Ingredience:
- 1 menší dýně Hokaido
- 2 - 3 mrkve
- několik lístků šalvěje
- snítka tymiánu
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s granátovým jablkem
- 2 - 3 šalotky
- 2 lžíce másla
- 2 cm zázvoru
- himalájská sůl
- pepř
- kajenský pepř
- 3 lžíce parmazánu
- 150 ml kokosového mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- 1 lžíce zakysané smetany
- dýňová a slunečnicová semínka
Postup:
Dýni i se slupkou nakrájíme na větší kostky, mrkev oloupeme a nakrájíme na klínky.
V míse smícháme dýni, mrkev, nasekané lístky šalvěje a tymián. Pokapeme olivovým olejem, balzamikovým krémem a přendáme do velkého pekáče vyloženého pečicím papírem. Pečeme na 175 stupňů cca 30 minut.
Na másle mezitím osmahneme šalotku, přidáme najemno nakrájený zázvor, orestujeme a přendáme do mixéru spolu s pečenou zeleninou. Dle potřeby přidáváme horkou vodu, dokud nedosáhneme požadované hustoty polévky.
Polévku dáme do hrnce a přivedeme k varu. Dochutíme ji solí, pepřem, parmazánem, kajenským pepřem, kokosovým mlékem a smetanou ke šlehání.
Na talíři ozdobíme lžičkou zakysané smetany a opraženými dýňovými a slunečnicovými semínky.
Foto: www.papadim.com/cs
Vyzkoušejte i další polévky:
Nový komentář
Komentáře
Já tu dýňovou polévku musím někdy zkusit, takhle mi to nepřijde vůbec lákavé, ale je to hrozný hit a opravdu by mě zajímalo, jak to všechno chutná
Ta dýňová nemá chybu! Celerovou také dělám, ale jen ze strouhaného + smažená houska na másle. Mňam.
Vypadá dobře.
Moc dobré.