0bab2b64bf016-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Super dýně v kuchyni 

Dýně bývá často označována za „superpotravinu“, a i když je tenhle termín tak trochu nadužívaný, něco na něm bude. Dýně totiž obsahují velké množství betakarotenu, který prospívá nejen našemu zraku, ale celkové imunitě. Najdeme v nich také vitaminy C a E, hořčík, draslík, fosfor a zinek. Jsou výborným zdrojem vlákniny a díky vysokému obsahu vody se hodí i jako součást dietního jídelníčku nebo jako první příkrm pro děti. A zapomenout nesmíme ani na dýňová semínka, která jsou výborným zdrojem zdravých tuků i minerálů. 

Jak vybrat správnou dýni 

Pokud máte jasno v tom, jakou odrůdu dýně si chcete připravit, zbývá už jen dobře vybrat mezi plody. Zralá dýně má suchou stopku a tvrdou slupku bez měkkých míst, prasklin nebo známek hniloby.  

Dýně patří mezi plodiny s dlouhou trvanlivostí, a tak se v rámci podzimních akcí vyplatí ji nakoupit do zásoby. „Při správném skladování nám dýně doma vydrží i několik měsíců, pokud ji můžeme dát na suché a chladné místo s teplotou okolo 10-15 °C. Samozřejmě skladujeme jen plody, které jsou neporušené, a dýně průběžně kontrolujeme,“ vysvětluje Tomáš Louda, specialista na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík.cz. 

Ti, kteří nemají štěstí na sklep, mohou přebytky dýní uchovávat v ledničce. Nakrájená dýně bez problémů vydrží i týden, můžete ji také zamrazit nebo zavařit. Mnozí si možná z dětství vybaví neprůstřelný recept na dýni à la ananas, určitě se ho ale držet nemusíte. 

Domácí pražená dýňová semínka 

Dýňová semínka důkladně očistěte od dužiny a opláchněte. Rozprostřete je na utěrku a nechte důkladně oschnout.  
Semínka smíchejte s trochou olivového oleje, soli a oblíbeným kořením (hodí se paprika, česnek nebo chilli).  
Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při 160 °C asi 15–20 minut, dokud nezhnědnou a nezískají oříškovou chuť. 
Skladujte ve sklenici s víčkem – vydrží i několik týdnů. 

Pokud chcete sladkou variantu, zkuste semínka posypat skořicí a trochou cukru. 

Je libo polévku nebo raději hummus? 

Dýňovou polévku nebo bábovku si na podzim asi dopřeje drtivá většina z nás. Dýně ale nabízí nespočet možností využití a v kuchyni se s nimi můžete doslova vyřádit. Plátky dýně s olivovým olejem a bylinkami budou výbornou přílohou k masu, dýňové hranolky nebo hummus zase skvělou jednohubkou pro návštěvy. Fantazii se zkrátka meze nekladou! 

Dýňové gnocchi se šalvějí 

Z pečené hokkaidó nebo máslové dýně připravte pyré, smíchejte ho s ricottou, vejcem, parmezánem a trochou hladké mouky. Vytvarujte malé válečky, nakrájejte na kousky a krátce povařte ve vroucí osolené vodě. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte lístky šalvěje a gnocchi v něm prohřejte. Posypte parmezánem. 

Dýňový hummus 

Uvařenou nebo pečenou dýni rozmixujte spolu s cizrnou, tahini pastou, česnekem, citronovou šťávou, olivovým olejem a špetkou římského kmínu. Vykouzlíte tak jemný, lehce nasládlý dip, který můžete podávat s pita chlebem, krekry nebo zeleninou. 

Dýňové latté  

Na pánvi ohřejte mléko s lžící dýňového pyré, přidejte špetku skořice, muškátového oříšku a hřebíčku. Přelijte přes připravené espresso a doslaďte javorovým sirupem nebo medem. Doma tak během chvilky připravíte oblíbený podzimní kavárenský hit. 

Dýňový džem s pomerančem 

Nakrájenou máslovou dýni poduste s cukrem, šťávou z pomeranče a trochou skořice, až vznikne hustá směs. Rozmixujte ji a ještě horkou naplňte do sklenic. Vznikne chutí neobvyklý džem, který skvěle chutná s palačinkami, jogurtem nebo sýrem. 

Zdroj informací: Košík.cz, tiskové informace