„Do nákupních košíků jednoznačně nejčastěji míří dýně hokaido, což z ní dělá jedničku v preferencích našich zákazníků,“ říká Markéta Beránková, manažerka nákupu zeleniny v obchodech Albert. „Velmi oblíbená je také dýně máslová, která je v počtu prodaných kusů hned za dýní hokaido,“ dodává Markéta Beránková. Zákazníci si oblíbili také tykev okrasnou a dýni špagetovou.
Naslano i nasladko
Konzumace dýní má prokazatelně prospěšné účinky na náš organismus. Dýně jsou dobře stravitelné, a proto je mohou do jídelníčku zařadit nejen dospělí, ale i děti, třeba hned v prvních příkrmech. „Dýně obsahují hodně vody, spoustu vlákniny a skvěle doplní jídelníček při očistě organismu. Dýně má vysoký obsah antioxidantů, vitamínů a minerálů a dají se jednoduše připravit nasladko i naslano,“ doplňuje Eva Nepokojová, manažerka unikátního programu Zdravá 5, který dětem ve školách i školkách zábavnou formou přibližuje zásady správného stravování.
Připravte si kompletní dýňové menu – rychle hotovou dýňovou frittatu doplňte sladkou nadýchanou pěnou v optimistické oranžové barvě.
Dýňová frittata
Co budete potřebovat:
- 1 červená cibule
- olivový olej
- 400 g máslové dýně
- 250 g klobásy
- sůl
- hrst nakrájené kapusty
- 8 vajec
- 150 ml zakysané smetany
- 150 g sýru Feta
Jak na přípravu:
Předehřejte troubu na 200 °C. Červenou cibuli nakrájejte na měsíčky a nechte pozvolna zkaramelizovat na rozehřátém oleji v pánvi s kovovou rukojetí, kterou je možné vložit do trouby. Přidejte nakrájenou dýni a klobásu, osolte a opečte doměkka. Po chvíli přihoďte nakrájenou kapustu a ještě pár minut opékejte. Vajíčka prošlehejte se zakysanou smetanou a nalijte do pánve. Posypte nakrájenou fetou a dejte na půl hodiny zapéct do trouby. Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, pečte frittatu 20 minut na mírném ohni.
Dýňovo-kokosová pěna
Co budete potřebovat:
Korpus
- 150 g loupaných mandlí
- 150 g vypeckovaných datlí
- 60 g rozinek
- 3 lžíce mletého kokosu
Náplň
- 250 g dýně sweet dumpling nebo
- hokkaido
- 250 g čerstvého žervé
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 ml kokosového mléka
- 180 g smetany ke šlehání
- strouhaný kokos na posypání
Karamelová omáčka
- 200 g cukru krystal
- 180 ml smetany ke šlehání
Jak na přípravu:
Všechny ingredience na korpus dejte do mixéru a rozsekejte. Dno rozkládací dortové formy potáhněte slabou igelitovou fólií a formu znovu sestavte tak, aby okraje fólie koukaly ven. Rovnoměrně naplňte korpusovou směsí a stlačte. Dejte vychladit, než se připraví náplň Oloupanou dýni nakrájejte na kostky a uvařte v páře doměkka. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka a nechte vychladnout. Poté zašlehejte žervé, cukr a kokosové mléko. Ušlehanou šlehačku zapracujte do dýňové náplně. Vyklopte na vychlazený korpus, uhlaďte a vraťte do lednice aspoň na pět hodin. Na karamelovou omáčku podlijte cukr třemi lžícemi vody a nechte na pánvi zkaramelizovat. Až zezlátne, vlijte smetanu, rozmíchejte a nechte přejít varem. Ostrým nožem opatrně projeďte po okraji dortu a uvolněte ho z formy. Podávejte posypané kokosem a přelité karamelovou omáčkou.
Více inspirace, receptů a článků najdete na ALBERT.CZ
Nový komentář
Komentáře
dýni hokaido používám,mám moc ráda polévku z ní,je jemná a zahřeje
Dýně pěstuji a opět jich mám hromadu a těch druhů... - moc děkuji za recepty. Průvodce dýněmi a recepty, to je to, co nyní nejvíce vyhledávám
ještě jsem nezkoušela
Hokaido pěstuji a hodně v kuchyni používám...díky za tipy...