IMG_19421.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

sypké těsto

  • 600 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 100 g nasekané čokolády s vyšším obsahem kakaa

tvarohová náplň

  • 1 kg polotučného tvarohu (ideálně vanička) 
  • 500 g polotučného mléka
  • 3 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • semínka z 1 vanilkového lusku

na dokončení

  • 100 g másla

Postup

Všechny suroviny na těsto - kromě kakaa a čokolády, promixujte v mixéru. Aby vznikla drobenka. Rozdělte ji na polovinu a do jedné poloviny vmíchejte kakao a nastrouhanou čokoládu.

Do velké mísy nebo do mísy robota dejte všechny suroviny na tvarohovou náplň. Prošlehejte.

Tmavou směs vysypejte na plech vyložený pečícím papírem a uhlaďte lžící. Použijte plech s vyšším okrajem. 

Na tmavý základ velice opatrně vylijte tvarohovou náplň. Nelekejte se, bude dost tekutá. Nahoru pak, opět opatrně, nasypejte světlou část sypkého těsta. Povrch zaskládejte velice tenkými plátky másla.

Pečte při teplotě 160 °C, přibližně 45 až 50 minut. Dokud nebude povrch zlatavý.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tvarohový koláč s malinami

1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Tvarohovomakový koláč

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková