Znáte ten vtip o králíčkovi, který se dožaduje mrkvičkové zmrzliny? Ta naše dnešní má barvu jako mrkvová, ale je podzimní, dýňová. A až ji ochutnáte, spolu s křupavými opraženými ořechy a javorovým sirupem, zamilujete se do ní.
Když máte doma stroj na výrobu zmrzliny, nemůžete se zmzlinou přestat ani na podzim a v zimě. Jen vás to nutí vymýšlet nové a nové recepty, respektovat sezonní chutě a překvapovat své okolí.
Po zmrzlinách jako jsou maková, z karamelových broskví, ze šumivého vína a dalších možných i nemožných chutí, přišla řada na podzimní. Dýňová! To je přece jasně zmrzlinová surovina. Nasládlá chuť a tak široká možnost různých kombinací. Dala by se dochutit snítkou šalvěje nebo trochou pomerančové kůry. Špetkou skořice nebo kardamomu. Skvělá by byla i s čokoládou nebo karamelem.
My jsme k ní ale přidala další podzimní surovinu - ořechy. Domácí vlašské. A to všechno jsme korunovali skvělým javorovým sirupem.
Suroviny
- 200 g pyré z pečené dýně Hokkaido
- 400 g bílého jogurtu
- med na oslazení (podle chuti)
- javorový sirup na ozdobení
- opečené vlašské ořechy na ozdobení
Postup
Ze všeho nejdříve si upečte dýni a připravte pyré. Ideálně den dopředu, ať vám pyré pořádně vychladne. Návod jak na pyré najdete TADY.
Vychlazené dýňové pyré smíchejte s jogurtem. Můžete použít také zakysanou smetanu.
Na oslazení použijte med nebo javorový sirup. Množství záleží na individuální chuti.
Směs dejte do zmrzlinovače a vyrobte zmrzlinu. Nemáte zmrzlinovač? Nalijte směs do větší plastové nádoby a dejte do mrazničky. Důležité je zmrzlinu během mražení promíchávat. Každých dvacet minut vyndejte z mrazáku a důkladně promíchejte. Zabráníte tak tvorbě ledových krystalků.
Mezitím, co se zmrzlina mrazí, připravte si ořechy.
Oloupané vlašské ořechy dejte upražit do trouby (170 °C - 15 až 20 minut - pozor, ať se nespálí) nebo na pánvičku. Nasekejte nahrubo.
Hotovou zmrzlinu ozdobte praženými ořechy a přelijte javorovým sirupem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Domácí zmrzlina vás osvěží. Inspirujte se na našem magazínu.
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Shutterstock.com
Nový komentář
Komentáře
dřív to byly cupkaky teď zase dýně.
dřív to lidi nejedli,teď se všichni můžou přetrhnout.
je to trapné
hrrr a všichni jedi jednu stejnou věc
brrr
tak teda nevím
Nemám ráda dýni
to si ani neumím představit
Andreadornova — #1ani me ne
Recept přímo pro mě
Díky
Andreadornova — #1Mě taky ne
dýňová zmrzlina by mě zajímala
Dýňová zmrzlina mě teda neláká.