Na pultech se dýně začaly objevovat už v září. Jejich sezona právě vrcholí. „Vývoj prodeje nám ukazuje, že zájem o dýně i jako dekoraci má zákazník nejen ve spojení s Halloweenem. Sledujeme, že je už teď o tyto dekorační dýně větší zájem než loni ve stejném termínu. Prodej dýní se zvedá na základě počasí, přičemž vyšší teploty brzdí jejich nákup. Velký zlom nastává, když se venku ochladí,“ hodnotí Petra Vavro, nákupčí zeleniny ze společnosti Tesco.

Všechny druhy dýní, které má Tesco ve své nabídce, jsou pěstované v Česku. Tesco je dlouhodobě odebírá z firmy BROP s.r.o. „Vypěstovat dýni není vůbec jednoduché. Je to rostlina, která potřebuje svou péči, a málokdo ví, že s pěstováním dýní je spojena spousta lidské práce. Nelze si totiž tolik pomáhat stroji. Rostlinky jsou na polích velice křehké, a proto například okopávání a sklizeň musí být prováděny velice šetrně a ručně,“ říká o pěstování dýní obchodní ředitel společnosti BROP s.r.o. Petr Štefko.

Podle něj si dýně každým rokem získávají více a více nových zákazníků, a to nejen pro svůj atraktivní vzhled, ale také proto, že jsou velmi bohaté na vitamíny A, B, C a minerální látky, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík a železo. „Vysoký je i obsah vlákniny a vody. Obsah vitamínů a minerálních látek se liší podle odrůd, ale všeobecně jsou dýně vzhledem k obsahu těchto látek velice prospěšné pro náš imunitní systém a pozitivně ovlivňují naše trávicí ústrojí,“ doplňuje Petr Štefko.

Seznamte se. Jaké dýně můžete najít v českých obchodech?

V českých obchodech najdete širokou paletu dýní, někdy je ale těžké se v nich vyznat. Petra Vavro, která má na starosti zeleninu ve společnosti Tesco, vám však poradí. „Základem je vědět, zda chcete dýni ke konzumaci, nebo jen jako dekoraci. Každý druh má specifickou chuť, proto si v obchodě vybere opravdu každý tu svou oblíbenou. Výhodou dýní je například i to, že vydrží hodně dlouho, já sama mám několik dýní doma při pokojové teplotě a byt mi zdobí klidně od září až do pozdního jara,“ dodává Petra Vavro.

Ke konzumaci:

Dýně máslová

635fad7f502d7obrazek.pngJe věrná svému jménu. „Skutečně svou pečenou konzistencí, vůní a chutí připomíná máslo. Má jemnou kořeněnou chuť a hodí se zejména do sladkých pokrmů. Má-li krásně dřevnatý stonek, je dokonale zralá a vydrží uskladněná i několik měsíců,“ říká Petra Vavro.

Dýně snowball

635fad870442fobrazek.pngTato dýně zažívá vzhledem ke své bílé barvě obrovský nárůst popularity. Vašemu domovu propůjčí slavnostní podzimní atmosféru, která se hodí k jakémukoli stylu výzdoby.

Dýně Hokkaido
635fada84dd47obrazek.pngMá jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť. Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet či nádivek.

Dýně mramorová

635fadcf76956obrazek.pngZaujme svou netradiční barvou. Po rozkrojení na vás čeká sytě oranžová dužina, která se kvůli tužší konzistenci hodí hlavně ke grilování a pečení.

Dýně špagetová

635fadde5040eobrazek.png
„Špagetová dýně má ze všech dýní nejjemnější a nejméně vtíravou dýňovou chuť i vůni, takže se v jídle snadno maskuje, zvláště pokud mezi dalšími členy rodiny nemáte zrovna příznivce této zeleniny,“ doplňuje Petra Vavro. Nejlepší na dýni špagetové je však skutečnost, že když ji rozkrojíte, odstraníte semínka a dáte tyto vydlabané poloviny upéct do trouby, dostanete za 30 minut při 200 stupních pečenou dýni, jejíž dužina se při načechrání vidličkou doslova rozpadá na vlákna, skoro k nerozeznání podobná špagetám.

Dýně muškátová

635fadf3a7fc1obrazek.pngKrásně voní a její sytě oranžová dužina dodá pokrmům zajímavý vzhled. Využít ji můžete nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel. Zároveň si ji můžete vychutnat syrovou, její dužina je totiž měkká a svou chutí připomíná meloun.

Dýně dvou tváří:

Dýně sweet dumpling

635fae0c6ed61obrazek.pngJedná se o menší druh dýně, ale o to lépe chutná. „Po uříznutí vršku a vydlabání můžete dýni naplnit například zeleninovou či masovou směsí a nechat zapéct. Skvěle se hodí do sladkých pokrmů, jak napovídá její název, ale poslouží také jako dekorace doma nebo v truhlících,“ říká nákupčí zeleniny z Tesca.

Dýně halloween

635fae166b2d4obrazek.png
Jak samotný název napovídá, využívá se především k dlabání a vytváření zajímavých podzimních dekorací. Vydlabaný zbytek dýně by bylo ale škoda vyhodit, skvěle jej využijete v kuchyni (kompot, náplň do štrůdlu/závinu, usušená semínka lze opražit – takto jsou výborná třeba do salátů).

Dýně Goliáš

635fae21d5d0eobrazek.pngJe velmi vhodná k zavařování, k výrobě džemů, ale i jako potrava pro domácí zvířata. Díky vysokému obsahu vody se však nehodí ke skladování, protože snáze uhnívá. Plody mohou vážit až 30 kg a jedna rostlina nám dá vždy jen jeden plod, byť bohatě kvete. Svou velikostí hravě zapadne do halloweenské dekorace.

Dýně určené k dekoraci:

Dýně okrasná

635fae3f1715aobrazek.pngOblíbené jsou hlavně nejrůzněji tvarované protáhlé a oválné drobné dýně s bradavičnatým povrchem, z barev převažuje oranžová a žlutá.

Tesco radí: Jaké recepty jsou in?

„S tradiční polévkou nebo kompotem nesáhnete vedle. Na našem webu najdete pestrou škálu receptů, které stojí za to vyzkoušet. Rozhodně potěšíte nejen chuťové buňky, ale i cévy, nervy, močové cesty, oči, vlasy, nehty nebo i játra,“ uzavírá Petra Vavro.

Pyré z pečené dýně
635faeaba474dobrazek.png

Pečená dýně je skvělá, ale zkuste z ní připravit pyré. Pyré z pečené dýně je výborné jako příloha k masu. Recepty Tesco – čerstvá inspirace.

Ingredience

  • 1 dýně máslová
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • olivový olej
  • voda (na zředění)

Postup přípravy

  1. Dýni očistíme a nakrájíme na plátky. Připravíme si plech s pečicím papírem. Plátky naskládáme na pečicí papír.
  2. Dýni pokapeme olivovým olejem, ochutíme tymiánem. Pečeme asi 15 minut v předehřáté troubě na 170 °C.
  3. Hotovou dýni rozmixujeme tyčovým mixérem a podle potřeby zředíme vodou.

Pečená dýně se zakysanou smetanou
635faec64cab1obrazek.png

Nejen na podzim si můžete udělat chutnou dýni. Zkuste tentokrát pečenou dýni se zakysanou smetanou.

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido
  • 1 svazek baby mrkve
  • olivový olej

Dip

  • 200 g zakysané smetany
  • 90 g lučiny
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 50 g sýru rokfór
  • 1 citron (1 lžíce šťávy)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup přípravy

  • Dýni důkladně očistíme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na měsíčky. Mrkve loupeme a nakrájíme na menší kousky.
  • Vše vložíme do formy s pečicím papírem, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme asi 20 minut.
  • Než se dýně upeče, nachystáme si dip. Smícháme zakysanou smetanu, lučinu, citronovou šťávu, olivový olej a strouhaný parmazán. Nakonec přidáme strouhaný rokfór a promícháme. Podle chuti přidáme sůl a pepř.

Dýňový palačinkový dort
635faefaa84d3obrazek.png

Ingredience

  • 21 kg dýně Hokkaido
  • 50 ml olivového oleje
  • 60 ml javorového sirupu
  • 4 vejce (Tesco čerstvá vejce M)
  • 185 g hladké mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kořene zázvoru
  • 1 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 70 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • 70 g másla
  • 500 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 100 g pistácií nesolených
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • Hroznový sirup:
  • 300 g bílých hroznů (mixu hroznů)
  • 150 g krystalového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy:

  1. Dýně rozpůlíme, zbavíme semínek, rozkrájíme na menší části, jejich vnitřky potřeme olejem a položíme na plech vyložený pečicím papírem. V předem vyhřáté troubě pečeme doměkka asi 1 hodinu. Malou část dýně (zhruba 350 g) vyndáme po 30 minutách a odložíme si ji stranou – využití najde během přípravy náplně a zdobení. Necháme vychladnout, vnitřek dýně vydlabeme lžičkou, dáme do mixéru a najemno rozmixujeme. Mělo by nám vzniknout přibližně 800 gramů pyré na palačinky, to si odložíme stranou.
  2. Odloženou část dýně (asi 350 g) nakrájíme na menší kousky a přidáme na rozpálenou pánev společně s javorovým sirupem. Za stálého míchání ji necháme asi 10 minut zkaramelizovat. Jednu třetinu zkaramelizované dýně si necháme na ozdobení, zbytek použijeme na vrstvení dortu.
  3. Připravíme si krém. Do mísy dáme mascarpone, šlehačku a moučkový cukr a vše vyšleháme pomocí kuchyňského robotu dotuha. Odložíme do chladničky.
  4. Připravíme si sirup. Hroznové víno umyjeme a asi 10 bobulek si necháme stranou na ozdobu. V hrnci přivedeme k varu umyté hroznové víno, cukr a vodu. Hroznové bobulky v hrnci rozmačkáme. Snížíme teplotu a vaříme 12 minut nebo do chvíle, kdy se tekutina zredukuje a mírně zhoustne. Přecedíme ji do uzavíratelné nádoby a necháme vychladnout.
  5. Připravíme si palačinky. Ve velké míse rozšleháme vejce. Pomocí síta prosejeme mouku, skořici, zázvor, muškátový oříšek a přidáme k vejcím. Vše promícháme. Přidáme cukr a sůl a opět promícháme. Máslo rozpustíme a přilijeme do mísy. Na závěr přidáme dýňové pyré, mléko a vanilku a mícháme, dokud se těsto nespojí a nebude hladké. Těsto ještě přelijeme přes sítko, abychom odstranili všechny hrudky.
  6. Rozpálíme si pánev. Přidáme olej. Naběračkou nabereme těsto, nalijeme ho na pánev a tenkou palačinku pečeme asi 1–2 minuty z jedné strany. Pak ji otočíme a pečeme dalších 30 sekund až 1 minutu z druhé strany, dokud se okraje palačinky nezačnou zvedat směrem od pánve. Opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Hotové palačinky si dáme stranou.
  7. Nyní složíme palačinkový dort. Krém, zkaramelizovanou dýni a nasekané pistácie si rozdělíme na vrstvy. První palačinku položíme na podnos a lžící naneseme šlehačkový krém, naskládáme na něj kousky zkaramelizované dýně a posypeme nasekanými pistáciemi. Přikryjeme druhou palačinkou a postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny palačinky.

635faf6186e96obrazek.png

Reklama