Suroviny
sypké těsto
- 600 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- 100 g nasekané čokolády s vyšším obsahem kakaa
tvarohová náplň
- 1 kg polotučného tvarohu (ideálně vanička)
- 500 g polotučného mléka
- 3 vejce
- 150 g třtinového cukru
- semínka z 1 vanilkového lusku
na dokončení
- 100 g másla
Postup
Všechny suroviny na těsto - kromě kakaa a čokolády, promixujte v mixéru. Aby vznikla drobenka. Rozdělte ji na polovinu a do jedné poloviny vmíchejte kakao a nastrouhanou čokoládu.
Do velké mísy nebo do mísy robota dejte všechny suroviny na tvarohovou náplň. Prošlehejte.
Tmavou směs vysypejte na plech vyložený pečícím papírem a uhlaďte lžící. Použijte plech s vyšším okrajem.
Na tmavý základ velice opatrně vylijte tvarohovou náplň. Nelekejte se, bude dost tekutá. Nahoru pak, opět opatrně, nasypejte světlou část sypkého těsta. Povrch zaskládejte velice tenkými plátky másla.
Pečte při teplotě 160 °C, přibližně 45 až 50 minut. Dokud nebude povrch zlatavý.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Doma jsme dělali trojbarevný řez, spodní vrstva tmavé křehké těsto, druhá vrstva tvarohová náplň a horní vrstva piškotové těsto. Moc nám chutnal. Jako tekuté těsto si představím koláč Čum na drát, kde bylo těsto opravdu tekuté. Příště dám méně mléka a ohřeju ho. Jestli máte rádi mák, vyzkoušejte. Ale dělala jsem z poloviční dávky.