepelné úpravy.
Vařit, nebo péct?
S očištěnou dýní můžeme dále pracovat podle různých receptů. Velice často se do různých receptů používá dýňové pyré. To si můžete připravit do zásoby, do krabičky v mrazáku a potom už jen vytáhnout, nechat povolit a používat podle receptu.
Kousky dýně na dýňové pyré tepelně upravíme buďto uvařením ve vodě (nebo ve vývaru) nebo upečením v troubě. Upečená dýně má výraznější dýňovou chuť, uvařená je jemnější. Máte v plánu sladký dezert s dýňovým pyré? Kousky dýně naskládejte na pekáč a upečte do měkka. Bez soli, pepře, oleje, prostě jen tak. Ihned po upečení rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Pro budoucí slanou úpravu dýňového pyré (třeba do polévky nebo omáčky), nezapomeňte dýni pokapat trochou olivového oleje, osolit a opepřit. Klidně můžete přidat oblíbené bylinky. Dále postupujeme stejně jako u univerzálního dýňového pyré.
Důležité je, rozmixovat dýni ihned po vytažení z trouby nebo uvaření ve vodě. Dýňové pyré bude krémovější, hladší.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, doměkka, což je asi půl hodiny. Čím menší kousky, tím kratší doba pečení. Dýni na pekáči můžeme podlít trochou vody, ale nepřeháníme to.
Dýně můžeme samozřejmě péct i rozkrájené na menší kousky. Někdo dýni před pečením jen rozpůlí, vyskládá na plech, podlije vodou a peče. Zbytečně se tak prodlužuje doba pečení, takto připravená dýně se peče hodinu, až hodinu a půl.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Dýně jsou mou srdeční záležitostí. Nyní jsem mimo jiné objevila dýni olejnou - neuvěřitelné, jak má chutná semena a to bez jakékoli úpravy. Jinak dýně muškátová, máselná, hokaaido, turban ... - není co dodat. Vařím z toho laskominy o nichž by nikdo neřekl, že jsou z dýně. Zrovna včera jsem své sestře posílala recept, poněvadž tady ochutnaly pokrm, který švagr prostě poté, co sám sehnal dýni musel mít. A to před tím se nad dýní jenom ofrňoval
recepty z dýní jsou pochoutky
Breberka456 — #2záleží, jak se dělá. Ale je pravda, že já nakládám dýni klasicky, podle rodinného receptu, a tam ananas nepatří. Jen správná technologie a věnovat jí postupně tři dny práce. Jinak si myslím, že dýně přišla do módy a jsem ráda za Hokkaido, ale je i dost přeceňovaná. Řekla bych, že jsou chutnější záležitosti.
ráda veřím z dýně...je spousta dobrých receptů
máme rádi dýnovou polévku
Já mám nejraději máslovou dýni.
pár jich ve sklepě ještě mám, nejvíc dělám asi polévku. Je fakt dobrá
Dýňový kompot ala ananas pamatuji - blaf nevídaný
Dýně už jsme doma snědli, zbývá ve sklípku jedna malá poslední... Peču je, kanduji na sladko, dělám polévku, kompot, džus. Samé mňamky.