8e0ef3af36102-blobid0.jpg
Foto: Studio Barcelona/Shutterstock

1) Skliďte je v pravý čas

Ke skladování jsou vhodné dýně, které stihnou dozrát. Jen ty vydrží v neporušeném stavu opravdu hodně dlouho. Jak to na záhonku poznat? Nejprve okem. Musí být už pěkně vybarvená a kůra se neleskne. Když pak na takovou dýni sáhnete, její kůra je ztvrdlá, takže rozhodně nepruží pod prsty. Dokonce ji ani nepoškrábete nehtem. Jakmile na ni poklepete, uslyšíte dutý zvuk. Posledním neklamným důkazem zralosti je pak její stopka, která už začíná zasychat.
Ideální dobrou pro sklizeň je suché počasí a slunečný, teplý den.

Zralé ještě nejsou? Pak je ještě ponechte na místě. Má to ale háček – nelze čekat až do prvních silnějších mrazíků nebo do období, kdy je venku už jen permanentně velmi vlhko. To všechno má na tykve zhoubný vliv. Pak je lepší sklidit dýně i přes to, že jim k dokonalé zralosti chybí ještě krůček. V takovém případě je ale musíte dohřát doma. Měly by zůstat sedm až deset dní v suchu a při teplotě kolem 27 až 29 °C.

Počítejte s tím, že pokud dýni sklidíte předčasně, nejen že vám dlouho nevydrží, ale navíc se připravíte o její plnou chuť. Nestihne se dozráním rozvinout.

2) Buďte dostatečně opatrní

Dýně působí velmi odolně a neohroženě, přesto je můžeme při nešetrné manipulaci poškodit. A každá taková rána je vstupní branou pro jejich zkažení. Dbejte na to, aby se při odvážení k uskladnění neodřely nebo nenatloukly.

Zásadní je také ponechat dýni stopku. Nejde jen o estetickou stránku věci, ale hlavně by se rankou po jejím vylomení rychle šířily houbové choroby a hniloba. Při sklízení tedy odřízněte šlahoun 5 až 10 centimetrů od dýně a za tuto stopku plod nikdy nenoste ani nezvedejte.

3) Uskladněte je na správné místo

Máte dostatečně vyzrálé a nepoškozené dýně? Skvěle, takové se hodí k uskladnění. Nejlépe jim bude, pokud je uložíte na karton, do slámy nebo je zavěsíte do vzduchu v síťovaném pytli. Jedna druhé se ale nesmí dotýkat!

Aby takto přečkaly v optimálním stavu co nejdéle, potřebují také dobré okolní podmínky.

  • Skladovací místnost má být chladná, tmavá, suchá a dobře větraná.
  • Teplota by se měla pohybovat v rozmezí 10 až 15 °C.
  • Vlhkost vzduchu je ideální, pokud zůstává neměnná, na hodnotě kolem 50 až 65 %.

Takto uskladněné dýně vám mohou vydržet třeba až do jara. Čím tvrdší a silnější slupka, tím trvanlivější kus. Nesmíte na to ale spoléhat. Vždy svou sklizenou úrodu pravidelně kontrolujte a jakkoli porušené kusy bez milosti ze skladovacích prostor vystrnaďte.

Zralé ozdobné dýně, které se nechystáte konzumovat, je možné natřít transparentním lakem, který je bezpečně zakonzervuje na delší dobu.

Zdroj: The Seed Collection, Zahradnická kuchařka, Gardening know how