Polévka je grunt. Tak to prostě je. Někdo je zvyklý na polévku před každým hlavním chodem, jiný si ji zase dává jako samostatné jídlo a proto chce, aby polévka byla sytá. Na podzim jsou polévky ještě oblíbenější, protože vás krásně zahřejí.
U nás v rodině funguje spíš druhý model. Polévka je něco sytého, co má nahradit jedno jídlo. Většinou večeři. Něco jiného je klasický masový vývar. Ten s chutí zařadíme do nedělního obědového menu. Dnes vám přináším recepty na dvě syté, podzimní polévky. Jsou testovány i na dětech a všechny prošly.
Květákový krém s mrkví a koriandrem
- 1 květák
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 4 lžíce másla
- sůl a pepř
- čerstvý koriandr
- 1 lžička kari
- zeleninový vývar
Květák omyjte, osušte a rozeberte na růžičky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, na kterém osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte kousky květáku a mrkve. Promíchejte, zasypejte kari a přidejte asi lžičku soli.
Zalijte vývarem (můžete použít i vodu). Dochuťte pepřem a uvařte zeleninu doměkka.
Rozmixujte tyčovým mixérem nebo ve velkém mixéru se skleněnou nádobou (to kvůli horkým surovinám).
Ochutnejte a podle potřeby dosolte a dochuťte pepřem.
Na talíři posypejte čerstvým koriandrem, případně (jako já) semínky černuchy.
Rajská polévka s masem a bulgurem
- 200 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo mix)
- 1 cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek bulguru
- 1 velká sklenice rajčatové passaty (cca 750 g)
- sůl a pepř
- 1 lžíce třtinového cukru
- nastrouhaný parmezán
- čerstvá bazalka
Dva hrnky vody přiveďte k varu. Osolte 1/2 lžičkou soli. Vsypejte jeden hrnek bulguru. Promíchejte a přikryjte poklicí. Nechejte odstát 15 minut.
Rozehřejte si olivový olej, na kterém osmahnete nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte mleté maso a osmahněte dohněda. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte lžící třtinového cukru. Vlijte rajčatovou šťávu a promíchejte. Pokud se vám polévka zdá hustá, přidejte trochu vody. Povařte deset minut.
Do polévky dejte měkký bulgur a podávejte posypané nastrouhaným parmezánem a ozdobené bazalkou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Polévkové tipy z našeho magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Ta dýňová vypadá skvele,drštková pro mě ne e
Mleté maso mi do polévky moc nesedí, ale ta květáková vypadá skvěle! takže vyzkouším
gerda — #15 No,já taky tvrdošíjmě odmítám koprovku a kulajdu,ač jsem to nikdy neochutnala
mě je to odporné už od vzhledu.
RybkaL — #14A jak teda můžou vědět, že jim nechutná, když ji nevzaly do pusy?
Pro mě je podzimní polévkou dýňová - miluju ji a doslova jsem si ji vymazlila, přidávám do ní zakyslou smetanu, strouhaný parmezán a smažene krutonky. Škoda jen, že ji moji děti tvrdohlavě odmítají a ani ochutnat nechtějí...
Vypadá to hezky, ale asi zůstanu u své klasiky - květákovku nemixovanou a rajskou bez masa...
Asi bych to snědla. Ale mám raději pořádný polévky. Do květákový dávám brambory,nemixuju. Do gulášovky by šlo mletý,ale kousky masa jsou lepší.
tak snad jedině dýńovou
rajskou mám ráda s kapáním . dršťkovou a rybí bych nedala do úst
elly — #7 Však proč ne, maso to je. A podle mě do polévky velmi vhodné.
Suzanne — #4 paníliška — #6Já dělám gulášovku jedině z mletého
Skvělé tipy, stojí za vyzkoušení. nes jsem vařila krémovou dýňovou polévku a je to mana nebeská. :)
Gulášovku z mletého masa jsem už jedla taky a byla dobrá.
vyzkouším polévku z pečené zeleniny
Polévky podle mého gusta
S mletým masem už jsem polévku jedla (gulášovku), je to moc dobré.
risina — #2Mi prostě nějak vadí mleté maso v polévce
. Ale dobré to být může, akorát to nesedí mně.
Do květákové polévky mrkvičku dávám, kvůli barevnému kontrastu, samozřejmě nemixuju a ještě dávám zelenou petrželku. Na talíři je to pěkné.
gerda — #1 Mne zas ta druha velmi laka
. Na kombinaci nevidim nic nezykleho ani divokeho, to spis v te prvni je pro me neobvykla mrkev v kvetakove polevce.
První polévku bych pro oko i zub nechala v přírodním stavu bez mixování, na druhou bych si teda netroufla. Neláká mě nezvykle divoká kombinace a ani vzhled.