Přestože to za okny na jaro moc nevypadá, bude tady co nevidět. Dlouhé večery se pomalu krátí a příroda se začíná probouzet z dlouhého zimního spánku. A proto je nejvyšší čas přejít od těžkých, hutných polévek k pestřejší a lehčí stravě a na tuto změnu připravit i spíž, kterou je potřeba pomalu zbavit zásob.

Pomazanka-z-petrzeloveho-testa.jpgFoto: Produkt ekologického zemědělství

Pomazánka z petrželového pesta

  • 80 g bio petržele
  • 150 g bio smetanového sýru
  • 2 stroužky bio česneku
  • 2 lžíce bio extra panenského olivového oleje
  • 1 dcl bio mléka
  • 60 g nastrouhaného bio parmezánu
  • sůl a bio pepř na dochucení 

Začněte s přípravou česneku. Ten očistěte a nakrájejte najemno. Dále si rozmixujte očištěnou a na menší kousky nakrájenou petržel s olivovým olejem. Poté přidejte i česnek a mixujte do hladka. Na závěr vše dobře promíchejte se smetanovým sýrem a mlékem. Dochuťte solí a pepřem.

Mrkvova-pomazanka-s-tvarojem.jpgFoto: Produkt ekologického zemědělství

Mrkvová pomazánka s tvarohem

  • 5 ks bio mrkve
  • 2–3 lžíce bio extra panenského olivového oleje
  • 100 g bio tvarohu
  • 50 g bio pomazánkového másla
  • šťáva z půlky bio citrónu
  • sůl a bio pepř na dochucení

Nejprve si předehřejte troubu asi na 200 °C. Mrkev zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky, které rozložíte na plech s pečícím papírem. Pokapejte olivovým olejem a rukama pořádně promíchejte. Pečte asi čtvrt hodiny. Takto připravenou mrkev rozmixujte, poté smíchejte s tvarohem, pomazánkovým máslem a citrónem. Dochuťte solí a pepřem.

Biozebra.jpg

Reklama